Porcja dla 2 osób: 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2
kuchcikowniaGrimm to nie zawsze będzie różowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie(...)nas.Lady Kitchen i Najcierpliwszy. Duet, który teoretycznie nie ma prawa istnieć, a w praktyce sprawdza się cudnie. Ona wieczna gaduła, roztrzepana z milionem pomysłów. On wyważony i tonujący jej pomysły. Ona niecierpliwa, on Najcierpliwszy. Ona myśli na głos, on to znosi. On morduje demony, ona mu przeszkadza, on jeszcze nie chce jej zabić. Pierwsze spotkanie miało być półgodzinną kawą, było
ladykitchenratunek przychodzą pieguski w tej lepszej wersji- naturalnie słodkie, bezglutenowe, a do tego wegańskie. Cóż więcej potrzeba? Wegańskie desery to coś, co ostatnimi czasy najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Z coraz większym zachwytem odkrywam, jak wiele pysznych kombinacji może powstać wyłącznie w oparciu o naturalne, roślinne składniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana(...)jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie sprawę z faktu, że nie cieszy się ona tak wielką popularnością, jak jej słodsze koleżanki i większość osób wręcz od niej stroni, co jest błędem. Powszechnie wiadomo, że przysmak produkowany z kakaowych ziaren to najlepszy sposób na chandrę, który dodaje energii i jest źródłem
peanutbuttermonsterNiewiele osób nie lubi pizzy, ale chyba większość woli ją zamówić z dostawą do domu. Ja nie przepadam za kupioną pizzą, a już w ogóle nie
Codzienna kuchnia niecodziennaChcesz zacząć biegać? Wahasz się? Nie masz motywacji? Sprzętu? Nie wiesz jak ruszyć się z domu? Oto 5 szybkich wskazówek jak zacząć biegać, cieszyć się i
Bananowe PoleW poszukiwaniu ciekawych smaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania
Codzienna kuchnia niecodzienna"Podróżować to żyć", bo życie zaczyna się w podróży. Choć nie byłam jeszcze nigdy dłużej niż dwa tygodnie poza domem, nie zaznałam "tułaczki" z plecakiem i
Taste Of My DayPatelnia tytanowa WOLL SZAFIR – test Patelnia tytanowa WOLL SZAFIR wysoka 28 cm – test i co z niego wynikło. Patelnia WOLL Szafir wysoka 28
Kuchnia na wzgórzupory jadłam chili con carne wykonane przez innych. I nadeszła pora na zrobienie tego amerykańskiego dania w mojej kuchni 😊 To szybkie, jednogarnkowe, smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Do jego doprawiania używa się kminu rzymskiego, za którym ja nie przepadam i użyłam innych przypraw. Dodałam też zioło, które zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski(...)życie upływa niespiesznie i kręci się wokół prób kościelnego chóru oraz imprez organizowanych przez szkołę. Joanna po rozstaniu z Tomkiem próbuje jakoś ułożyć sobie życie bez niego, a pomagają jej w tym siostra Janina oraz przyjaciółki Marta (główna bohaterka "Młyna nad Czarnym Potokiem") i Ewelina. Kobiety wspierają się nawzajem w różnych wyzwaniach. Pewnego dnia Joanna wpada na pomysł
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo
Karo in the KitchenWitam serdecznie po długiej nieobecności! Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni
PastelFoodHot dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po
królestwo garówOkazało się, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że
Buniabaje w kuchniZapraszam Was na kolejny wpis gościnny. Dzisiaj autorką jest Kasia z bloga Kocikowa Dolina . Jeśli nie znacie tego miejsca, to zapraszam do odwiedzenia go. Kasia maluje
Codzienna kuchnia niecodzienna