Moje sąsiedztwo, czyli Los Angeles i Hollywood przeżywa obecnie sezon rozdawania prestiżowych nagród w branży filmowej i telewizyjnej. Tak więc i ja postanowiłam przyznać nagrodę, sponsorowaną
Jem więc JestemTen deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagłodny, bo przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości(...)dyplom, trochę słodkości od Lidla i książkę Pawła "Cukiernia Lidla". Kiedy Paweł zapytał mnie dla kogo podpisać... pomyślałem o Was :) Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć :) Także, jeżeli ktoś chce posiadać ją z autografem Mistrza, zapraszam na słodki KONKURS . Dziękuję Lidl Polska za możliwość udziału w słodkich warsztatach i świetnej organizacji wydarzenia, Pawłowi za przekazaną
Parowar FacetaTo druga zupa tajska, za którą przepadam :) Przepis na prośbę pewnej Kasi, czytelniczki mojego bloga ;) Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za
Jemy PijemyLubimy z mężem potrawy szybkie i proste. Oboje pracujemy na cały etat więc kolacja zazwyczaj musi być przygotowana szybko, żebyśmy oboje usiedli porozmawiali i obejrzeli ulubione
Kuchnia w oparachKINDER SCHOKO BONS Jest to kolejna odsłona ciasta na wzór batonika. Jest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda
Kuchnia Paulettesmnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy oba cukry, podgrzewamy na średniej temperaturze (u mnie na ceramicznej kuchni na 4) . Wlewamy śmietanę – gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie wlewamy całą puszkę mleka słodzonego, dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz aromaty (łącznie 1 łyżeczka aromatu, z tego ½ – wanilia, ¼ śmietankowy(...)bardzo kremowe, aksamitne, ciągnące i… niesamowite w smaku. Do zrobienia krówek zainspirowała mnie moja przyjaciółka Dorotka, z bloga Esmeralda Ze Smakiem . Od dawna nosiłam się z zamiarem skorzystania z jej przepisu. Niestety nie udało mi się skompletować odpowiedniej ilości składników, więc korzystając z przepisu Dorotki, dołożyłam co miałam (oraz się nadawało) i wyszła kolejna wersja krówek. Ale tym razem
mojewypiekiinietylkoAqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój przygotowywany z owoców lub warzyw, który bez problemu można zrobić samemu w domu. Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sok z limonki
Luźna KuchniaQuiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie
Karo in the KitchenNiby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało
Ale ProsteAloha! Witam Moich kucharzy! Dzisiaj pełna aromatów kuchnia, pachnieć będzie świętami ale takimi nie tradycyjnymi. Pchnięty weną po przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał. Maszerując między regałami dobierałem(...)garść trybyuli, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Z wierzchu rybę obsypujemy pieprzem i słodką papryką. Na folii aluminiowej układamy 2-3 plastry cytryny a na nich rybę, na jej wierzchu również układamy 2-3 plasterki cytryny. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pstrąga pieczemy na 40-50 min przed podaniem
Kuba GotujeDrożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach
Codzienna kuchnia niecodziennawarzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak zrewidowało życie i wysyp jeżyn, których(...)sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!Razem ze mną cukinię do swoich kuchni zaprosili Lejdi, Mirabelka, Martynosia, Panna Maliwnna, Shinju i Bartoldzik.Chleb z cukinią i orzechami włoskimiSkładniki:(na keksówkę 30x11 cm)400 g mąki pszennej100 g mąki graham25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru250 ml letniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo suchym i upalnym lecie tegoroczne dynie są kruchutkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie tej zupy – jest prosta, przyjemnie słodka, bardzo aromatyczna
Karo in the KitchenPorcja dla 2 osób: 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2
kuchcikownia