Ostatnio dostałam od firmy Richmont do przetestowania paczuczkę, w ktorej znajdowała się herbata w różnych smakach. herbatki, która by mi nie smakowała. Każda ma coś
Aga w kuchnizacznijmy jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach. Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje(...)kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiHummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj
MarcinChefChoć za oknem jeszcze słońca i chwilami upalnie - to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki
Kuchnia po mojemuCo weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać
Karo in the KitchenOstatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach(...)głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia dodajemy przekrojoną na pół cebulę (można dodać pokrojoną w kostkę, ale ja tą cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości
dom-agi.plCzy z cukinii można zrobić hummus? Tak! Chociaż jego konsystencja jest ciut inna (rzadsza) niż cieciorkowego, to myślę, że ta wariacja przypadnie Wam do gustu
Szybko Tanio SmacznieRyż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie
Gospodyni MiejskaZima, zimno, coraz zimniej... Gdy za oknem mróz, a dni są tak krótkie, że czasem mamy wrażenie, iż wcale ich nie było! (budzimy się
Taste Of My DaySłodycze mają ogromną moc. Pocieszania, przepraszania, podziękowania. Reklamy nauczyły nas, że czekoladkami i słodyczami można wiele powiedzieć, ale i poprawić sobie humor. Jest jakiś lepszy kulinarny
Karo in the KitchenMaliny w lukrze, to PREMIERA tego przepisu w internecie. To jeden z przetworów, który wspólnie z mamą robimy na zimę. Mama przeszukała internet i
Lili w kuchniTematem warsztatów była oliwa z oliwek extra vergine, bez której żaden włoski, hiszpański czy grecki szef kuchni nie może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony(...)najlepiej sprzedającą się oliwą we Włoszech. Zdjęcie: www.monini.pl Siedziba firmy Monini od początku jej istnienia znajduje się w Umbrii zwanej Zielonym Sercem Włoch ze względu na centralne położenie oraz malowniczo zalesione tereny. Łagodny klimat oraz bogactwo gajów oliwnych zapewnia obfite zbiory oliwek, z których
Smakowity Blog Kulinarnymając nadzieję, że nie zostanie zagłodzony przez eM) spakowałam walizkę i wyruszyłam - najpierw niedaleko, do jednej z warszawskich dzielnic, gdzie czekała na mnie Agata. Chwilę później ochoczo podjechałyśmy z jej ukochanym do Piaseczna gdzie spotkałyśmy się z Agnieszką z którą już na poważnie wyruszyłyśmy do Wrocławia.350 km minęło nam w mgnieniu oka - cóż się dziwić, jak spotkają się(...)jego myśl. Kolejnym punktem programu było #selfi na 49 piętrze najwyższego budynku we Wro - Sky Tower. Już wtedy wiedzieliśmy, że będzie to niezapomniany weekend.Następnie szybka wizyta w kuchni Art Hotelu, aby chwilę później przemknąć na spotkanie z Panami - Makłowiczem i Bikontem.Jeżeli myślicie, ze to koniec atrakcji tego dnia, to się mylicie, bowiem zaraz po Art Hotelu
Słodkie Przyjemnościdzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Dopiero tuż przed podaniem wkrajamy miąższ pomidorowy/6. "Pomidorkowe wnętrze" kroimy i dorzucamy do sałatki.Sałatka wspaniale smakuje w pomidorkowych łódeczkach, które nieco łagodzą jej charakterystyczny smak. Dodają delikatności i czegoś na wzór orzeźwienia. Taką łódeczkę z łatwością można wziąć do ręki i delektować się "bezpieczywową kanapeczką", która nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze(...)powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy.Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem
Wypisz Wymaluj