Kurczak teriyaki z kalafiorem to pyszny posiłek przygotowany z niewielu składników, jest pełen azjatyckich smaków. Kalafior sprawia, że danie staje … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Kurczak teriyaki</span> z kalafiorem pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPolecam kolejne pyszne curry warzywne , które idealnie nadaje się do wyczyszczenia zamrażalnika i przygotowania go na kolejny sezon i świeże warzywa. Dzisiejsze curry składa się z kalafiora, marchewki, fasoli szparagowej i zielonego groszu, a wszystko to w aromatycznym, pomidorowym sosie. Ostrość dania można regulować według własnych upodobań ilością dodanej papryczki chilli, aby danie było wyraziste, polecam jednak użyć(...)łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania sól olej roślinny do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowaniepopuścić , szczególnie ,że smak jest genialny , wiadomo , codziennie raczej nie polecam , ale od czasu do czasu , nikomu w biodra nie wejdzie Polecam ! Składniki na średnią blaszkę : 1/2 niezbyt dużego kalafiora 5-6 ziemniaków 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % ) 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku(...)Ziemniaki obieramy i skrawamy na mandolinie do warzyw , na bardzo cieniutkie plasterki , takie przeźroczyste . Dzielimy na dwie części . Tak samo postępujemy z kalafiorem , z tym że tutaj plasterki mogą być nieco grubsze , gdyż trudno go cienko pokroić nawet na mandolinie i nie dzielimy na części . Teraz w dość głębokim naczyniu , układamy kilka wiórków masła , na to pierwszą warstwę ziemniaków , solimy
Ogrodnik w podróżySezon na kiszenie ogórków, już dawno za nami...dlatego (zimą) postanowiłam spróbować zakisić inne warzywa. To był strzał w dziesiątkę. Marchew, kalafior i papryka...spróbujcie koniecznie. SKŁADNIKI: Kalafior Marchew Papryka Rzodkiewki Woda Sól Koperek Czosnek Susz do kiszenia ogórków PRZYGOTOWANIE: Użyłam słoika 5-cio litrowego. Kalafior dzielimy na małe różyczki, marchew w grubsze plastry papryka w większe kawałki. Ilość warzyw
Kopystką po garachSkładniki: kalafior - około 1 kg 2 marchewki 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 1 duży ziemniak lub dwa małe 1 litr mleka kokosowego przepis na mleko kokosowe opcjonalnie sól morska ryż, makaron lub kasza do podania rukola do podania Przygotowanie: Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany. Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy(...)gotujemy na średnim gazie. Sprawdzamy co jakiś czas miękkość ziemniaków, gdy będą miękkie, zdejmujemy z gazu. Blendujemy na głado. Na tym etapie możemy dosolić. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy do wrzenia, danie gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem i rukolą
Szkrab Je Samłyżki bułki tartej 1 jajko 320 ml wywaru z warzyw LaSelva 1 łyżeczka mąki plus odrobina wody kasza jaglana 400 g kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również(...)jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz kalafiora al dente. Kalafiora odcedzamy i mieszamy z masłem klarownym. Wracajac do pulpecików. Do obsmażonych wlewamy bulion i zakrywamy patelnię. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie łyżeczkę mąki rozrabiamy
MamaOskarkazabielaną śmietaną z ziemniakami i marchewką. O tej porze roku mi osobiście zupy najlepiej smakują są takie rozgrzewające i sycące. Składniki: 2 L bulionu 1 kalafior 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 12% koperek masło sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą(...)kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem
magiczna kuchnia KasiUwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla czterech osób): 250 g makaronu bezglutenowego np. penne 1 cebula 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 mały kalafior 1 mały brokuł 800 ml mleka(...)naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie dodajemy usmażone pieczarki razem z cebulą i mlekiem koksowym i dodajemy kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy. 5. Następnie dodajemy surowe, umyte różyczki kalafiora i brokuła. Mieszamy. 6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut
