szafce zalega mi kilka puszek z różnościami, które postanowiłam wreszcie wykorzystać. Na pierwszy ogień zielony groszek za którym nie przepadam. Miałam też małego kalafiora, który prosił się o wykorzystanie. Dorzuciłam jajka oraz trochę szczypiorku i powstała sałatka. I to dobra jak twierdzą domownicy i nawet ja trochę zjadłam i stwierdzam, że ten groszek nie taki zły. składniki: 1 mały kalafior(...)już gotowych różyczek 6 jajek 1 puszka zielonego groszku, u mnie Bonduelle 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez świeżo zmielony kolorowy pieprz Kalafior podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Jajka ugotować na twardo, wystudzic i obrac ze skorupek. Groszek osączyć z zalewy na sicie. Ugotowanego kalariora pokroić na drobno. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać osączony groszek oraz
Monia miesza i gotujeKalafior pieczony w całości to danie, które zmienia całkowicie podejście do kalafiora! Chrupiący z zewnatrz, kremowy w środku, podany z tahini, granatem i kolendra rozgrzewa ciało i zmysły i uzależnia. Poza tym wygląda cudownie, więc warto postawić go na stole, bo niewątpliwie zrobi wrażenie. Spróbujcie Read More Artykuł Kalafior pieczony w całości z tahini pochodzi z serwisu
FlymetothespoonPrzepyszny Krem z kalafiora z chrupiącym popcornem z kaszy gryczanej to świetny pomysł na obiad lub kolację, a dla niektórych nawet na śniadanie. Tak, tak! Zupy na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą z dodatkiem zbóż (jak w tym przypadku – kaszy gryczanej) z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie owsianki, jaglanki czy kanapki. Rozgrzeją nas, pobudzą do działania i zaopatrzą w porcję(...)warzyw! Jesień to idealna pora na częste używanie w kuchni takich warzyw jak kalafior czy brokuł, bo właśnie trwa na nie sezon. Czytaj dalej "Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej" na blogu Moja Delicja
Moja DelicjaZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut . W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy
Moja DelicjaProsta i bardzo smaczna sałatka z kalafiora. Odpowiednia do podania z daniem obiadowym jak również solo jako przekąska.Kalafior krótko obgotowałam aby zachował swoją chrupkość a zarazem nie był twardy. Czosnku dodajcie wedle własnego smaku, przecież jedni lubią mocny jego posmak a inni delikatny. Czubrica nie jest konieczna, chociaż jak dla mnie pięknie pasuje do sosu [...] Artykuł Sałatka z kalafiora
Pieprzyć z FantazjąZupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki żółtej(...)garść fasolki zielonej 2-3 średnie buraki razem z liśćmi 2 średnie marchewki pół średniego kalafiora 1 średnia pietruszka 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól do smaku pieprz do smaku 1 udko z kurczaka lub kawałek
To co lubię - gotuję i polecamszybka w wykonaniu miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu to danie idealne na lato. Ten przepis można bardzo fajnie modyfikować – jeśli nie mamy brokuła, możemy dać więcej kalafiora (lub na odwrót), paprykę zastąpić słupkami marchewki czy pieczarkami, a jeśli nie przepadamy za tofu, to wykorzystajmy ciecierzycę lub w mięsnej wersji dajemy po prostu kurczaka. Świetnie w daniu sprawdzi(...)opcjonalnie: pół szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoiczka czy puszki) 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ewentualnie z ciecierzycy lub ziemniaczanej) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mały brokuł 1 mały kalafior 2 czerwone papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub słodkiej wędzonej) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati opcjonalnie: sezam (u mnie czarny) lub kolendra do posypania Sos fistaszkowy
Poezja smakukoniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie). Jednym słowem wyszło pysznie. Polecam! 1 mały kalafior 2 cukinie (np zielona i żółta) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu ok 1/4-1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne sól, pieprz 200 g ryżu garść świeżej kolendry do posypania olej Kalafior dzielimy na małe różyczki, następnie blanszujemy go w osolonym wrzątku (około 4 minuty). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem) mieszamy razem (jeśli mamy ziarna
