kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:76/199)

Sałatka z zupek chińskich i kurczaka 449

papryki (żółta, czerwona, pomarańczowa), 50 dag piersi kurczaka, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 2 x zupka chińska Vifon (czerwone curry), majonez (420 ml), 3-4 łyżki oleju, przyprawa do złocistego kurczaka pieprz cayenne,  czosnek granulowany, sól. Dzisiaj zaproponuję kolejną sałatkę z zupek chińskich. Tym razem nie w wersji warstwowej lecz z wymieszanymi razem składnikami. Tą sałatkę wymyślił mój(...)wrzątku. Przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wskazane jest przemieszać zawartość 2-3 razy przed wykorzystaniem. Wyjąć kurczaka z lodówki. Przełożyć na patelnie i usmażyć. Odstawić z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską pokroić na piórka, a papryki w kostkę. Przełożyć do dużej miski w której docelowo znajdzie się nasza sałatka. Kukurydzę odsączyć. Dodać do miski. Następnie dodać kurczaka, makaron z zupek

Świat Domowej Kuchni
Calzone a'la gyros 208

łyżeczka soli,   250 ml ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz:   500 g piersi z kurczaka,   1/2 główki kapusty pekińskiej,   puszka kukurydzy,   2 średniej wielkości czerwone cebule, 250 g pieczarek,   przyprawa do gyrosa,   Dodatkowo:   sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania(...)suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować

Nie tylko w kuchni
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską 141

Zupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami(...)Jedyne z czym możesz przesadzić to chilli, dlatego jeśli jesteś kulinarnym nielotem, to jej nawet nie tykaj. Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na zupy Artykuł Zupa miso z tofu i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 185

sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi z indyka(...)kapustę pekińską... Tortilla prawie gotowa... na koniec sos. Powinno się nałożyć tyle składników,żeby tortillę udało się zawinąć ...co jest nie lada wyzwaniem ;) Natomiast efekt końcowy wizualny a raczej smakowy jest rewelacyjny! A poza tym jest to fajne danie na kolacje i spotkania z przyjaciółmi ....tylko nie zapomnijcie o serwetkach bo jak nieumiejętnie ją zwiniecie to niestety serwetki niezbędne

potrawyregionalne
Smażony ser nadziewany maślakami 210

poszaleć. Nasz ser nadziejemy przesmażonymi maślakami z dodatkiem tymianku i świeżo zmielonego pieprzu, uczta smaków gwarantowana! Proponuję podawać go z minimalistyczną sałatką którą komponujemy ucinając pionowo 3 cm kawałek kapusty pekińskiej i przekładamy go na talerzyk tak by zachowała kolisty kształt, dodajemy na to pokrojonego na 4 pomidora, polewamy dressingiem i opcjonalnie orzechami. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania bloga(...)następnie ostrożnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. 4/ Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. 5/ Wyjmujemy usmażony camembert na ręcznik papierowy. Podajemy na sałacie wraz z kapustą pekińską i pomidorem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 151

białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)Papryczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka :   Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą

vegetanie
Laksa 194

połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie:  gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy w mące(ziemniaczana i pszenna w proporcji 1:1), roztrzepanym  jajku(...)przygotowujemy miseczki. Do każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski panierowany tofu (powinien być ciepły), ciepłe mięso z kurczaka (lub przelane wrzątkiem paski kapusty pekińskiej), kiełki soi, zalewamy bardzo gorącą zupą, posypujemy zieloną cebulką i kolendrą. Zjadamy natychmiast, póki gorące. Przepyszne! Zupa zgłoszona do powyższej akcji

Kuchnia Prezydentowej
Kapsalon 27643

DOMOWY KAPSALON (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 600 g fileta z kurczaka 15 pomidorków koktajlowych 1/2 świeżego ogórka 1 czerwona cebula 150 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 łyżki oliwy 500 g ziemniaków 3 foremki aluminiowe 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku ketchup Przygotowanie Kurczaka pokroić w kosteczkę, dodać przyprawę do gyrosa(...)szczyptę soli i cukru. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydze odsączyć z zalewy. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki bądź ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską drobno posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać. Gotowe frytki ułożyć na dnie foremek, następnie wyłożyć na nie gotowe mięso i posypać serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Przepiski.pl
Sajgonki 212

Składniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) : 450-500g mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane(...)farsz nie wydostał się na patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Wołowina bavette po chińsku / Bavette beef in a Chinese way 73

same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego(...)obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 125

same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego(...)obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy

Martyna Cooks
Kotlety z grochu z kaszą bulgur 178

Dziś u nas obiad wegetariański. Kotlety z grochu obłuskanego,  z  kaszą bulgur i pyszną surówką z kapusty pekińskiej. Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej . Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu(...)cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej  dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu

Anioły w kuchni
Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros 118

zamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu 2 małe ogórki konserwowe 1 duża cebula 2 płaskie(...)wykładamy na warstwę ketchupu. Na to wykładamy warstwę kukurydzy. Następnie dajemy warstwę majonezu (grubszą niż warstwa ketchupu). Na to warstwa sosu do hamburgerów (ilość wg uznania). Następnie warstwa pokrojonej kapusty pekińskiej. Całość oprószamy przyprawą do gyrosa i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Stir fry ! 204

dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej     2 . Jajka w koszulce   2 jaja łyżka octu woda     3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden(...)możemy łyżką zawijać w wodzie białko tak aby otoczyło żółtko.  Ostatnim krokiem jest osuszenie jajka na ręczniczku i doprawienie solą i pieprzem . Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy kapustą pekińską. :) Smacznego

Wspólne smaki

Proponowane wyszukiwania