oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
W kuchni Karmel-itkiwydane w Polsce i niedostępne na polskim rynku. Jeżeli mamy jakąś fajną zagraniczną książkę na oku, możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc. Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej(...)zmieści się w moim budżecie.Wybrałam książkę Mediterranean Fresh Joyce Goldstein, która jest szefową kuchni restauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać
Chilli Czosnek i OliwaKrajalnica spiralna już od bardzo dawna mi się marzyła. W związku z czym bardzo się ucieszyłam, kiedy zaproponowano mi możliwość jej przetestowania :) Może w Waszych kuchniach znajduje się już takie urządzenie? Jeżeli tak, podzielcie się proszę swoją opinią. A ja tymczasem zapraszam na dzisiejszą recenzję. Krajalnica spiralna Brava marki Delimano to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz warzywa i owoce(...)nią możesz przyrządzić pyszne i zdrowe posiłki, zachęcające dzieci do jedzenia warzyw! Krajalnica spiralna Brava marki Delimano jest wysyłana zafoliowana i zapakowana w poniższe pudełko. Co mnie zaskoczyło to jej rozmiar. Jest niezwykle mała (ok. 26 cm x 20 cm) i lekka. Uważam to za jej duży atut, gdyż przechowywanie jej nie powinno nikomu sprawiać kłopotów. Wraz z krajalnicą otrzymujesz
Zdrowie na języku :PJedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== Składniki: 1,,,,,,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu 2,,,,,,nadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku(...)Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka. Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać jej trochę mniej (lub więcej). Ja osobiście wolę nawet jeśli ciasto jest trochę klejące i przy wałkowaniu podsypać je mąką niż kiedy
w mojej kuchnipodróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez
Z Kuchni Do Kuchniteż dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal? :) Za prawdziwą, klasyczną kuchnią indyjską nie przepadam, choć jej łagodne wydanie bardzo mi odpowiada. Powoli przekonuję się do wielości aromatów, jakie dają mieszanki cudownych przypraw. Mój dal to nic innego, jak danie z soczewicy. Użyłam soczewicy
Kucharzycakolejny pomysł. Znalazłem makaron z pesto. Cena - znacznie przekraczająca faktyczną wartość. Tym bardziej, że składniki na pesto możecie zebrać sobie sami. O właściwościach pokrzywy oraz jej przydatności do użycia w kuchni słyszał pewnie każdy z Was, w mniejszym, bądź większym stopniu. Jakoś tak się złożyło, że nigdy nie trafiła na łamy mojego bloga. Zdarzyło się to dzięki temu
Kryzysowa Książka Kucharskaprzychodzą i mówią: no taki pomysł fajny miałaś! Jest dokładnie tak jak chciałam. A mąż wtóruje: prawda, że super te gałki? Czuję się w tej kuchni (choć widzicie tu tylko jej fragmenty), doskonale. Jest jasno, optymistycznie i dość wesoło, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi lubić ten klimat. Na nowe gałki czekają również szafki na buty
bistro mamanadchodzącej jesieni. Sama myśl o tym sprawiała, że już tęskniła za latem. Spoglądając na dzieci bawiące się w ogrodzie zauważyła kilka bardzo dojrzałych bananów na stole w kuchni. Jedyna rzeczą, jaką przyszła jej do głowy był chlebek bananowy, o najpiękniejszym aromacie tych owoców. Szybki zwiad po kuchennych szafkach i na buzi pokazał się uśmiech. Miała wszystkie potrzebne składniki. Spojrzała jeszcze
Malinowe PocałunkiHage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki
Chilli Czosnek i Oliwazrobisz, nigdy się nie przekonasz. Szkoda marnować chwile. Nie warto tracić szans. Wszystkie są Twoje i zależą wyłącznie od Twoje odwagi. Odważysz się? Może zaczniesz od kuchni? Spojrzysz na bujny krzaczek bazylii i wyobrazisz ją sobie nie tylko na pomidorach. Naciągniesz strunę jeszcze ciut mocniej i pomyślisz o niej na słodko. Tak, na słodko. Zaczniesz od kilku listków(...)ochoty na więcej. Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese to tylko namiastka jej cudowności. A potem pewnego razu wejdziesz do kuchni, spojrzysz na to samo okno po raz nie wiadomo już który i patrząc na bazylię zobaczysz ją tam, gdzie nikt się jej nie spodziewa. Bazyliowa
KUCHARNIAsosy. Nie mrozimy jedzenia na poniedziałek i wtorek. Bardzo mocno schładzamy natomiast lancz na środę. Francja matką wszystkich kuchni Na koniec jeszcze kilka słów o francuskiej kuchni. My dopiero odkrywamy Francję i jej potrawy. Ze względu na barierę językową, nie obserwujemy francuskich blogów kulinarnych, na anglojęzycznych stronach dań francuskich jest mało, we Francji dawno nie byliśmy i jakoś
Niedzielny kucharzKasza bulgur jest otrzymywana z ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli durum. Jest ona zdrowsza i bardziej zasobna w wartości odżywcze niż jej tradycyjny gatunek. Kasza bulgur wykorzystywana jest szeroko w kuchni azjatyckiej, a ostatnio staje się popularna również w naszej rodzimej. Ja postanowiłam wypróbować jej walory w bardzo prostym daniu - dodając mrożony groszek i świeże pomidory w połączeniu
Milion Smakówksięcia” nie sposób powrócić do rzeczywistości dopóki nie odkryjemy wszystkich elementów uknutego przez arystokratę spisku. Mało tego, dodam jeszcze, że zaskakujące fakty pojawią się w powieści nawet tuż przed jej zakończeniem. Jennifer A. Nielsen świetnie buduje napięcie, a w chwili kiedy wydaje nam się, że już znamy odpowiedzi na pojawiające się pytania, przedstawia ona kolejne detale zawikłanego spisku(...)maluje obraz społeczeństwa tamtych czasów i panujące wśród warstw społecznych zasady. Wśród bohaterów stworzonych przez autorkę nie zabraknie różnorodności. Intryguje mnie postać Imogeny - dziewczyny pracującej w kuchni. Mam nadzieję, że autorka poświęci jej więcej miejsca w kolejnych odsłonach Trylogii Władzy. Jestem również ciekawa czy w kolejnych tomach Trylogii Władzy czytelnik będzie miał okazję dowiedzieć się czegoś o samym królestwie. Autorka
Tetiisherinowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda że nie w Polsce. Naprawdę zachęcam do jej jedzenia. Ten przepis jest połączeniem różnych kuchni, ale myślę że jest dobrym początkiem do poznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka
Kulinarna rozmowa