Składniki: duża kość schabowa 2 małe cebule 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1/4 kalafiora kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy(...)będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, na samym końcu różyczki kalafiora. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa. Zapraszam do przygotowania także innych dań jednogarnkowych
Moja smaczna kuchnialubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej na parze 1/4 szklanki soczewicy czerwonej, bądź żółtej(...)oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy puszkę pomidorów, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w półtalarki oraz różyczki kalafiora. Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy mrożony groszek i cieciorkę. Danie
Restauracyjka Literackaziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego tartego Sos beszamel 1 łyżka mąki(...)muszkatołowa Zrobić zasmażkę z mąki i masła ,po czym rozprowadzić ją stopniowo wlewanym, gorącym mlekiem. Doprawić do smaku. Z ziemniaków i jajka zrobić puree doprawić solą i pieprzem. Różyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć
Kulinarny karnet ChristopheraJelly vegetables with green sauce. Składniki. 1 kalafior mały 2 marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać
Kulinarny karnet ChristopheraCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona
Moja smaczna kuchniamarynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm pół puszki groszku nać pietruszki/ cebula dymka(...)grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry. Makaron sojowy smażony z warzywami W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość
Mango Papajapiersi kurczaka lub indyka 400 g marchew 3 szt groszek zielony 0,5 szklanki kukurydza konserwowa 0,5 puszki (lub słoik z mieszanką tych warzyw) korniszony niekoniecznie (oliwki czarne, kalafior, brokuły) niekoniecznie przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pietruszka, liść laurowy lub kostka rosołowa bezglutenowa żelatyna 1 torebka 40 g woda 2,5 litra W przypadku alergii na któreś z powyższych(...)warzyw można użyć innych - np. kalafiora, brokułów, kalarepki. Świetnym dodatkiem są również ugotowane na twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia. Przygotowanie: Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy
głodny alergikwszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki(...)ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym
głodny alergikjaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka około 200 g liść laurowy 2 szt majeranek szczypta sól, pieprz, kurkuma do smaku (lub bezglutenowa(...)garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mięso, kalafiora, przyprawy, olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Zupę
głodny alergikJedna z lepszych sałatek jakie przyrządzałam. Sezon kalafiorowy przed nami, więc pewnie często będzie gościć na naszym stole. Składniki: 1 kalafior 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy zwykłej lub mini kolby 1 mała czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 2 średnie marchewki 1 por kilka łyżek majonezu jogurt naturalny sól pieprz Kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Cebulę i szczypiorek
Apetyczna babeczkałyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5% 1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego(...)kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu aż odparuje 1/3 płynu. Puree kalafiorowo-ziemniaczane Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus. Karmelizowana pigwa Na patelnię wlewamy ocet jabłkowy
Mango Papajanawet potrawy z grilla. Wystarczyło pozmieniać ten przepis i już mogłam się cieszyć szaszłykami nawet na tak restrykcyjnej diecie :) Składniki: kabaczek kilka niedużych cebul białych lub czerwonych papryka kalafior można dołożyć też pomidorki koktajlowe lub inne dozwolone warzywa przyprawa do grilla (bez glutaminianu,itp.) odrobina wody Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki(...)kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały
chwile dla mnieUwielbiam roladki w panierce sezamowej Roladki z warzywami w sezamie SKŁADNIKI: piersi z kurczaka - 1 podwójna kalafior - 8 różyczek brokuł - 4 różyczki fasolka szparagowa - 16 strąków papryka czerwona - 4 paski papryka żółta - 4 paski ser żółty - 12 pasków sól i pieprz tłuszcz sezam do obtoczenia jajka -2 szt mąka PRZYGOTOWANIE: Zagotować wodę z solą, wrzucić warzywa, gotować 3 minuty. Warzywa(...)odsączyć na sicie. Piersi podzielić na 4 szt, cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Następnie na każdym kawałku mięsa, układamy różyczki kalafiora, brokuła, fasolkę , paprykę i żółty ser. Zwinąć mięso w roladkę. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Roladki obtaczać w mące, jajku i sezamie. Smażyć roladki na złoty kolor, w głębokim tłuszczu. (function
Kuchnia DanusiPrzepyszna zapiekanka z dwoma serami i mięsem z kurczaka na dzisjejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia takie zapiekanki Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól(...)pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz
Kuchnia DanusiZdrowa i pyszna sałatka warzywna Sałatka z jarmużu SKŁADNIKI: jarmuż - 1 torebka ( 200 g) papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych(...)Następnie pokroić paprykę w paski. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki. SOS Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusi