Ciasto na naleśniki bez mleka – naleśniki na piwie doprawione gałką muszkatołową, faszerowane kapustą z grzybami Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to świetny z czerwonym barszczem. Najlepiej smakują odsmażane w panierce z jaja i bułki tartej lub w wersji mniej kalorycznej, czyli bez panierki. Jakie naleśniki do krokietów? W moim domu od lat jest podział na naleśniki tradycyjne(...)tradycyjnie mleka) 250 ml wody 2 jaja 30 g masła, roztopionego i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej olej do smażenia FARSZ 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki) 150 g cebuli 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie FARSZ Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do namoczenia na około
Tajemnice Smakupochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi, druga faszeruje, same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki(...)mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić w mące zagłębienie, wbić żółtko, wlać
Zasmakuj Kuchnipochwalimy Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi, druga faszeruje, same się gotują Dziś pierogi z kapustą kiszoną , nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:) SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk): 3 szklanki(...)mąki pszennej opcjonalnie: 1 żółtko 2 łyżki stopionego masła około ¾ szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 400 g kiszonej kapusty 2-3 łyżki przecieru pomidorowego kilka suszonych grzybów 1 liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Zrobić w mące zagłębienie, wbić żółtko, wlać
Zasmakuj KuchniKapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól(...)cebulę, ugotowany, miękki groch, resztę oleju. Dusić jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ciepłą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Można użyć grochu łuskanego połowki, przy czym wówczas można skrócić czas moczenia lub należy uważać gotując, aby go nie rozgotować. Groch ten szybciej się gotuje. Olej
Gospodyni MiejskaKapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku. Składniki : 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki ) 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier majeranek Przygotowanie: Kapustę kiszoną szatkujemy
Mechanik w kuchnisurówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku
Kuchnia u KrysiKiszona kapusta w każdej wersji sprawdzi się do obiadu. Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 mała czerwona papryka 1 małe jabłko 1/2 pora olej pieprz cukier Sposób przygotowania: 1. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, pokroić drobniej. 2. Paprykę posiekać w kosteczkę. 3. Pora pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć. 4. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 5. Wszystkie
Kuchnia domowa AniPewnie, można iść na łatwiznę i łyknąć tabletkę, ale po co jeśli w naszej kuchni mamy takie bogactwo produktów które nam ją znakomicie uzupełnią. Pierwsza na tapetę idzie kiszona kapusta, skarbnica wszelakiego dobra.... 2 filety z piersi kurczaka dobra garść kiszonej kapusty 5 orzechów włoskich łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku łyżka masła wykałaczki Czyste mięso(...)siekamy i prażymy na suchej patelni aż się ładnie zarumienią. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kto nie lubi zbyt kwaśnej może ją przepłukać ciepłą wodą. Istotna UWAGA odnośnie kapusty, kupujemy kiszoną, a nie kwaszoną to kolosalna różnica. Siekamy kapustę na drobno, dodajemy prażone orzechy, majeranek, pieprz i doprawiamy solą. Tej soli można dać więcej, smakiem nadzienia musi także przejść
Dieta moja pasjaKiedyś smażyłam taką kapustkę, a potem całkiem o tym zapomniałam..ale dostałam od mamy kapusty kiszonej , takiej zakiszonej w domu samodzielnie..Taką kapustę na pewno każdy robi inaczej..ja po prostu smażę na patelni do miękkości..i nie dodaję mąki.Można dodać np.grzybków suszonych -wcześniej namoczonych i taka kapusta nada się nawet na wigilię. kapusta kiszona cebula
Moje domowe kucharzenieblogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. SKŁADNIKI : 1/2 kg kaszanki, 20 dag kiszonej kapusty, masło lub oliwa. WYKONANIE: Kiszona kapustę układamy na wysmarowanej masłem lub olejem folii aluminiowej. Na nią układamy kaszankę. Zawijamy folię pozostawiając otwór do odparowania. Pieczemy kaszankę w piekarniku nagrzanym
Pysznosci Babci Basiinni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji, po uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej(...)domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona. Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej wielkości - szklanka kaszy jaglanej - jedna duża cebula -100 g masła -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka kminku -sól, pierz do smaku Dzień
Kulinarne przemysleniadomach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy(...)ziarna ziela angielskiego 2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać,cebulę pokroić w pół plasterki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około(...)kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy
głodny alergikwalorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej(...)kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki
Kryzysowa Książka Kucharska