Zapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas. Składniki: ciasto na naleśniki tu 700 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 2 cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 30 minut. Od czasu do czasu
magiczna kuchnia Kasis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -główka kapusty białej -500 g kapusty kiszonej -6 szt. podudzi z kurczaka -500 g mięsa z udźca indyka -500 g kiełbasy np. podlaskiej lub zwyczajnej -300 g tłustego boczku wędzonego -2 duże(...)pokroić w krążki, boczek w plastry. Zwiotczałą od soli kapustę wymieszać z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą. Na dnie żeliwnego kociołka ułożyć kolejno: - plastry boczku - warstwę kapusty z warzywami - podudzia z kurczaka - warstwę kapusty z warzywami - kiełbasę - warstwę kapusty z warzywami - mięso z indyka - warstwę kapusty z warzywami Ugnieść wszystko, dolać bulionu lub wody, zamknąć szczelnie kociołek
Kulinarne przemysleniaCiasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się do wypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej(...)plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie dodać na patelnię ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną, zrumieniony boczek i ugotowaną kaszę gryczaną. Podsmażyć przez kilka minut, tak żeby składniki się połączyły, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Smak farszu powinien być, mocniejszy
Codziennik KuchennyUwielbiam tradycyjny bigos, na samej kiszonej kapuście, z mięsiwem, grzybkami suszonymi, wędzonymi śliwkami, podlany winem. Kwaśny i aromatyczny, gotowany 3 dni. Rarytas! Pamiętajcie też, że bigos świetnie się mrozi – więc nadmiar można w ten sposób zachować na później. PRZEPIS NA B IGOS ŚWIĄTECZNY Składniki na bigos: 2 – 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku(...)dobrej jakości 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 4 liście laurowe 15 szt ziela angielskiego sól, pieprz 150ml oleju Jak zrobić bigos świąteczny: Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, dodajemy posiekane grzyby suszone oraz rodzynki i posiekane śliwki suszone i wędzone. Gotujemy. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę
Dorota SmakujeSzukasz przepisu na smaczną i szybką surówkę? Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do dania z mięsem. Składniki: 2 cukinie 2 marchewki jabłko(...)garść kiszonej kapusty mała cebula Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek miód sok z pomarańczy Sposób przygotowania: Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Marchew także ścieram na grubych oczkach. Cukinię ścieramy i zasalamy. Gnieciemy i odstawiamy na 15 min. Cebulę drobno kroimy. Kapustę kiszoną także należy
Wasze Przepisykulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych grzybów 250 gram pieczarek 1 cebula szczypta soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: 1 jajko kminek Kapustę kiszoną gotuję w litrze(...)ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę. Ciasto wałkuję tworząc duży prostokąt. Na cieście układam farsz pozostawiając odstęp
Mango PapajaSurówka z kiszonej kapusty z porem i jabłkiem to błyskawiczny, prosty w przygotowaniu, smaczny dodatek do większości dań z rybą, kotletów schabowych czy mielonych. Jest to cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego wybornie smakuje. składniki(...)porcje 500 g kiszonej kapusty z marchewką 1 duże jabłko jasna część pora 2-3 łyżki oliwy czarny pieprz sól przepis Opłukaną w zimnej wodzie kapustę odsączamy a następnie drobno szatkujemy. Jasną część pora dość drobno siekamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych otworach. W dużej misce umieszczamy posiekaną kapustę, dodajemy pora oraz starte jabłko na końcu
Smakowite DaniaPyszna surówka obiadowa z kiszoną kapustą i kukurydzą Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka warzywna, to świetny dodatek do obiadu, który wykonamy w zaledwie kilka minut. Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 jabłko 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, cukier, pieprz mielony *** Kapustę niezbyt drobno kroimy(...)PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pyszna surówka obiadowa z kiszoną kapustą i kukurydzą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDzisiaj przepis na zapiekankę z kiszoną kapustą i karkówką wieprzową. Podałam ją z pysznymi ziemniaczkami. Danie wyszło przepyszne, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karkówki wieprzowej pikantny ketchup sól, słodka i ostra papryka do smaku 1 kg kiszonej kapusty 4 duże cebule 1 marchew pieprz, jarzynka(...)PRZYGOTOWANIE : Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem. Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli. Naczynia należy nakryć folią
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso(...)kolor z obydwu stron. Po usmażeniu mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który
Qchnia po prostugotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają. Inna rzecz – warzyw nie wrzucamy od razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej(...)zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek
Kulinarna PolskaKlasyczna surówka z kiszonej kapusty ( tym razem kupionej w sklepie ze zdrową żywnością jak i marchewka ). Jabłka od siostry ekologiczne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka winne 2 marchewki 1 cebula 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu só l, pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroiłem.. Marchewki i jabłka obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach. Cebule
R'n'G KitchenPrezentowałam już na blogu surówkę ze świeżej kapusty, dzisiaj prezentuję surówkę z kapusty kiszonej. Zawiera ona sporo witaminy C, a w okresie jesiennym powinniśmy dostarczać jej więcej do organizmu ze względu na zapobieganie przeziębieniom. Składniki : Ok. 600 gram kiszonej kapusty 1 cebula 2 – 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy / oleju Pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do kiszonej
Smaki Ewymajeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj(...)lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną
Przepisy i porady kulinarneoraz jaka dawka jest optymalna, by utrzymać organizm — a przede wszystkim Twoją hemoglobinę na dobrym poziomie. Zakwas buraczany — składniki W zakwasie z buraków podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i kiszonej kapusty dużą rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one nadają smak zakwasu. Charakterystyczna kwaskowatość odpowiada wielu smakoszom, nie tylko jako zdrowa przekąska lub napój, ale także jako dodatek(...)wielu dań, między innymi zup. Kiszone buraki to świetny dodatek do obiadu, podobnie jak kiszona kapusta. Zdrowy zakwas z buraczków możesz zrobić z następujących składników: 1 kg buraków; 1 łyżka soku z ogórków lub kapusty kiszonej; liść laurowy; płaska łyżka soli kamiennej ziele angielskie — ok. 4 ziarenka; Kilka ząbków czosnku Jak zrobić zakwas z buraków czerwonych? Pomiędzy pokrojone buraki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!