Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie możecie przygotować większą ilość i zamrozić część. Będzie dobrym rozwiązaniem jako(...)wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie
Życie ze smakiemwyśmienicie smakuje. Kapuśniak z ziemniaczkami Składniki: 1 kawałek wędzonego żeberka korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka 300 g boczku wędzonego 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki pieprz sól Dodatkowo: 4-5 średnich ziemniaków 2-3 łyżki(...)pietruszkę, seler, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Lekko solimy i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Z gotowego wywaru usuwamy wszystkie warzywa i przyprawy. W międzyczasie kroimy kapustę kiszoną (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie” w zupie ) i ścieramy na tarce na dużych oczkach obraną marchewkę. Warzywa wraz z sokiem z kiszonej
PatiGotujekolejną propozycję na idealnie delikatną rybę o świetnym maślano-estragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość(...)dać plus Kuchni PROzdrowotnej! :) Czas przygotowania: 40 minut + czas na marynowanie Dla 2 osób Składniki 2 świeże kawałki fileta z dorsza 150-200g 6 ziemniaków Masło Sól himalajska Kiszona kapusta Estragon suszony Liść kolendry suszony Lubczyk suszony Mleko 3,2% tł Cytryna Mąka jaglana Przygotowanie: 1/ Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości, 500g kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 czerwonej papryki, 1 i 1/2 szklanki bulionu, łyżka(...)stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu
Z miłości do słodkościgulasz z żołądków indyczych i do tego kopytkowe kluseczki, pyszne połączenie z kapustą smakuje wyśmienicie :) Zapraszam :) Składniki : 1 kg żołądków z indyka 1 cebula 1 kopiasta łyżka kapusty kiszonej sól, pieprz szczypta chili do smaku 1łyżeczka pieprzu ziołowego Gale 2 kulki zmielonego ziela angielskiego Galeo 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka(...)olej, przekładamy żołądki dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy około 2 szklanek wody i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę lub taką sałatkową ze słoika, podlewamy jeszcze ewentualnie wodą, w zależności ile tego sosu potrzebujemy. Dusimy nadal pod przykryciem tak długo aż żołądki będą miękkie. Pod koniec duszenia
Sama słodycz i szczypta chiliużyciu tylko patelnia grillowa. Kaszanka z grilla z cebulą to klasyka grillowania. Z czym podajecie kaszankę, bo u nas do kaszank i z grilla podaje się surówkę z kapusty kiszonej , ziemniaki i pyszną cebulę z dodatkiem ketchupu i odrobiny cukru. Kaszanka z grilla, Kiełbasa w boczku z grilla oraz Smażone kiełbaski z cebulą to klasyka, która zawsze robi(...)szybko i pysznie. Składniki: 2 kaszanki na osobę 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka pikantnego ketchupu dodatki: surówka z kiszonej kapusty , ziemniaki Kaszanka z grilla: Dwie duże cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio pokazałam Wam przepis na wegański kapuśniak . Dziś znowu będzie zupa z kapusty w wersji wegańskiej, ale trochę inaczej. Podstawową różnicą są ziemniaki - w poprzedniej zupie podstawą była kapusta (kiszona i biała). Tym razem ograniczyłam trochę jej ilość, aby dodać trochę pyrek, żeby zupa była bardziej treściwa. Wegański kapuśniak z ziemniakami - przepis na 10 porcji Do przygotowania kapuśniaka będziesz potrzebować(...)suszonych grzybów, 2 marchewki, 2 pietruszki, 400g ziemniaków, cebulę, 500g kiszonej kapusty, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziarnistego, 5 ziaren jałowca, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 3 godziny, po czym odcedź, ale nie wylewaj wody
Z notatnika dietetykaprzepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 600 g białej kapusty 500 g kapusty kiszonej 400 g mięsa wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej(...)Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym
Mostek w kuchnirozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone żeberka z patelni i wrzucić pokrojone w piórka cebulki. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Do cebuli dodać kapustę kiszoną, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, suszone grzyby. Lekko wszystko przesmażyć, kapusta musi lekko zmienić kolor. Wlać wodę, dodać żeberka i wymieszać. Gotowanie – można ugotować w szybkowarze
Kuchnia Pokoleńczerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: ? 2 buraki ugotowane ? 2 garści kapusty kiszonej ? 2 łyżki śmietany ? 2 łyżki soku(...)cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. ? Kiszoną kapustę pokroić. ? Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. ? Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem
To co kochampowodzeniem może zastąpić danie główne dla calej rodziny. składniki na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 300 g kapusty kiszonej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4-5 średnich ziemniaków 1 litr wody 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki ( 400 g ) olej do smażenia 2 liście laurowe kilka ziaren(...)czosnku kroimy w plasterki. Obrane z łupin ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Obraną marchewkę kroimy w plasterki. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i żółtą paprykę kroimy w dużą kostkę. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie siekamy. Kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszając, po czym doprawiamy solą oraz czarnym
Smakowite Daniaukraińskiego ЛАЗАНКИ. Na zakończenie mojej, bardzo krótkiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z włosko – polsko-ukraińskimi ЛАЗАНКИ 🇺🇦 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makaron do… Lasagne, takie zaskoczenie 😉 Kiszona kapusta Suszone pomidory Oliwki zielone Bekon wędzony Kiełbasa wieprzowa surowa typu włoskiego Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Proszek kaparowy *Nie podaje ilość, gdyż dopasujesz je pod siebie(...)mieszaj i grzej, aż wszystko się podsmaży. W międzyczasie w zależności od tego jak bardzo lubisz kwaśne jedzenie 😉 przeplukaj kapustę kiszona pod wodą lub nie. Po trzecie wlej kilka łyżek zalewy z suszonych pomidorów na patelnię i wrzuć kiszona kapustę, wymieszaj dobrze i grzej dość mocno, by kapusta dobrze odparowała z płynów. W międzyczasie pokrój suszone pomidory i zielone oliwki
RafalCookDzisiaj polecam kapustę zasmażaną Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy
Pomysłowa kuchniaKapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta cukru Grzyby włóż do miski
Kulinarny S.O.S.Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta cukru Grzyby włóż do miski
Kulinarne S.O.S.