Lekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak(...)drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy
Kuchnia w czekoladziejednogarnkowe. Golce i róże ich odmiany to kluski – również formowane, które były podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Dodatkiem była często kiszona kapusta. Innymi spotykanymi dodatkami były również: sos grzybowy, twaróg oraz zasmażana kapusta lub kapusta z grochem. Zapraszamy zatem na przepis na te pyszne kluski i chcemy Was zaprosić do komentarzy pod postem lub na naszym FACEBOOKU . Szczególnie(...)jego wielu wariantach. GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW Składniki: ziemniaki: 1 kg jajko: 1 szt. mąka ziemniaczana: 2 łyżki boczek surowy wędzony: 100 g szczypiorek lub natka pietruszki kiszona kapusta z marchewką GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, a drugą połowę ścieramy i odciskamy z nadmiaru płynu. Płyn zostawiamy, ponieważ potrzebna nam będzie
Kuchnia Na WypasieSkładniki: makaron penne 1 opakowanie, kapusta kiszona 1/2 kg, woda 1 litr, kminek cały 1,5 łyżki, cukier 1 łyżka, słonina 15 dag/wędzona, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 większa, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka makaron penne ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i odcedzić na durszlaku i przelać(...)zimną wodą kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać cukier, kminek ziarenka i gotować na średnim ogniu z 30 minut, nadmiar wody odlać zostawiając z 1 szklankę cebulę, słoninę wędzoną, kiełbaski pokroić w kostkę, w rondlu podsmażyć słoninę z kiełbaską, dodać cebulę i podsmażyć dodać kiszoną kapustę ze szklanką wywaru, dusić z 15 minut, doprawić pieprzem, przyprawą w płynie wsypać makaron, wszystko
W Mojej Kuchni Lubiędobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście(...)drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła mało kwaśna, dodajemy do niej odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliśmy. Do kapusty dodajemy soczewicę, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz zabieramy
KardamonovyKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą(...)kroimy na 4 paski wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
KucharzycaKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej
sierotka maRysia w kuchniSzare Kluski to tradycyjna potrawa kuchni wielkopolskiej i legendarne danie w moim domu, oczywiście najlepsze robi moja mama, ja jedynie lekko zmodyfikowałem kapustę ☺️ Niby zwykle ziemniaki, mąka, kapusta kiszona, boczek, szalotka, jabłka, sól, pieprz i obowiązkowa MAGII, a zachwycamy się szarymi kluskami od lat. Jeśli miałbym powiedzieć, które danie jest w moim domu kultowe to oczywiście kluski, pierogi, które oczywiście(...)pisania tego przepisu, czyli 24.11 moja mama miała swoje urodziny 🌹, szare kluski, zjedliśmy dzień wcześniej ☺️ Wszystkiego najlepszego Mamo ❤️… Składniki Ziemniaki obrane i starte na małych oczkach Mąka Kiszona kapusta Boczek Szalotka Jabłko Olej roślinny Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Magii musi być ❕ Nie podaje ilość, ponieważ trzeba je, mój drogi czytelniku dopasować pod siebie. Przygotowanie
RafalCookKrokiety z kapustą kiszoną i grzybami.Pyszne były, robiłam je jakiś czas temu. Naleśniki: 1 szkl. mąki 2 jajka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 40 dkg kiszonej kapusty 25 dkg pieczarek cebula sól, pieprz, wegeta Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Masę odstawiamy na ok 20 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta(...)dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Kiszoną kapustę posiekać , dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pieczarki i cebulę pokroić. Na rozgrzaną patelnię [ z olejem ] wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i całość podsmażać ok 8 minut, następnie dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę.Wymieszać i doprawić do smaku.Wystudzić Na każdy naleśnik
Moje domowe kucharzenieKolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe(...)gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe
Mango Papajawarzywami. #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezjajek Składniki na 2 porcje: – 200 g mielonej wołowiny – 25 g sezamu – żółta papryka – 15 g masła klarowanego – 300 g kiszonej kapusty z marchewką – łyżeczka oleju lnianego + przyprawy (sól, pieprz, czosnek, kmin rzymski, zioła prowansalskie, słodka papryka) Dodatki: – natka pietruszki Sposób przygotowania Zmieloną wołowinę dobrze przypraw, wymieszaj, uformuj w pulpety(...)obtocz w ziarnach sezamu. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki i smaż na maśle razem z pulpetami. Duś ok. 10 min pod przykryciem, a w razie potrzeby dolewaj wody. Kapustę kiszoną z marchewką polej olejem lnianym, posyp natką pietruszki i podawaj razem z usmażonym mięsem i papryką. Wartość odżywcza Kalorie: 704 kcal Białka: 54 g Tłuszcze: 42 g Węglowodany
Mrs. EndorfinaDanie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty ok 1 kg żeberek 400 ml wody oregano słodka i ostra papryka czosnek granulowany sól,pieprz 3-4 małe listki laurowe olej do smażenia Żeberka podzielić na małe kawałki(...)Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć
Monia miesza i gotujeświętach i ze sporym zapasem czasu zaplanować wigilijne menu. Czeka nas spotkanie z rodziną być może tylko w najbliższym gronie. Ja czekam cały rok na pyszne chrupiące krokiety z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Masa obowiązków sprawia, że nie zawsze udaje nam się wyczarować to co chcemy. Ale nic strasznego skorzystać czasem z gotowych produktów. Tak się(...)sztuki naleśników: 4 jajka 4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 szklanki mleka 3 szklanki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg mrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki 3 cebule 2 łyżeczki majeranku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła do podsmażenia Panierka: 4 jajka
Wanilia i KardamonBardzo lubimy ryby ,szczególnie dorsza. Ryba zawsze kojarzy się nam z surówką z kiszonej kapusty. Tym razem postanowiliśmy połączyć te składniki. Wyszło pysznie. Składniki 700 g filetów z dorsza 1/2 szklanki kwasu z kapusty 1/2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1 jajko sok z cytryny sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)oprószamy mąką. W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Filety rybne zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. /* Style
R'n'G Kitchen