Caldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie niezwykle
zadanie-gotowanieNatomiast jestem pewien, że gdyby scenariuszem tego filmu zajęła się Sasha, to byłby on na pewno dużo bardziej profesjonalny od strony merytorycznej jak i, a to wnioskuje na podstawie jej gustu filmowego, byłby bardziej wartościowy od strony artystycznej. Oczywiście jest bardzo duża grupa kobiet, które oglądają ten film utożsamiając się z główną bohaterką, gdzie odzywają się u nich stare marzenia(...)wmówione ludziom tak mocno, że będzie się utrzymywało w świadomości ludzi jeszcze bardzo długo. To jest właśnie ta druga przyczyna, o której pisałem na początku. Samo danie to kondensacja kuchni włoskiej czyli połączenie pizzy ze spaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii
Kryzysowa Książka KucharskaMusicie wybaczyć... Kolejny raz. Wiem, wiem, nieładnie, ale jestem teraz w trakcie wielkich zmian, rozjazdów i wszelakiego załatwiania
Kuchnia PrezydentowejNie cierpię marnotrawienia żywności. Niektórzy nazwą to może skąpstwem - niech im będzie . Ja mam genetycznie zakodowany przekaz od Prababci ( i reszty antenatów)- jedzenia się nie marnuje
Buniabaje w kuchnidojrzewają dłużej (znalazłem przepis na piernik, który ma dojrzewać pół roku, ale o tym może kiedy indziej).Przepis, na którym się wzorowałem, podobno zaczerpnięty został z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w roku 1979, i przełożona później język angielski, niemiecki i czeski. Jako ciekawostkę podam fakt, że nazwiska(...)Przy okazji, polecam polewę, którą użyłem - tężeje powoli, nie rozlewa się na boki, nie brudzi całego ciasta i wszystkiego wokół :) Lubię grube polewy, więc na mój piernik poszła podwójna jej porcja, z całej kostki margaryny.Składniki: 500 g miodu wielokwiatowego 1 kg mąki orkiszowej250 g masła 400 g cukru3 jajka125 g mleka 2-3 łyżki przyprawy korzennej do piernika3
Grahamka, weka i kajzerkaSkladniki Na masę biala -3 czekolady biale -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na mase ciemna -3 czekolady mleczne z kokosem lub bez
Z Kuchni Do KuchniJuż mnie trochę znacie i wiecie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju curry i to jest kolejna wariacja. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w GoodFood, ale że cenię sobie prostotę w kuchni, a smak potrawy buduję poprzez odpowiednio dodane składniki, to nie dodałam co najmniej połowy przyprawy z listy składników, cebulę zastąpiłam porem, który jest o wiele bardziej delikatny, czosnek pominęłam itd. Gotowałam(...)Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut: Pokrój drobno por/cebulę, a pomidory w ósemki. Swego czasu zachwalałam Wam bardzo polskiej produkcji oliwę kaszubską, po czym ubolewałam, że nie mogę już jej nigdzie dostać- wróciła w nowej odsłonie, czyli w szklanej butelce! Rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 3-4 minuty por/cebulę po czym
greenscarfDla niektórych może wydawać się dziwne, żeby kisić kalafior, ale skoro kisimy ogórki to czemu nie spróbować tego samego z innymi warzywami, jeśli nadal nie jesteście
zdrowa vege kuchniaJuż pewnie starożytni Germanie i Celtowie jadali wczesną wiosną taką zieloną zupę. A na pewno robili to Niemcy w średniowieczu, bo z tego okresu pochodzą pierwsze
zadanie-gotowaniePewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi
Kulinarna rozmowalniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek Kupisz je tutaj: ziarenkowoMIESZANKI POMIDOROWE:/Z CHILLI I OREGANO:Ostro i aromatycznie czyli uwodzicielsko! :) Bo co to za kuchnia, która pazura w sobie nie ma? I co to za danie, które nie zachęca zapachem? Tak więc ta mieszanka to specyficzny afrodyzjak, który sprawia, że nie da się(...)jakkolwiek to brzmi, również zaprezentujemy) ale ten, najprostszy, najszybszy, bez udziwnień i cackania się uważamy za najlepszy. Być może to fakt, że kochamy cukinię i mieliśmy w tym roku jej piękny wysyp, być może to krwiożercza natura ubóstwiająca indyka, a być może, on po prostu musi smakować. /I poszła w świat ostatnia w tym roku cukinia :( (na szczęście zostały
Wypisz WymalujCzyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce
Roślinna - blog wegańskiLuty w blogosferze to przede wszystkim jeden temat: Blog Roku, a raczej Gala Twórców, bo tak teraz ten konkurs ma się nazywać. My, startujący w nim
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina. Makaron z grzybami, winem i mascarpone
Pyry na Gaz