jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion(...)żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz
Krakowskie smaki Anikuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fladra-w-pomaranczy-na-warzywach.html Składniki: filet rybny ( u mnie flądra ) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1pomarańcza pół brokuła pół kalafiora olej do wysmarowania formy 15 - 20 dkg sera żółtego pieprz,sol sok z cytryny Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę, , pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki
w mojej kuchnipadają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać i pokroić w drobną(...)dodać do warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu
Kuchnia w opałachzazwyczaj zaczynamy lekko, bo wielu z nas ma takie noworoczne postanowienie. Wszystkim na kulinarnym detoksie, polecam pyszną sałatkę, przyjemnie chrupiącą w ustach. SKŁADNIKI: 3 liście sałaty lodowej kilka różyczek kalafiora (surowego) 1 mały pomidor 2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną) 4 jajka przepiórcze (ugotowane na twardo) 4 marynowane pieczarki 60 g wędzonego łososia sól ziołowa olej ze słonecznika(...)zrobić: Liście sałaty porwać drobno i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a pieczarki i jajka na ćwiartki. Różyczki kalafiora, również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie. Na wierzch dodać jajka i pokrojonego łososia. Całość oprószyć solą ziołową (zmieszałam ją odrobinę z solą czosnkową) i skropić olejem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachcoraz bliżej. Za oknem już gdzieniegdzie spadł pierwszy śnieg. Zimne poranki i wieczoru zmuszają nas do ciepłych, treściwych posiłków. Idealna do tego będzie rozgrzewająca, aksamitnie kremowa zupa krem z kalafiora, z dodatkiem pysznych chrupiących grzanek orkiszowych. Czytaj więcej
Ana Mari's worldzupę jarzynową (na garnek o poj. 5l): 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 szklanka fasolki szparagowej 1 szklanka brokuł 1 szklanka kalafiora 4 średnie ziemniaki 5 liści laurowych 5 ziele angielskie sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej: Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie(...)zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy solą i pieprze. Podajemy ze świeżo posiekaną natką
kulinarnyJatradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l) - 250g świeżej zielonej fasolki - ziemniaki (baby potatoes) albo młode - kawałek ugotowanego kalafiora - 3 papryki ramiro - 2 ząbki czosnku - kawałek pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu(...)Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną marchew z rosołu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanymi listkami świeżej melisy cytrynowej. Podajemy przybraną natką
mojewypiekiinietylkoRozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :) składniki: 1 dynia (około 1 kg) 1 duży kalafior 1 cebula 1 litr warzywnego bulionu przyprawa curry - ilość wg uznania gałka muszkatołowa- ilość wg uznania tarty świeży imbir- ilość wg uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek(...)dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz
Bon Appetit Małgorzatymięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziele angielskie, pęczek świeżego koperku szczypiorek Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy(...)kostkę. D o mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. W yrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. D o garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko g otujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut
Bon Appetit MałgorzatySałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe
Kuchnia domowa Aniprzede wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca. BROKUL (Brassica oleracea L.) zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rok W rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol(...)nieszczegolnie dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycy.Do tej pory wiedzialam tylko o kapuscie kiszonej,a tu sie okazuje ,ze chodzi o kapustne w ogole.Takze grupa ta powieksza sie o kalafior i brukselke rowniez.Warzywa te zawieraja bowiem geitrogeny,ktore blokuja przyswajanie jodu.Cenny skladnik ryb morskich odpowiedzialny za wlasciwe funkcjonowanie tarczycy.Zeby ewentualnie zneutralizowac goitrogeny,nalezy gotowac warzywa nie przykrywajac garnka przez pierwszych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odzew wśród sąsiedzkiej grupy testowej:) Pasztet warzywny Składniki: · 50 dkg marchewki · 50 dkg kalafiora · 50 dkg brokułów lub szpinaku · 1 duża cebula(...)powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie). Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3 wodą. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 5 Składniki: 5 steków z piersi indyka, 1/2 dojrzałej papai, 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej, 1 łyżeczka płatków chili, świeże zioła do przebrania, 2 łyżki przyprawy(...)korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z dowolnymi dodatkami np. opiekanymi ziemniakami i kalafiorem gotowanym na parze
SzczyptaSmaQSkładniki zapiekanki: 1 por 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mały kalafior 2 papryki: czerwona i żółta 2 cebule 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka(...)piekarnika na ok. 30-40 minut. Wskazówki: Zapiekanki jest sporo na ok. 4-5 osób. Podałam tu warzywa według mojego uznania. Warzywa można dowolnie zmieniać na przykład zamiast kalafiora brokuła, w miejsce pora seler naciowy. Do wyboru i co kto lubi
upichcicgałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu, 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola, 200 ml śmietany, ½ łyżeczki tartej(...)szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut. Zdjąć z ognia
SzczyptaSmaQ