nowe danie. W zastępstwie można użyć pomidory krojone z puszki i po garści czarnych oraz zielonych oliwek. Składniki 1 duża marchew 3 ziemniaki 1 sos Barilla z oliwkami 1/2 kalafiora 50 g kaszy gryczanej 1,2 l bulionu drobiowego zielenina Przygotowanie Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Kaszę gotujemy na sypko(...)bulionu razem z warzywami). Marchew i ziemniaki zalewamy bulionem, gotujemy 10 min od momentu zawrzenia. Dodajemy sos, kaszę (ew. pomidory wraz z zalewą i pokrojone na plasterki oliwki), kalafior i gotujemy do jego miękkości. Podajemy z ulubioną zieleniną
R'n'G Kitchenzdziwiliśmy się ogromnie, że istnieje jeszcze inna wersja tego dania. Kolejny raz zdziwiliśmy się próbując tego dania. Przepyszne połączenie, do tego bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki 1 kalafior średniej wielkości 250 mięsa wieprzowo-wołowego 3 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki, najlepiej większe. Układamy(...)cebulę dusimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy mięso mielone i przy pomocy szpatułki rozdrabniamy je. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, chwilę dusimy i zalewamy różyczki kalafiora. Do garnka wlewamy wodę, dusimy pod przykryciem około 30 min. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchenpączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną skórką na wierzchu. Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne. Składniki: połowę kalafiora brokuł 250 g malutkich pieczarek 130 g mąki pszennej 200 ml gęstej śmietany (18 %) 200 ml mleka 3 jajka sól ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)oleju do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Kalafiora i brokuła podzieliłam na małe różyczki. Umyłam, odsączyłam z wody. Pieczarki oczyściłam i opłukałam w zimnej wodzie. Mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę, mleko i żółtka ubiłam w mikserze na gładką masę. Ubiłam białka na sztywną pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką. W rondlu zagrzałam olej. Różyczki warzyw i pieczarki zanurzałam
Kuchnia u Krysiteż, że mogę wybrać warzywa na jakie akurat mam ochotę czy w ogóle mam pod ręką. Dzisiaj więc proponuję przepis z halloumi i z pieczonymi warzywami jak brukiew, kalafior i marchewka. Warto wykorzystać do tego przepisu szpinak. Spotkaliście się kiedyś z brukwią? W Szwecji można ją kupić przez cały rok. W smaku przypomina kalarepę. Prawdę mówiąc to poznałam to warzywo(...)Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi Składniki: 250 g brukwi 1 mały kalafior 1 marchewka 3 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi 100 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek
codojedzeniaZupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu(...)warzywnego 1 ząbek czosnku olej rzepakowy olej bazyliowy makaron drobny W garnku przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego na kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą
wesoła kuchniazimno. Pomidorowa salsa trochę zaostrza jego neutralny smak. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule – 1 kalafior – kilka gałązek selera – 1 łyżeczka majeranku – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa – 2 pomidory – 1 ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny(...)szczypiorek, sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać
To co kochamZupa krem przygotowana na bazie białych warzyw korzeniowych – selera i pietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. S kładniki: 1 kalafior 2 średnie pietruszki korzeniowe średni seler lub ½ dużego 2 białe cebule 3-4 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy 1l bulionu warzywnego lub drobiowego sól(...)smakowego. Ja go bardzo lubię więc dodaję sporo. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą dodajemy posiekane w kostkę seler korzeniowy i pietruszkę. Całość przesmażamy kilka minut i dodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy
Pyry na GazWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki 1 łyżeczka oregano Galeo(...)myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do oleju i nacieramy mięso.Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Do brytfanki przekładamy mięso oraz umyte różyczki kalafiora oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni
Sama słodycz i szczypta chilipodstawione talerze, to śmiało mogłyby startować w kategorii dania idealnego... Ale aż tak dobrze, niestety, nie jest... Mnie dzięki nim udało się opróżnić lodówkę z nadprogramowego, już ugotowanego, kalafiora ( smażonego w kukurydzy ) i pozostałości ryżu (akurat mieliśmy na obiad klopsiki z kurczaka ). A jako dodatek idealny okazał się domowy coleslaw - zalegały mi kapusta i marchewka... :) Przepis(...)bloga Take it Izzy . Składniki: (na około 8-10 sztuk) 300g kalafiora, ugotowanego do miękkości i ostudzonego 200-250g ugotowanego na sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem
Lejdi of the houseserem, jeśli się uda. A wszystko to załatwione jedna ręka... :) Inspiracja ze strony Przyślij przepis . Składniki: (na 3-4 porcje) 200-250g różyczek kalafiora, pokrojonych na małe kawałki (t.j. mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 1 duży pomidor 200g puszka kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego(...)sporym garnku zagotuj wodę z odrobina soli. Wrzuć kalafiora i gotuj około 3 minut - powinien być ugotowany, ale nie bardzo miękki i rozgotowany. Odcedź i zostaw do ostudzenia. Z pomidora wykrój pestki, a resztę pokrój w kosteczkę. Kukurydzę odcedź. Jajka obierz i pokrój na kawałki. W sporej misce wymieszaj delikatnie wszystkie warzywa, dopraw do smaku i dodaj majonez i jogurt
Lejdi of the housełyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma' 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy 200g mleka kokosowego Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż(...)malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejnych 5 minut
Lejdi of the houseBardzo prosta w przygotowaniu, gęsta, a przy tym zadziwiająco lekka i delikatna, wegańska zupa krem z kalafiora 🙂 Składniki: 1 kalafior 1l mleka sojowego 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ostra papryka pieprz sól sok z cytryny podprażone migdały (do posypania) cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij w garnku na oleju dodaj posiekany [...] Artykuł ZUPA KREM Z KALAFIORA pochodzi
SandraFrej.comszpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki(...)wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj do niego kawałki kalafiora zanurzonego w cieście. Smaż partiami – do momentu, w którym panierka nabierze złocistego koloru. Osusz na papierowym ręczniku. Gobi Pakora to przekąska, która wyśmienicie smakuje z zosem kolendrowym lub miętowym. Indie bez gotowania? Zamów
CookMagugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby(...)surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty
Niedzielny kucharzPrzynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają dużo węglowodanów czyli dużo cukrów. Dlatego jak już mam ochotę na ziemniaki to jem zazwyczaj jednego lub zamieniam go na kalafior, który(...)wiadomo zawiera bardzo mało węglowodanów. Z kalafiora można przyrządzić gorącą sałatkę , puree lub kalafiorowe orzo. Zupa z jarmużem Na temat zdrowych właściwości jarmużu napisano już chyba wszystko. Jest to w tej chwili warzywo praktycznie dostępne przez cały rok. U mnie rośnie na balkonie. Jarmuż jest odporny na niskie temperatury, więc świeżym jarmużem można się delektować nawet zimą. Z jarmużu można
codojedzenia