Kawa z mlekiemnowy i zaskakująco smaczny sposób. Tak przygotowane danie wnosi sporo kolorów, różnorodności i przede wszystkim jest bardzo zdrowe, a to jest najważniejsze. 200 g kaszy gryczanej palonej 1 mały kalafior 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka całych pomidorów bez skórki 50 g masła 2 łyżki oleju rzepakowego tymianek pieprz ziołowy sól pieprz czarny Kaszę gryczaną ugotować(...)lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kalafiora podzielić na małe różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować do 10 minut, uważając aby rozgotować. Odcedzić i dodać do ugotowanej kaszy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną w paski papryką. Przełożyć do kaszy, doprawiając wszystko tymiankiem, pieprzem i solą. Dodać pokrojone pomidory razem
https:KKuchniaMniamAnia zorganizowała Akcje: Kuchnia Skandynawska. Odwiedzając bloga Ani natknęłam się na ten przepis na zupę z pieczonego kalafiora i urzekł mnie na tyle że dwa dni potem u mnie na stole też była ta zupa. Jest przepyszna, pożywna, kilka składników a jedzenie cudowne. Dzień wcześniej byliśmy na grzybach i nazbierałam listopadówek czyli wodnichy późnej i one znalazły tutaj zastosowanie(...)jest to dodatek skandynawski ale zapewniam że smakują tu obłędnie. Jeśli nie macie grzybów zróbcie bez. Zapomniałam dodać że dla mnie zupa smakuje jak kalafior z bułką przyrumienioną na maśle. Przepis ze zmianami Ani pochodzi z książki Simona Bajady "New Nordic". Zupa z pieczonego kalafiora z jałowcem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki : - 1 mały kalafior - 1 jajko - 1/2 szklanki płatków gryczanych jasnych - zmielona - 1 szklanka ugotowanej komosy - 1 ząbek czosnku - przecisniety przez praske - 1 łyżka ziół prowansalskich Przygotowanie : Kalafior dzielimy na rozyczki i gotujemy na parze. Jako ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy. Gdy ciasto będzie za gęste dodajemy 2 łyżki wody(...)Obtaczamy różyczki kalafiora w cieście. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg . Pieczemy 30 minut
Szkrab Je SamSkładniki: Pieczone warzywa: - 1 kalafior - 4 ziemniaki - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Kalafior dobrze(...)płuczemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy. Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy. Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy
Szkrab Je SamPyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu(...)spożycia przechowywać w lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
cool and mintyaromatyczny bulion. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest bardziej sycąca. Polecam i zapraszam :) Zupę podałam na talerzu, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: 1 duży kalafior 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 łyżki masła gorąca woda 1 liść laurowy 1 ziele angielskie koperek suszony według uznania 1 szklanka śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej pieprz czarny(...)smaku sól do smaku 1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag ) Wykonanie: 1. Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na małe różyczki. 2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa, przesmażamy cały czas mieszając, kolejno wrzucamy kalafior i przesmażamy również cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, wrzucamy liść
Izabelawkuchninich ta właśnie zupa, która w stołówkowym menu była nazywana „zupą włoską”. Bladego pojęcia nie mam skąd ta nazwa, ale zupa jest fantastyczna. Jej głównym składnikiem jest kalafior, koniecznie trzeba ją zabielić jakąś śmietaną, makaron to mus oraz koperek. Zupa jest łagodna w smaku, robi wrażenie na wszystkich a zwłaszcza na dzieciach! Ja po raz kolejny usłyszałam(...)Miśki, że załatwi mi pracę w restauracji Dzięki Miśka! Składniki na 6 porcji: 1 średniej wielkości kalafior 3 średnie marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki puszka mleka koksowego lub 200-300 ml innej słodkiej „śmietany” łyżeczka kozieradki łyżeczka pieprzu ziołowego sól pęczek koperku około 300 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu *waga makarony przed gotowaniem OLYMPUS
greenscarf