Kolorowa zapiekanka w jesiennych barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora(...)mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek. Dusimy kilkanaście minut. Gotowe mięso wykładamy na ziemniaki, układamy plastry mozarelli. Następnie układamy różyczki kalafiora oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. UWAGA: na czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości
słodki bratekDajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki: ziemniaki obrane - 1,40 kg filet z piersi kurczaka - 650 g kalafior - 1/2 szt brokuł mały - 1 szt koperek pokrojony - 2 łyżki przyprawa gyros tłuszcz papryka ostra bazylia suszona(...)natka pietruszki Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Następnie do wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć
Kuchnia Danusiklasyczny krem z dyni . Mogliście też zobaczyć przepis na zupę dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy . Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki(...)czosnkiem. 2. Dynię obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli. Smażyć razem 3-4 minuty. 3. Następnie dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem
kolorowotorcikoworosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa. 2 buraki pieczone 1/2 kalafiora 1 garść szpinaku baby natka pietruszki 1 pierś z kurczaka 1 marchewka gotowana sól, pieprz bazylia, oregano natka pietruszki 1 woreczek kaszy gryczanej oliwa z suszonych pomidorów Pierś z kurczaka(...)marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję.Z drugiego
wesoła kuchniaPlacuszki z kalafiora to świetny sposób na warzywną przekąskę. W wersji z jajkiem można je podawać niemowlętom od 10 miesiąca życia. Z siemieniem lnianym można takie placuszki zaserwować nawet mniejszym dzieciom. Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie są tłuste, więc z powodzeniem możecie je zabrać na spacer. pół kalafiora 2 jajka / 2 łyżki(...)siemienia lnianego + 6 łyżek wody 4 łyżki mąki pół cebuli pół łyżeczki pieprzu ziołowego łyżka oleju kilka gałązek natki pietruszki (opcjonalnie) pół łyżeczki soli Kalafiora myjemy i rozdrabniamy w blenderze razem z cebulą. Dodajemy mąkę, pieprz ziołowy, olej i posiekaną natkę pietruszki. Dla starszych dzieci można dodać do placuszków pół łyżeczki soli. Do masy dodajemy 2 jajka lub 2 jajka
Dieta bez mlekawitaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki. Witamina B2 (ryboflawina): Wspomaga układ odpornościowy, wpływa na zdrowie skóry, włosów, paznokci oraz wzmacnia wzrok. Niedobory mogą(...)jabłkach. Witamina B7 (witamina H, biotyna): Objawy niedoboru tej witaminy to m.in. niedokrwistość, słaby apetyt i łuszczenie się skóry. Występuje np. w mące sojowej, orzechach, jajkach, warzywach (m.in. w kalafiorze, szpinaku, kukurydzy, cebuli, burakach, marchewce) i innych produktach żywnościowych. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka w każdym aspekcie. Witamina B9 (kwas foliowy) : Jest to bardzo cenna witamina - jest
MintTastełatwe w przygotowaniu zupy, które są zdrowe i potrafią sycić na długi czas. Dziś zapraszam właśnie na taką zupę :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 1 filet z kurczaka 1 kalafior Kilka małych marchewek lub 2 duże 2 łodygi selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki(...)wlewamy wodę. Dodaję mięso, warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję vegetę oraz kostkę rosołową. Gotuję aż mięso będzie lekko miękkie. Dodaję kalafiora. Gotuję dalej aż kalafior będzie miękki. Dodaję kuskus. Zdejmuję zupę z palnika. Podaję posypaną natką pietruszki
Gotowanie PatkiLeczo będzie smakować wszystkim, nie tylko weganom. Składniki : mały kalafior średnia młoda cukinia połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego 1 pietruszka duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % ewentualnie mielona, ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki(...)cebulę przesmażyć na oleju, dodać do niej cukinię, przykryć garnek pokrywką, smażyć uważając by się nie przypaliło Gdy masa zmniejszy objętość dodać seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę i rozdrobniony kalafior, wymieszać, podlać ewentualnie odrobiną wody i oleju, gotować do miękkości Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać
Proste Potrawyzupy mają strasznie długie zęby .A ja kocham zupy, a najbardziej rosołek :) Ale zaraz po rosołku , drugie miejsce ma Zupka Kalafiorowa :) Składniki: 1 kalafior 4 ziemniaki 2 skrzydełka listek laurowy ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera śmietana 18% ( ok 4 łyżeczek) sól, pieprz vegeta(...)świeży koperek do posypania Przygotowanie : Do garnka wkładam umyte skrzydełka i zalewam je wodą .Solę i zagotowuję . W międzyczasie myję kalafiora i rozdzielam na mniejsze różyczki, obieram i kroję ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę . Dodaję liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotuję przez chwilę. Do zupy wrzucam ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler . Po około
Domowa Kuchnia u MamyWędzona makrela może zawierać nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem jest jak najbardziej bezpieczna przy zróżnicowanej diecie. Składniki: kalafior szklanka ciecierzycy (sucha lub puszka 400g) wędzona makrela sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek połowa pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Kalafiora podziel(...)łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20 minut w 180ºC Aż lekko się przypiecze. Ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie. Kalafiora i ciecierzycę odstaw i poczekaj aż ostygną. W tym czasie możesz przygotować winegret. Musztardę wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny a następnie powoli cały czas mieszając. Makrelę podziel na segmenty
wysmienityPizza z kalafiora?? To możliwe - a do tego smaczne!! :) CIASTO średni kalafior jajko 1/4 startej kulki mozzarelli przyprawy - sól, pieprz, bazylia DODATKI sos pomidorowy mozzarella szynka pieczarki kukurydza Kalafiora blendujemy albo ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mozzarellę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia składników. Otrzymaną masę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku 15 minut
BezglutenowaIzabelazupa? II Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć i podzielić na różyczki(...)Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry
Zielona Kuchniakotletów. Zdrowe i pyszne, są wspaniałą propozycją na obiad. Jadłam je przez cały tydzień i szczerze mówiąc nawet mi się nie znudziły. Przepis znaleziony w 'Chwili dla Ciebie'. Składniki -kalafior -2/3 szklanki kaszy manny -1 i 2/3 szkl. mleka -3 jajka -bułka tarta -olej do smażenia -sól i pieprz Przygotowanie Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć do lekko osolonego(...)mleko mocno podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dolewać kaszkę, cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do kaszy dodać kalafior i żółtka, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety
Zielona Kuchnias.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -pół główki kalafiora -po 1/3 papryki czerwonej i zielonej -pół główki cebuli sałatkowej -jeden ogórek sałatkowy -6 plasterków szynki konserwowej -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Różyczki kalafiora gotujemy krótko(...)minuty ), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki, ogórek, cebule i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobnymi różyczkami kalafiora. Sos rozrabiamy z trzema łyżkami wody i łyżeczką cukru. Polewamy warzywa, dodajemy jeszcze majonez i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Zamiast gotowego sosu można użyć domowego sosu winegret i dodać posiekany, świeży koperek
Kulinarne przemysleniaDzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na warzywny pasztet. Choć wygląda tak sobie to jest bardzo dobry. Polecam zrobić go właśnie teraz gdy mamy tyle świeżych warzyw. Składniki: 1 mały kalafior pół małego brokułu 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl mąki ryżowej 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior(...)przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę ryżową, suszone pomidory, jajko i mieszamy ze sobą. Przestudzony kalafior i brokuł‚ blendujemy na mus i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową małej blaszki i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarne