Składniki: woda 3 litry, kalafior 1 większy, włoszczyzna 1 pęczek, groszek konserwowy 1 puszka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/4 kostki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, ziemniaki 6 sztuk, koperek 1 pęczek opłukany kalafior podzielić na małe kawałki, zalać wodą dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, ziele i liście
W Mojej Kuchni Lubięjakoś tak spełniona, usatysfakcjonowana? Ciężko określić ten stan w każdym razie endorfiny buzują!:) Zupka jarzynowa dla niemowlaka Składniki 1 ziemniaczek 1/2 średniej wielkości marchewki 2 różyczki brokuła* 2 różyczki kalafiora* 5 żółtych fasolek szparagowych* 5 zielonych fasolek szparagowych* 2 szkl. niegazowanej wody źródlanej ok. 3 łyżki kleiku ryżowego łyżka oleju rzepakowego ewentualnie: połowa jajka** Sposób Obranego(...)umytego ziemniaka, marchewkę oraz różyczki brokuła, kalafiora a także fasolki układamy w parowarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa miksujemy, dolewamy do nich przegotowaną, ciepłą wodę źródlaną, dodajemy olej rzepakowy, całość mieszamy i zagęszczamy kleikiem. Jeśli chcemy do zupki dodać jajko , przed przygotowaniem dokładnie myjemy je płynem do naczyń dla dzieci, następnie układamy na sitko i przelewamy
Kuchenne aromatymłody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler(...)grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą al dente. Dodajemy kalafior, brokuła, główki szparagów i przesmażoną na łyżce oliwy, pokrojoną w kostkę cukinie. Gotujemy chwilę i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie gotujcie makaronu w zupie. Zrobi się breja, a jak będziecie
ladykitchenbrokułami i jajkiem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniamoże zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub charrisy 1 litr bulionu drobiowego(...)indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut. 3. Pod koniec duszenia dodajemy wcześniej przygotowany ryż, dusimy jeszcze 5 minut, łączymy ze świeżym szczypiorkiem
Apetyczna babeczkaKalafior w nieco innej odsłonie zamiast tradycyjnie podany z bułką tartą i roztopionym masłem. W tej postaci jest pełnowartościowym obiadem a połączenie kalafiora z serem żółtym jest nie tylko bardzo smaczne, ale też sycące
Milion SmakówKalafior to dobre warzywo na zupę. Tradycyjnie już w moim wykonaniu będzie to krem - prosty i szybki z niewielkiej ilości składników, żeby nie przyćmiły smaku kalafiora. A dla uzyskania ciekawej kompozycji - pesto i sos balsamico z truflami
Milion Smakówzdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki
Szefowa kuchniwstąpcie na tradycyjną zupę pokrzywową do Zagrody Guciów , gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego
SzczyptaSmaQoraz jakie warzywka wykorzystać. Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI: pumpernikiel parmezan gałązka oregano mini marchewki mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin kwiaty do dekoracji wasabi malto (maltodekstryna) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Parmezan ścieramy na drobnej tarce, a następnie blendujemy(...)pumperniklem i oregano. Doprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy. Mini marchewki obieramy, kalafior dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw, doprawiamy solą, gotujemy aldente
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzyw ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy: Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około(...)bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior. Dodajemy do garnka- gotujemy 5 minut. Szatkujemy kapustę i dodajemy na ostatnie 15 min gotowania. Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną na drobno natkę pietruszki. Gotowe . Smacznego
Smaki EdytySkładniki: 1 średni kalafior 5 łyżek mąki 2 łyżki sezamu 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić na sitku, a następnie zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta , ale też nie powinna być płynna
O kuchni z uczuciemwarzywny. Oto przepis na moją, spolszczoną wersję ulubionych chińskich dań: Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony 1/2 małej cebuli 2 małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa(...)czasie można się zająć doprawianiem sosów. Dla Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką, żeby zgęstniał. Do sosu Męża wrzuciłam posiekaną kiszoną papryczkę chili i kilka różyczek kiszonego ostrego kalafiora, płatki chili oraz wtarłam odrobinę suszonego korzenia imbiru. Następnie stopniowo dolałam taką ilość sosu sojowo - grzybowego, żeby uzyskać wyrazisty smak i ciemną barwę oraz łyżkę sosu sojowego ciemnego dla podkreślenia całości
Kuchnia po mojemuUwielbiam Uwielbiam Uwielbiam Mogłabym jeść szparagi młode ziemniaczki i wszystkie inne młode warzywka przez cały rok:) Nowalijkowy obiadek SKŁADNIKI: 1kg młody ziemniaków polskich 1 pęczek białych szparagów 1 kalafior 2 jajka koperek masło, bułka tarta, sól, pieprz, cukier Ziemniaczki oskrobać (przestępstwem jest obieranie młodych ziemniaków). Gotować w osolonej wodzie. Kalafiora podzielić na różyczki, szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki
MarciochaKucharzydwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą
MarciochaKucharzy