Mini pizze z kalafiora to pyszna warzywna przekąska. Kiedy robiłam je po raz pierwszy w domu domownicy mieli naprawdę mieszane odczucia co do tego jedzenia. Jakie było ich zaskoczenie, kiedy skosztowali po raz pierwszy! I tak te mini pizze robię od czasu do czasu. Fajna przekąska a w większej ilości nawet obiad, jak kto woli. … Czytaj dalej Mini pizze(...)kalafiora Artykuł Mini pizze z kalafiora pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąSmaczna i prosta w przygotowaniu surówka z kalafiora, marchewki i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 1 marchewka puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i ścieramy różyczki na tarce o dużych
Blog kulinarny S9.PLSKŁADNIKI 1 kalafior 200 g groszku (mro ż onego lub konserwowego) 150 g wędzonego boczku 1 szalotka 1-2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki s ó l, pieprz 4-5 łyżki musztardy **** INGREDIENTI 1 cavolfiore 200 g di piselli 150 g di pancetta affumicata 1 scalogno 1-2 spicchi d'aglio olio extravergine d'oliva(...)prezzemolo sale, pepe 4-5 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Różyczki kalafiora gotujemy na parze. Mrożony groszek gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę , doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 10 minut. D odajemy 4-5 łyżki musztardy, mieszamy. Na samym
La grande e la piccola cuocazupy trochę podsmażonego, wędzonego boczku lub wędzonej szynki. Do takiej warzywnej zupy z ziemniakami możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce. Zamiast kalafiora dobrze sprawdzi się na przykład brokuł. Gotowa zupa powinna być przyjemnie gęsta z wyczuwalną nutką sera. Jeśli wolicie, możecie każdą porcję zupy posypać startym serem tuż przed podaniem. Pożywna zupa(...)domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3-4 łyżki masła (u mnie klarowane), 3-4 łyżki mąki, 3-4 ziemniaki, marchewka, garść fasolki szparagowej, pół małego kalafiora, cebula, 2 ząbki czosnku, kilka czubatych łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, wędzona papryka (do smaku), posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone
Lekcje w kuchniŁatwe do zrobienia placuszki z surowego kalafiora. Z dodatkiem suszonych pomidorów, prażonych pestek słonecznika i posiekanej natki pietruszki. Mają przyjemnie lekką konsystencję, chrupiącą skórkę na zewnątrz i mięciutki, delikatnie wilgotny środek. Robi się je szybko, nie sprawiają problemów, nie rozpadają się podczas smażenia. Świetnie smakują jako dodatek do mięsnych lub wegetariańskich gulaszy. Można podać je jako samodzielne danie(...)sosem tzatziki, mizerią z ogórka lub ostrym dipem z majonezu i sosu sriracha. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 350 g różyczek kalafiora 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 pełne łyżki pestek słonecznika 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka
cool and mintychlebkami naan. Moja 2 letnia córka zjada podwójna porcje. Bo kto nie lubi dobrze doprawionych ziemniaków w sosie pełnym smaku? Składniki (4 porcje): 0,5 kg ziemniaków 1 kalafior 2 marchewki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 400 ml pomidorów z puszki 400 ml mleka kokosowego z puszki 200 ml wywaru warzywnego lub 200 ml wody plus kostka warzywna 1 duża(...)smaku Wykonanie: Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojony imbir i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i curry. Całość smażymy chwilę. Ziemniaki i kalafior kroimy na mniejsze części. Marchewkę w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodajemy ziemniaki, kalafior, soczewice, marchewkę, pomidory, mleko kokosowe, wywar warzywny. Gotujemy około 15/20 minut aż warzywa zmiękną
Mohiellastanowią sycące zupy. Znacie mnie już długo (ponad 5 lat) i wiecie, że definicją mojej kuchni jest prostota i oparcie na lokalnych, ogólnie dostępnych produktach. Bazą tej zupy jest kalafior. Zaplątał sie tez w moje lodówce kawałek brokuła i pół selera, w szklarni zanazłam jeszcz mini pory. Aby zupa była bardziej sycąca podałąm ją z makaronem. Do dzieła: Składniki(...)kurkuma dwolny makron do podania Przygotowanie: W garnku 5 litrowym rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 2-3 minut posiekaną cebulę/por. Dodaj podzielony na małe różyczki kalafior, pokrojone w drobną kostkę pozostałe warzywa. Dodaj przyprawy. Podsmażaj wszystko razem okolo 5 minut, następnie dodaj wody około 2 litrów. Przykryj garnek pokrywą i gotuj do czasu aż warzywa będą
greenscarfwody Pieczemy przez ok 30 min. w nagrzanym do 180 st. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, dodajemy sól, pieprz. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie – lekko podgotowujemy – niech będzie chrupiący. Przecedzamy kalafior i odstawiamy do wystygnięcia i do odsączenia wody. 1 mała śmietana kremówka (30%) – 200g – dodajmy(...)śmietany garść startej mozzarelli, 1 jajko, sól, pieprz. Wykładamy na ciasto kurczaka i kalafior. Zalewamy śmietanką z mozzarellą z jajkiem. Na wierzch jeszcze posypujemy serem żółtym lub mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 40 min w 180 stopniach
MojaQchnia.plsorgo? Dla mnie to taka miła odskocznia od tego co już dobrze znane i co się przejadło :) Składniki: (4 porcje) 200 g. suchego białego sorgo 200 g. różyczek kalafiora romanesco 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 8-10 szt. suszonych pomidorów z oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Sorgo wsyp do garnka(...)zalej zimną wodą na 12 godzin. Sorgo odcedź, przepłucz i zalej świeżą wodą. Zagotuj z 1/2 łyżeczką soli i od tego momentu gotuj na małym ogniu 35 minut. Kalafiora podzielonego na małe różyczki obgotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, około 5 minut. Na patelnię wlej olej, dodaj posiekane w paski pomidory, listki obrane z rozmarynu i posiekany w plasterki
Delicious Placedbających o linię, gdy jemy za mało warzyw lub gdy chcemy te warzywa przemycić do jadłospisu np. dzieciom (ale jemy pizzę, taki paradoks!). Jeżeli macie ochotę to zamiast kalafiora możecie wykorzystać również brokuła. Do przygotowania pizzy potrzebujemy: Kalafiorowy spód: – 200 g surowego kalafiora – 4 łyżki płatków jaglanych lub innych (ewentualnie można dodać mąkę) – 2 jajka – sól(...)warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki i jeszcze raz mieszamy w blenderze. Tak przygotowanie ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i formujemy kształt
Szybko Tanio SmacznieKrem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka pieprzu ziołowego Warzywa kroimy na mniejsze części. Mieszamy z częścią oleju i solą. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta
KucharzycaKrem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka pieprzu ziołowego Warzywa kroimy na mniejsze części. Mieszamy z częścią oleju i solą. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta
Kucharzyca