Kapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam jej więc cóż(...)surówka, a ona mi odpisuje, że kapusta kiszona z ananasem... :) Znalazła przepis tutaj. Czytaj więcej
bistro mamaMagda Może się Wam wydawać dziwne, że wrzucam na bloga przepis na coś tak prostego jak surówka z kiszonej kapusty. Ale wstyd się przyznać, ale dopóki teściowa nie nauczyła mnie jej robić, nie wiedziałam jak, nigdy nie wychodziła mi idealna. A ta jest po prostu przepyszna i dlatego trzeba się tym przepisem podzielić ze światem. Tak więc hołd dla teściowej(...)ucałowania za najlepszą surówkę do obiadu Składniki (na 4 duże porcje): 500g białej kiszonej kapusty średnia marchewka mała biała cebula dojrzałe i soczyste jabłko 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku łyżka cukru Kiszoną kapustę wyciągamy na sito i próbujemy – jeśli jest dla nas zbyt kwaśna, przepłukujemy odrobiną zimnej wody – dla mnie kapusta nigdy
Smaczna Stronanarzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego(...)ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem
Wyprawy kulinarneKapusta kiszona, smażona na maśle z dodatkiem cebuli i grzybów. Do obiadu, ale także na świąteczny stół. Składniki: 900 g kapusty kiszonej, 500 g świeżych grzybów, 4 średnie cebule, marchewka, ok 125 g masła, pieprz, łyżka majeranku Przygotowanie: Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Podsmażamy na łyżce masła przez 10 minut. Zdejmujemy grzyby(...)były smażone grzyby na łyżce masła aż się zeszkli. Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, podsmażamy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną a także pozostałe masło, szczyptę pieprzu, majeranek. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 35 minut. Na koniec dodajemy grzyby i zostawiamy jeszcze
Lena GotujeKolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana 18% lub 12% świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet
Monia miesza i gotujeugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc.Następnie kroimy w paseczki, śliwki również. Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilisię w domu trzech mężczyzn to czasami trzeba zrobić obiad po męsku. Jednak moja mała wnusia tez nie pogardziła kawałkiem mięska. Jednak największa frajda dla Niej to wybieranie paluszkami kapusty kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę(...)gotować do miękkości mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę oprószyć pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam na pyszną, zdrową i szybką w przygotowaniu surówkę z kiszonej kapusty :) Chyba każdy ją zna w różnych wersjach. Moja z marchewką , jabłkiem , świeżym koprem oraz oliwą :) Smacznego Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 10 dag kiszonej kapusty(...)duża marchewka 2 jabłka 1/2 pęczka kopru 1 łyżka oliwy lub np. oleju rzepakowego z dodatkiem kokosowego (smakowe) Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiszoną kapustę siekam drobno. Marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieram i również trę na tarce o grubych oczkach. Koper myję, siekam drobno. Składniki przekładam do miski
Gotowanie PatkiDzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać zamarynowane mięso, a konkretnie wołowinę. Połączyłam ją z wędzonym boczkiem i ugotowaną kapustą kiszoną. Sama byłam ciekawa ostatecznego smaku i nie zawiodłam się. Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty(...)zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Składniki roladek: zamarynowana wołowina , boczek wędzony , ugotowana kapusta kiszona , sól , pieprz do smaku , odrobina oleju , niewielka cebula , 2-3 ząbki czosnku . Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy jeden większy kawałek, wtedy można go pokroić na grube
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 700 g kapusty kiszonej 300 g żeberek wędzonych 200 g boczku wędzonego surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą(...)mięsem. Marchew kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Gdy będą gotowe dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, pokrojoną marchew oraz mięso z żeberek. Doprawiamy całość kminkiem. Zupę gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie
Qchnia po prostuCześć! Nieodłącznym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia są łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami duszone na swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko(...)kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku
Pieprzyć z FantazjąZastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek. Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki(...)letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży. 2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn
W kuchni u Monikipyszną kapustkę zajadamy nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok! Bo kiszonki są zdrowe! Grzyby leśne to już taka nasza słabość, której trudno się oprzeć. Uwaga-należy z kiszoną kapustą uważać, zwłaszcza osoby z problemami jelitowymi powinny ją jeść nie w dużych porcjach na raz. Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus(...)kminkiem ,a osoby które go nie lubią tak jak ja,z kminkiem mielonym. A grzyby...no cóż taka słabość, wspomnienie spacerów i ten zapach! Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej z marchewką 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy spora ilość leśnych grzybów sól,majeranek i pieprz do smaku Na dzień
Z Kuchni Do Kuchninaleśniki. No to zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko. Jednak kiedy zaczęliśmy bardziej dopytywać to wybór padł na klasyczne krokiety z kiszoną kapustą. Wszyscy je uwielbiamy. Jednak chcieliśmy zrobić je nieco w bogatszej wersji. I tak też zrobiliśmy. Zamieszaliśmy nieco składnikami i wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety(...)kapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek
vegetaniemięsożerców, powiem więcej- zwłaszcza dla miłośników podrobów, gdyż jednym z głównych składników jest kaszanka, która niesie ze sobą smaki tak zwanej "piątej ćwiartki". W połączeniu z cudownie kwaśną kiszoną kapustą tworzą świetne połączenie, które dopełnia ostry smak pieprzu. Składniki na 3 solidne porcje to: 250 g kaszanki 250 g kapusty kiszonej (po odciśnięciu soku) średnia cebula łyżeczka brązowego cukru(...)świderki Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki obraną kaszankę i podsmażamy kilka minut. Gdy ta zacznie się rozpadać, dodajemy przesiekaną, a wcześniej odciśniętą kapustę kiszoną. Podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy bulion, ale woda także wypełni zadanie. Dodajemy cukier lub miód, który stanie w kontraście do kwaśnej kapusty i ten smak dodatkowo podkreśli. Kapustę dodajemy
Pichceniomania