wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby(...)Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym
Ukojenie Podniebieniaużyliśmy gotowego od Polsoji - marynowane w sosie tamari , w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu) pół żółtej papryki 4 duże różyczki kalafiora 6 pieczarek pół cukinii 1 papryczka chilli 4-6 plastrów suszonych pomidorów natka pietruszki lub kolendry połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g oliwa(...)Przyprawy: 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka kurkumy pieprz i sól Przygotowanie: Wędzone tofu kroimy w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Różyczki kalafiora również kroimy w drobne plastry. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę. Tak pokrojone warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy
Bananowe Polewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Puree z kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej. Jest również o wiele szybsze w przygotowaniu. Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków. 1 kalafior 1 cebula 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany(...)gałka muszkatołowa papryka słodka/ostra sól, pieprz (używam czarnuszki) Opcjonalnie: 500 ml mleka Kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie (ew. w mleku). Warzywa odcedzić, zmiksować z masłem oraz śmietanką i wymieszać z koperkiem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i papryką
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior 100g pęczaku 2-3 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz(...)Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku
Di gotujeblogu. Może zamiast pączków w Tłusty Czwartek! :) Składniki na kilkanaście samosów: 1 opakowanie gotowego ciasta filo 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju(...)smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również gotuję do miękkości. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję wszystkie przyprawy prócz soli. Całość smażę przez
Mango Papajasosie warzywną miazgę. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety(...)wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniSkładniki: 500 g kalafiora 1 duża marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotowany kalafior przełożyć do miski, rozgnieść widelcem dodać startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, jajka oraz 4 łyżki bułki tartej, wymieszać. Przyprawić
magiczna kuchnia Kasiduża cebula 1/4 korzenia selera 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 ziemniaki 1/2 kg kalafiora 3 łyżki kaszy manny 1/2 litra bulionu z jarzyn 1/2 litra mleka 50 g sera z niebieską pleśnią/ lazur oliwa np. truflowa orzechy włoskie Cebulę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy(...)cebulę i selera, dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodajemy do garnka z cebulą i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną, po chwili wlewamy bulion oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez
KuchcikoweLovewegan ser najczęściej występuje pod postacią płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego aromatu. Zapiekanka, którą widzisz poniżej składa się z trzech składników i jest najprostsza pod słońcem. Składniki : 1 średni kalafior ½ puszki mleka kokosowego (dobrej jakości) 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj(...)czym odcedź. Ugotowane i osuszone różyczki przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż je na całej jego powierzchni. Wierzch równomiernie oprósz 2 łyżkami płatków drożdżowych, a następnie wszystkie różyczki kalafiora delikatnie polej mlekiem kokosowym. Na koniec wierzch posyp jeszcze pozostałą 1 łyżką płatków drożdżowych. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskilubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam(...)dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej
Trzeci talerzSkładniki: 6 jajek 1/2 dużej czerwonej papryki kawałek brokułu kawałek kalafiora 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml mleka oregano bazylia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, marchewkę w cienkie krążki, a kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić, wrzucić paprykę i marchewkę, wszystko razem podsmażyć. Na koniec dodać kalafior
magiczna kuchnia KasiKurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka z kurczaka pół czerwonej cebuli 1 marchewka (surowa(...)rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, kalafiora
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 1 kalafior 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry 1 l wywaru warzywnego 1 mleczko kokosowe pieprz, sól Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez(...)Zapieczony kalafior dodajemy do wywaru warzywnego, doprawiamy pieprzem i solą. Jak zupa się zagotuje dodajemy mleczko kokosowe i gotowe
Łycha smakówskórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą(...)kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1/3 kalafiora 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść orzechów włoskich pieprz, sól Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy(...)przez 15-20 min. Zapieczony kalafior dodajemy do kaszy jaglanej i posypujemy orzechami
Łycha smaków