Ryba smażona w chrupiącej i złocistej panierce z dodatkiem ziemniaków i tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty to świetny pomysł na rodzinny obiad. Delikatne filety podane z cytryną i chrzanem to hit na niedzielny obiad. Filet smażony podasz z pyszną surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki lub z tradycyjną surówką kopenhaską . Poniżej opis wykonania plus porady dotyczące dodatków do podania(...)podawać do ryby. Smażone kawałki ryby idealnie komponują się z pieczywem – bagietką, grzankami czosnkowymi, chlebkiem z masłem koperkowym.. Rybę podasz z surówkami. Najczęściej tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, surówką z czerwonej kapusty , surówką z marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły
Zasmakuj Kuchnisztuka większa, jabłko 1 sztuka duże, cukier 3/4 łyżeczki, smalec 1/4 kostki, kaszanka gryczana 5 sztuk, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka, papryka ostra - ile potrzeba surówka: kiszona kapusta 50 dag, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, jabłko 1 sztuka małe, oliwa 5 łyżek Cebulę i obrane ze skórki jabłko na smalcu podsmażyć(...)wymieszać i zdjąć z ognia. Kiszoną kapustę wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem, cukrem, pieprzem mielonym, oliwą, kapustę nożyczkami kroję drobniej. Kaszankę podać z surówką, tłuczonymi ziemniakami, posypać ostrą papryką - raz na jakiś czas bardzo lubimy kaszankę gryczaną smażoną z cebulą, jabłkiem na pyszny szybki obiad i podana z surówką z kiszonej kapusty.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgodz Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4 Trudno o bardziej polskie danie niż gołąbki: kwaskowe w sosie pomidorowym, lub pachnące grzybami, podlane śmietaną, z mięsem, albo jarskie, z kapusty kiszonej, lub świeżej, z ryżem, albo kaszą, misternie zawinięte w cienkie jak muślin liście, uduszone, lub upieczone w piekarniku. Zapach, aromat, niecodzienna forma i kształt, soczystość napęczniałego od sosu farszu(...)dobry, bo smak jest niemal identyczny jak w gołąbku klasycznym. Przepis ściągnęliśmy od Karola Okrasy Składniki: 400 mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 2 szklanki posiekanej drobno kapusty 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos 1 butelka passaty pomidorowej lub puszka całych pomidorów plus łyżka przecieru
Niedzielny kucharzzwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych krokietów jest farsz, im Wasza kapusta będzie lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów. Błyskawiczny przepis na: Błyskawiczny bigos Składniki na kapustę 500g kapusty kiszonej 4 liście laurowe(...)mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 jajko Dodatkowo 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Domowe krokiety z kapustą [PRZEPIS] Musimy zacząć przygotowanie krokietów od ugotowania kapusty. Kapustę kiszoną najpierw próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, bulion i całość gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Panczkraut, ślaska potrawa, składajaca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest to świetny dodatek do dań obiadowych. SKŁADNIKI : 500 g mięsa z indyka 1 łyżka mąki do posypania mięsa 1 cebula przyprawa z indyka, sól, pieprz, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach mąka z wodą do zagęszczenia sosu(...)PANCZKRAUT : 1 kg ziemniaków 0.5 kg kiszonej kapusty liść laurowy, ziela, pieprz, jarzynka 1 śląska kiełbasa sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolikarkówka pieczona w kapuście Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem Składniki: ok. 1,3 kg karkówki(...)cebula 10dkg wędzonego boczku kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka) *** Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) *** *** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Cebulę oraz boczek kroimy
Blog z ApetytemDziś na obiad zrobiłam szynkę wieprzową duszoną w kawałkach w kapuście kiszonej z warzywami. Jest to danie jednogarnkowe, trochę a'la bigos, ale krócej duszone i z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Dodatkowo dodałam koncentrat pomidorowy, czosnek, trochę ziół prowansalskich i na koniec serek topiony. Mieszanka z pozoru wybuchowa, ale bardzo smaczna. Takie danie super rozgrzewa w chłodne(...)jest fajną odmianą od tradycyjnych potraw. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,3kg szynki wieprzowej 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek pora 2 cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki
Waniliowe Improwizacjepochodzącej z Kujaw zarówno i danie i nazwa długo, długo była abstrakcją 😉 Ale po kolejnym zetknięciu się z przepisem na fuczki wiedziałam, że przyjdzie na nie czas 😀 Uwielbiam kiszoną kapustę, uwielbiam proste jedzenie, szybkie przepisy, więc przypuszczałam, że i to danie trafi w moje kubki smakowe. No i wcale się nie myliłam! Nie będę rozpisywała się tutaj o genezie(...)tych pysznych placków. Od tego jest "wujek google" 😉 Wspomnę tylko, że fuczki to placki z kiszonej kapusty (w niektórych regionach z lekko obgotowanej, w innych z surowej). Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Danie proste, tanie, szybkie, i wierzcie mi na słowo baaardzo smaczne. Możemy je zajadać z czym tylko nasza dusza (a raczej kubki smakowe) zapragnie. Ja zaserwowałam
Walijskie Pichceniemięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę – stąd też nazwa dania, kwas. Dodatkowo zupę można dokwasić octem. Aby jednak smaki były zrównoważone, kwas zabiela się na koniec śmietaną. Ta syta(...)podkarpacka Składniki: 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 podudzie kurczaka kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki) pół szklanki fasoli Jaś 300 g kapusty kiszonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego dnia
Trzeci talerzwcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski(...)potrzeby trzeba ją uzupełnić dolewając nieco gorącej wody. Gdy mięso jest gotowe sprawdzić czy nie trzeba dosolic lub dopieprzyć. Podawać w saganaku lub misie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami. Do tego np. ciemne mocne piwko :) Męska sprawa
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: woda 4 litry, kapusta kiszona 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, kasza jęczmienna 3/4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kiełbasa biała surowa 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek w 2 litrach wody ugotować do miękkości kiszoną kapustę, w pozostałej wodzie ugotować pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, kaszę jęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę(...)mniejszym ogniu gotować z 25 minut wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule(...)suszone grzyby. Odcisnęłam je i dodałam do cebuli wraz z papryczką chilli. Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę. Następny składnik to kiszona kapusta. Ona również powędrowała do garnka. Kolej na suszone pomidory. Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione. Wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę
potrawyregionalnemleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 ml oleju rzepakowego Farsz i dodatki: 1 łyżka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej 1 marchew 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyku szczypta soli(...)gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie
Mango Papajamleka opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 ml oleju rzepakowego Farsz i dodatki: 1 łyżka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej 1 marchew 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyku szczypta soli(...)gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie
Mango Papajamąż targnął się na nią wieczorem na kolację ;-) Duża porcja dla 4-6 osób. SKŁADNIKI 4 kiełbasy Morlińskie z szynki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 550 g kiszonej kapusty 200 g kwaśnej śmietany 18% 500 g makaronu łazanki sól, pieprz, majeranek WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasy również pokroić w kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej(...)momentu, aż całość ładnie się przypiecze. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony z wody dodać do kiełbasy i wymieszać. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Włączyć palnik i gotować do miękkości. Miękką kapustę odcedzić z wody, dodać do niej śmietanę i majeranek, po czym przełożyć
Passions hobbies life