Smaki Na TalerzuJesteśmy częstymi gośćmi sklepu Aldi, przeglądając ulotkę wpadł nam w oczy przepis idealny. Kalafior w tej wersji wymiata. Składniki: 1 średni kalafior 130 g mąki 250 ml mleka 125 ml wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki ketchupu 1 łyżka tom kha 1 łyżka miodu Przygotowanie: Mąkę mieszamy z mlekiem, wodą, miodem, ketchupem(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką solą i tom kha. Kalafior dzielimy na różyczki (nieco większe), obtaczamy w przygotowanym cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 200°C. Ponownie obtaczamy w masie, przekładamy na blachę i z powrotem do piekarnika na 5 min. Można włączyć termoobieg. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenniewielki kalafior ogórek pomidor 1 część majonezu 3 części smietany łyżka octu sól pieprz Różyczki kalafiora drobno posiekać (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Z ogórka i pomidora wyjąć nasiona, również drobno posiekać, wymieszać z kalafiorem, dodać sól, pieprz, ocet, majonez i śmietanę. Gotowe
stajnia gołębie od kuchniczerwona- 100g Cebula- 70g Ser gouda- 80g Smalec- 30g Śmietana 30%- 20g Koncentrat- 10g Erytrytol- 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, przyprawa do drobiu, liść laurowy, papryka słodka, czosnek mielony PLACKI Kalafior- 400g Pieczarki- 300g Jajko- 1 sztuka Ser gouda- 80g Cebula- 80g Smalec- 30g Masło- 20g Guma guar- 7g Sól, pieprz, czosnek mielony Mięso pokroić w kawałki(...)koncentrat i przyprawy wraz z erytrytolem. Całość gotujemy 25- 30 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę i ser (80g). Mieszając, gotujemy 5 min do rozpuszczenia sera. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Kalafiora lekko podsmażamy aby bardziej odparował i ubijamy tłuczkiem. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku topimy masło
serzmiesemdobry dodatek do obiadu – pieczony kalafior z curry. U mnie w domu zawsze był gotowany i podawany z bułką tartą na maśle. Jednak tym razem chciałam spróbować wersji z piekarnika. Jak tylko spróbowałam kawałek to wiedziałam, że będzie u mnie częściej gościł w kuchni. Przygotowuje się go bardzo szybko i w ... Czytaj dalej Pieczony kalafior z curry Artykuł Pieczony(...)kalafior z curry pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeDostęp do świeżych warzyw to świetna okazja aby ugotować pyszne zupy. Tym razem coś dla miłośników kremowych zup. Pyszny krem z kalafiora i szparagów z dodatkiem odrobiny wyrazistego w smaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie(...)szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku ok 50 ml słodkiej śmietanki Kalafior podzielić na mniejsze części. Twarde końcówki szparagów odcinamy i wyrzucamy resztę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew i ziemniaka obrać i również pokroić na mniejsze kawałki najlepiej w kostkę. Bulion zagotować dodać wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie
Andzia PichciSkładniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy(...)sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Z powrotem przesypujemy ją do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 15 minut. Do dużej miski wkładamy ugotowanego i poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy
Qchnia po prostusklepach pojawiły się już pierwsze szparagi i młody kalafior. Każde z tych warzyw posiada charakterystyczny, aczkolwiek delikatny smak. Całość podkreśla beszamel z serem. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały kalafior 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 700 ml mleka 1/2 szklanki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Szparagi obłamujemy w miejscu gdzie same pękają. Obgotowujemy 3 minuty(...)osolonym wrzątku z dodatkiem octu (by nie straciły koloru). Kalafior dzielimy na różyczki, obgotowujemy 10 minut. Przygotowujemy beszamel. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, chwilę przysmażamy. Po chwili, lekką stróżką (cały czas mieszając) wlewamy mleko, dodajemy starty ser. Podgrzewamy kilka minut. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy warzywa
R'n'G Kitchen