Oryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś(...)reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i rozdrobnić na papkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką
Świat SmakuCiekawi co to?? Ostatnio się dowiedziałam, że kapustą cypryjską, z racji swego pochodzenia, nazywany był... kalafior. Jakże to dobrze czasami wyczytać coś ciekawego, a potem wymyślić sobie coś takiego: Wariacja pieczarkowo- kalafiorowa Składniki: mały kalafior 5 średnich pieczarek groszek zielony kostka rosołowa makaron, np. rurki żółtko (lub śmietana i mąka) natka pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyć, pokroić(...)tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na oliwie. Kalafiora wrzucić do wywaru i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pieczarki oraz groszek. Chwilę pogotować. Dodać makaron. Zaprawić żółtkiem lub mąką i śmietaną. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki
bastalenakrem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki, masło(...)czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam w 150 st. ok. 30-40 min. Bulion przygotowałam z kostek rosołowych. Upieczonego kalafiora umieściłam w blenderze. Wyłuskałam czosnek. Wlałam ok. pół
bastalenaSkładniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy
Emcia PichciSkładniki: szklanka ciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej 1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie 390 g krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku Cirio ok. 1/4 szklanki zimnej wody 2 ząbki czosnku mała biała cebula oliwa 2 łyżeczki suszonego oregano 3 szczypty pieprzu cayenne(...)chilli sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy krojone pomidory, wodę, suszone oregano oraz pieprz cayenne z chilli i sól z pieprzem, całość mieszamy delikatnie i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Podajemy
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety z kalafiora to propozycja na jarski obiad z dodatkiem surówki lub jako dodatek do drugiego dania. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu. Polecam. Post Kotlety z kalafiora pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeFioletowy kalafior wciąż zachwyca mnie swoim kolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa
Smaczna Pyzacytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony(...)gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy kalafiora, brokuła i krewetki zaraz po usmażeniu, razem z czosnkowym sosem do maczania
OstryKęsrobię z przepisami, które mi się podobają, do zakładki "do zrobienia", aby czekał na swoją kolej. Ale jak dostałam info od zaprzyjaźnionej Manufaktury , że zrobiła właśnie taki kalafior i bardzo poleca, to po takiej rekomendacji nie pozostało mi nic innego tylko zakupić kalafiora (przy okazji i fasolkę) i zrobić:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam zamiar zrobić pierwszy raz w tym roku kalafiora w kurkumie , ale w trakcie gdy kalafior się parował zmieniłam zamiar i skończyło się na trochę innej opcji, ale też pysznej:) Przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam kalafiora z myślą o sałatce. Bardzo dawno takiej nie robiłam, bo kalafior nie gości u mnie zbyt często. Nawet nie wiem dlaczego, ale taki jest fakt. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyIdealne danie dla jaroszy. Proste w wykonaniu, dobre na ciepło i na zimno. Składniki: kalafior (może być także mrożony, jednak świeży jest lepszy) 1/2 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 2 jajka 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Przełożyć
Pasja Smakuprzepis mojej siostry na przepyszny i bardzo kaloryczny kalafior. Smak pozwala zapomniec o tych niebezpiecznych kaloriach, dlatego goraco polecam to danie. Kalafiora gotujemy tylko chwile zeby nie byl zbyt miekki. Nastepnie przekladamy go do naczynia zaroodpornego dzielac na rozyczki. Zalewamy sosem. Sos to niestety te niebezpieczne kalorie ;) W garnuszku rozpuszczamy starty ser zolty, okolo 10 dkg, z dodatkiem smietany (male
Przysmaki Karolkizupy kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki: 500 g kalafiora 1 seler ! cebula klika gałązek(...)szałwii 100 ml śmietany sól, pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy przez około 2 minuty pokrojoną w kostkę cebule i seler oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Następnie dolewamy wody do wysokości warzyw, dokładamy szałwię i gotujemy do miękkości Wyciągamy szałwię z garnka, a warzywa miksujemy. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku salą i pieprzem. Zupę
Przysmaki KarolkiKremowe zupy kalafiorowe powstają u mnie niejako przez przypadek. Jak gotuję kalafiora na inne danie to wywar , głąb i drobne kawałki kalafiora wykorzystuję do zrobienia zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni