Ten sernik jest wykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na
MamaOskarkamodyfikacje te przyczyniły się również do rozwoju serowego raju smakowego. Fuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet(...)składników.Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód.Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy.Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej
Eat Shrimpspsucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego wybór lodówki ma znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie(...)pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche
AZgotuj!Święta za nami, a w kuchni, lodówce i spiżarce wciąż dużo jedzenia... Za sprawą dzieci najmniej zostało ciast, które prywatnie nazywam "ciastami błotkami". To ciasta kremowymi warstwami. Do jednych z nich w tym roku zalicza się rolada z bitą śmietaną i cząstkami galaretki. Powstała na zamówienie pewnego młodego człowieka, który uwielbia kremy :) Zdaję sobie sprawę, że w związku z lekturą(...)finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona. Dla Emmy jest to kłopotliwe, bo boi się latać, a Oliver wydaje się jej aroganckim i zadufanym mężczyzną. Jak można się domyślać, z czasem relacje Emmy i Olivera nabierają coraz więcej ciepła, a mężczyzna staje się jej romantycznym rycerzem, który w dodatku wpływa na zmianę
Weekendy w domu i ogrodzieKochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia Prezydentowejcojś do czego niy trza dołwać [12] 15 abo 20 jajec- niy ma leko [13] znojś tam taki recept. Powia yno jeszcze, że nazywo sie łōna „Schlesisches Kochbuch” („Kuchnia śląska”), ale jak tak człowiek wejrzi [14] na te recepty, to to bōła tako ksiōnżka barzi do takich pańciōw ze Breslau, niż do kobiytōw ze familoka Co potrza? 6 jajec(...)herbaty [22] stopionej [23] najpierw [24] przygotować [25] mają Państwo [26] dużo [27] pół [28] gotowe [29] którym [30] uważajcie [31] niej [32] błąd [33] włóżcie [34] górze [35] jej [36] ukośnie [37] rozsmarowywanie [38] posypcie
Chop w kuchniupieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji na temat tradycji kuchni kociewskiej pt. „W kuchni i przy stole” pod redakcją Romana Landowskiego. Autor pisze: „Inksza forma feferkucha zes ździebko inszego ciasta to byli kuszki co sia mianowali «fefernuski», psieczóne na plaskaty blasze”. Dalej autor podaje metodę(...)łóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając
Grahamka, weka i kajzerkaFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub
Ratunku obiadPolenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów
mojewypiekiinietylkoJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery FajeryPamiętacie przepis na przesłodkie, zamulające kawałeczki cocada. Oryginalny przepis tego jednego z najsłynniejszych przysmaków brazylijskich oraz historię powstania znajdziecie na linku - cocada. Już wtedy
Smaki BrazyliiDzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej. Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek(...)płatami lasagne, po czym rozsmaruj na nich resztę sosu pomidorowego. Wierzch pokryj serem mozzarella i parmezanem. Uff, gotowe! Przykryj wierzch lasagne arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie dotykała jej wierzchu, i umieść naczynie na arkuszu papieru do pieczenia, który będzie zbierał wszystko, co ewentualnie z niej "wypłynie" w czasie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym
Chilli Czosnek i Oliwaoznacza płaski placek, zaś prawdopodobnie wywodzi się od starogreckiego słowa pektos oznaczającego "solidny". W krajach arabskich pita zwana jest khubz arabi (arabski chleb).Chlebki pita obecne są w kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego(...)mnie -5 minut), aż placki napęcznieją. Uwagi: Ilość potrzebnej do ciasta wody zależy od rodzaju mąki i wilgotności powietrza, zatem Wy prawdopodobnie zużyjecie jej inną ilość, niż podałam. Zużyłam jej np. dużo mniej, niż podane było w oryginalnym przepisie. Dodawajcie więc wodę po troszeczku i co chwilę sprawdzajcie konsystencję ciasta. Panna Malwinna w swoim przepisie
Chilli Czosnek i OliwaMówiłam już, że uwielbiam krewetki? Nie? Otóż kocham je miłością od pierwszego wejrzenia. W zasadzie dotyczy to jedynie krewetek tygrysich, bo koktajlowe jakoś nigdy na kolana
Ratunku obiadGospodyni nie umie gotować zup. A skoro gospodyni czegoś nie umie, to musi się nauczyć! I już! Nie odpuszczam i nie daję za wygraną. Kiedyś to
dobra gospodyni dom wesołym czyni