Składniki: tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie, kasza bulgur 1 woreczek 100 gram, kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 1/2-3/4 szklanki jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej(...)potrzeba Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić. Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty. Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać. Nakładać farsz na każdy
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas. Składniki: ciasto na naleśniki tu 700 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 2 cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 30 minut. Od czasu do czasu
magiczna kuchnia Kasis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -główka kapusty białej -500 g kapusty kiszonej -6 szt. podudzi z kurczaka -500 g mięsa z udźca indyka -500 g kiełbasy np. podlaskiej lub zwyczajnej -300 g tłustego boczku wędzonego -2 duże(...)pokroić w krążki, boczek w plastry. Zwiotczałą od soli kapustę wymieszać z ziemniakami, marchewką, pietruszką i cebulą. Na dnie żeliwnego kociołka ułożyć kolejno: - plastry boczku - warstwę kapusty z warzywami - podudzia z kurczaka - warstwę kapusty z warzywami - kiełbasę - warstwę kapusty z warzywami - mięso z indyka - warstwę kapusty z warzywami Ugnieść wszystko, dolać bulionu lub wody, zamknąć szczelnie kociołek
Kulinarne przemysleniaCiasto na pierogi zrobiłam w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Takie ciasto nie należy rozwałkowywać zbyt cienko, bo pierogi wypełnione farszem łatwo się rozrywają. Farsz z kapusty kiszonej, kaszy gryczanej i pieczarek, to zestaw składników tradycyjnie świetnie sprawdzających się do wypełnienia pierogów. Składniki farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej(...)plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie dodać na patelnię ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną, zrumieniony boczek i ugotowaną kaszę gryczaną. Podsmażyć przez kilka minut, tak żeby składniki się połączyły, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Smak farszu powinien być, mocniejszy
Codziennik KuchennyUwielbiam tradycyjny bigos, na samej kiszonej kapuście, z mięsiwem, grzybkami suszonymi, wędzonymi śliwkami, podlany winem. Kwaśny i aromatyczny, gotowany 3 dni. Rarytas! Pamiętajcie też, że bigos świetnie się mrozi – więc nadmiar można w ten sposób zachować na później. PRZEPIS NA B IGOS ŚWIĄTECZNY Składniki na bigos: 2 – 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 4 ząbki czosnku(...)dobrej jakości 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 4 liście laurowe 15 szt ziela angielskiego sól, pieprz 150ml oleju Jak zrobić bigos świąteczny: Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, dodajemy posiekane grzyby suszone oraz rodzynki i posiekane śliwki suszone i wędzone. Gotujemy. Pieczarki kroimy w plastry i obsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w kostkę
Dorota SmakujeSzukasz przepisu na smaczną i szybką surówkę? Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do dania z mięsem. Składniki: 2 cukinie 2 marchewki jabłko(...)garść kiszonej kapusty mała cebula Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek miód sok z pomarańczy Sposób przygotowania: Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Marchew także ścieram na grubych oczkach. Cukinię ścieramy i zasalamy. Gnieciemy i odstawiamy na 15 min. Cebulę drobno kroimy. Kapustę kiszoną także należy
Wasze Przepisykulebiak): Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych grzybów 250 gram pieczarek 1 cebula szczypta soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: 1 jajko kminek Kapustę kiszoną gotuję w litrze(...)ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę. Ciasto wałkuję tworząc duży prostokąt. Na cieście układam farsz pozostawiając odstęp
Mango PapajaSurówka z kiszonej kapusty z porem i jabłkiem to błyskawiczny, prosty w przygotowaniu, smaczny dodatek do większości dań z rybą, kotletów schabowych czy mielonych. Jest to cennym źródłem witamin i składników mineralnych a do tego wybornie smakuje. składniki(...)porcje 500 g kiszonej kapusty z marchewką 1 duże jabłko jasna część pora 2-3 łyżki oliwy czarny pieprz sól przepis Opłukaną w zimnej wodzie kapustę odsączamy a następnie drobno szatkujemy. Jasną część pora dość drobno siekamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych otworach. W dużej misce umieszczamy posiekaną kapustę, dodajemy pora oraz starte jabłko na końcu
Smakowite DaniaPyszna surówka obiadowa z kiszoną kapustą i kukurydzą Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka warzywna, to świetny dodatek do obiadu, który wykonamy w zaledwie kilka minut. Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 jabłko 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, cukier, pieprz mielony *** Kapustę niezbyt drobno kroimy(...)PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pyszna surówka obiadowa z kiszoną kapustą i kukurydzą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDzisiaj przepis na zapiekankę z kiszoną kapustą i karkówką wieprzową. Podałam ją z pysznymi ziemniaczkami. Danie wyszło przepyszne, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karkówki wieprzowej pikantny ketchup sól, słodka i ostra papryka do smaku 1 kg kiszonej kapusty 4 duże cebule 1 marchew pieprz, jarzynka(...)PRZYGOTOWANIE : Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem. Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli. Naczynia należy nakryć folią
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso(...)kolor z obydwu stron. Po usmażeniu mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który
Qchnia po prostugotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają. Inna rzecz – warzyw nie wrzucamy od razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej(...)zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym garnku zrób wywar z żeberek
Kulinarna PolskaKlasyczna surówka z kiszonej kapusty ( tym razem kupionej w sklepie ze zdrową żywnością jak i marchewka ). Jabłka od siostry ekologiczne. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka winne 2 marchewki 1 cebula 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu só l, pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroiłem.. Marchewki i jabłka obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach. Cebule
R'n'G KitchenPrezentowałam już na blogu surówkę ze świeżej kapusty, dzisiaj prezentuję surówkę z kapusty kiszonej. Zawiera ona sporo witaminy C, a w okresie jesiennym powinniśmy dostarczać jej więcej do organizmu ze względu na zapobieganie przeziębieniom. Składniki : Ok. 600 gram kiszonej kapusty 1 cebula 2 – 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy / oleju Pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do kiszonej
Smaki Ewymajeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj(...)lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną
Przepisy i porady kulinarne