jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:78/100)

Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 343

Witam serdecznie po długiej nieobecności! Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni

PastelFood
Hot dogi 143

Hot dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po

królestwo garów
Zrazy ze schabu wg Buni 334

Okazało się, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że

Buniabaje w kuchni
Miłość i porcelana - wpis gościnny 161

Zapraszam Was na kolejny wpis gościnny. Dzisiaj autorką jest Kasia z bloga Kocikowa Dolina . Jeśli nie znacie tego miejsca, to zapraszam do odwiedzenia go. Kasia maluje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 219

smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną i konfiturami. Alkohole Z alkoholi oprócz(...)minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć  ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was z Południowej Ameryki! Karmel

W kuchni Karmel-itki
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 205

To danie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj

Kulinarna Pokusa
“Czerwone złoto” – recenzja 162

pewno z zapartym tchem czekacie na kolejny tom przygód Xaviera Kieffera, wrażliwego szefa kuchni i detektywa, który prowadzi sprawy związane ze zbrodniami na jedzeniu i na szefach kuchni. Xavier ma też romans z piękną Valerie, szefową najsłynniejszego przewodnika kulinarnego. Mieszka w pięknym i dostatnim Luksemburgu, gdzie prowadzi własną restaurację. Bywa zapraszany na wykwintne kolacje i prywatne śniadania, na których(...)zjeść dobry obiad, bo wszędzie podawano morskie ryby, których nie znałam i nie lubiłam. W międzyczasie dałam się przekonać, że taka ryba jest zdrowszym zamiennikiem mięsa i że jedzenie jej wyjdzie mi na dobre. I bynajmniej nie zaczęłam jeść ryb słodkowodnych, czy śledzia, które tradycyjnie je się w Polsce, tylko właśnie tuńczyka i łososia, czyli dokładnie tak samo jak kilka

Ugotowane pozamiatane
Szpinak w dziugasowym koszyczku 164

Szukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego

Buniabaje w kuchni
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 123

Drożdżówek z makiem na blogu nie było jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka marcepanowe z galaretką 159

                 Te ciasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 364

Jeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu

W kuchni wieczorem
Grochówka do kociołka z boczkiem i kiełbasą 176

Teraz kiedy jest sezon na jedzenie w ogrodzie i gotowanie w kociołkach postaram się Wam podrzucić parę sprawdzonych prostych dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach

Apetyczna babeczka
Wegańskie brownie z chałwą 232

Przepis absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić

greenscarf
Kapusta z grochem 196

Nasi przodkowie przypisywali potrawom podawanym na kolację wigilijną szczególne, symboliczne, niemalże magiczne właściwości. Dawne obrzędy ludowe zanikają, ale tradycyjne wigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze

Smakowity Blog Kulinarny
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 206

Bardzo często piszę, że coraz mniej jadamy mięsa i wędlin. Czasami jednak przyjdzie taki dzień, że mam ochotę na kawałek kiełbasy czy pieczeń. Staram się wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna