jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:76/100)

Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 230

smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz(...)minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć  ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel

W kuchni Karmel-itki
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 217

To danie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj

Kulinarna Pokusa
“Czerwone złoto” – recenzja 171

pewno z zapartym tchem czekacie na kolejny tom przygód Xaviera Kieffera, wrażliwego szefa kuchni i detektywa, który prowadzi sprawy związane ze zbrodniami na jedzeniu i na szefach kuchni. Xavier ma też romans z piękną Valerie, szefową najsłynniejszego przewodnika kulinarnego. Mieszka w pięknym i dostatnim Luksemburgu, gdzie prowadzi własną restaurację. Bywa zapraszany na wykwintne kolacje i prywatne śniadania, na których(...)zjeść dobry obiad, bo wszędzie podawano morskie ryby, których nie znałam i nie lubiłam. W międzyczasie dałam się przekonać, że taka ryba jest zdrowszym zamiennikiem mięsa i że jedzenie jej wyjdzie mi na dobre. I bynajmniej nie zaczęłam jeść ryb słodkowodnych, czy śledzia, które tradycyjnie je się w Polsce, tylko właśnie tuńczyka i łososia, czyli dokładnie tak samo jak kilka

Ugotowane pozamiatane
Szpinak w dziugasowym koszyczku 170

Szukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego

Buniabaje w kuchni
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 133

Drożdżówek z makiem na blogu nie było jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 174

                 Te ciasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 373

Jeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu

W kuchni wieczorem
Grochówka do kociołka z boczkiem i kiełbasą 186

Teraz kiedy jest sezon na jedzenie w ogrodzie i gotowanie w kociołkach postaram się Wam podrzucić parę sprawdzonych prostych dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach

Apetyczna babeczka
Wegańskie brownie z chałwą 248

Przepis absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić

greenscarf
Kapusta z grochem 206

Nasi przodkowie przypisywali potrawom podawanym na kolację wigilijną szczególne, symboliczne, niemalże magiczne właściwości. Dawne obrzędy ludowe zanikają, ale tradycyjne wigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze

Smakowity Blog Kulinarny
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 216

Bardzo często piszę, że coraz mniej jadamy mięsa i wędlin. Czasami jednak przyjdzie taki dzień, że mam ochotę na kawałek kiełbasy czy pieczeń. Staram się wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 190

cebulką i wcinamy, potem leżymy najedzone z wyrzutami sumienia, że się tak objadłyśmy :) Zawsze, ale to zawsze jadłam ją z cebulką. W którymś momencie poczułam ogromną chęć spróbowania jej jakoś inaczej. Myślałam o żurawinie.... Jednak wszystko poszło w innym kierunku.  Całkiem przypadkiem wpadłam na jeden z męskich blogów Gotuje bo chce i tam zaiskrzyło(oczywiście do dania). Zobaczyłam moją(...)namoczenia wątróbeksmalec do smażenia wątróbekWykonanie:Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam mlekiem.W tym momencie zadzwonił telefon, więc porozmawiałam z koleżanką i wróciłam do kuchni, rozmawiałam tylko 20 minut :) Rukolę opłukałam, osuszyłam. Do rondelka wlałam ocet balsamiczny i mus malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym

Blondynka Gotuje
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 203

Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się

peanutbuttermonster
Paella z owocami morza i kurczakiem 334

Paella jest jednym z najbardziej znanych dań z kuchni hiszpańskiej. Chociaż zawiera sporo składników jest całkiem łatwa do przygotowania. Problemem mogą być u nas owoce morza - dostanie świeżych krewetek prawie graniczy z cudem. Ja użyłam tych mrożonych, w wersji bardzo dużej (tzw. krewetki tygrysie). W smaku są takie same jak mniejsze, ale jest z nimi mniej zabawy przy "rozbieraniu(...)cebulę i czosnek aż się delikatnie zeszklą, a następnie dodajemy paprykę. Po podsmażeniu zdejmujemy z ognia.Jeśli mamy paellerę lub duży garnek to od tego momentu będziemy używać tylko jej. Jeśli nie, możemy dalej używać tej samej patelni (o ile jest naprawdę duża). Rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy na nią surowy ryż na ok. 1 minutę ciągle mieszając

Zakręcony Widelec
Feijoada, feijoada, feijoada.... 204

Przyszedł i czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada

Smaki Brazylii