jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:15/100)

Zupa pieczarkowa 183

Zupa pieczarkowa była domeną mojego męża dopóki nie przygotowałam jej na bazie warzywnej kostki rosołowej II, na którą przepis znajdziecie tutaj --> http://mamaoskarka.blogspot.com/2016/08/domowa-warzywna-kostka-rosoowa-ii.html Bardzo

MamaOskarka
Zupa pomidorowa z soczewicą 233

ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub  lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i  bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania  potraw z jej udziałem. Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale także ważnego dla serca potasu i potrzebnego w czasie ciąży  kwasu foliowego

cookpl
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 182

Kolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to ciacho) a potem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących

Smaczne Zdrowe
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 170

Dziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem z pigwy z cytryną i imbirem 198

Kolekcjonuję wspomnienia. Buszuję wśród kolorowych liści. Próbuję uchwycić ulotne chwile. Gonię jesień chcąc nacieszyć się jej obecnością jak najdłużej. Nasycam się blaskiem jej różnorodnych odcieni. I robię dżem. Z pigwy. Niesamowicie intensywny aromat owocowy unosi się w kuchni. Zamykam ten smak i zapach w towarzystwie kwaśnej cytryny i aromatycznego imbiru. Na mojej twarzy pojawia się zadowolenie. To jeden z lepszych

My simple kitchen
Krem z zielonych ogórków. 217

Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej zupie nie mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie

Kuchnia Beaty
Zupa - krem z dyni 235

Zainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał.  To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak teriyaki 348

rozlicznych perturbacjach wróciłam na dobre i to z przytupem ;) Dziś tłusty czwartek, ale pączków nie będzie, będzie za to Azja w jej najlepszym wydaniu. Pamiętacie chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek

Kulinarne zapędy Kokosa
Domowe nalewki: Miętówka - nalewka z mięty 4503

Wspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach, galaretkach, pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce, wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;)Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi, tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra wody

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 321

uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zachęcam Was do odwiedzania miejsc, gdzie serwuje się żywność regionalną i tradycyjną. Szukajcie jej w sklepach, wracajcie do korzeni i próbujcie zapomnianych smaków, które tworzą naszą wspaniałą polską kuchnię

Sajkofanka smaku
Curry z kalafiora 227

zdecydowanie lepsza. Goździki były tak świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać do Indii, można(...)minut, do miękkości kalafiora (ma być miękki, ale nie rozpadający się). Pod koniec doprawić solą do smaku. Podawać z ryżem lub indyjskim pieczywem np. chlebki Naan, Chapati. Jeśli w kuchni nie ma którejś z przypraw można ją pominąć, danie dużo nie straci na smaku, gdyż pozostałe przyprawy są bardzo aromatyczne i smak się obroni. Muszę dodać, że pikantność gorącego curry

Kuchcik gotuje
Zupa krem ze szparagów 157

Zupa krem ze szparagów. Delikatna, kremowa, aksamitna. Chce się jej jeszcze i jeszcze. Zupa krem ze szparagów to niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.   Składniki(...)można dodać do zupy kremu ze szparagów odrobinę cukru. Zupa krem ze szparagów gotowa ;)       Post Zupa krem ze szparagów pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 225

Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Woda różana 201

dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wstawić w chłodne miejsce ja trzymam w lodówce dziś jest jej 3 dzień- po tym czasie odcedzić z płatków i zużyć (długo nie wytrzyma w lodówce wykorzystajmy ją jak najszybciej )Woda różaną wykorzystujemy w kuchni lub w naturalnej kosmetyce np jako tonik (coś cudownego czuć zapach róż na swojej buzi z rana )Zbierajmy

Basia w kuchni
Sałatka z serem korycińskim 222

Pyszna i lekka sałatka z serem korycińskim z dodatkiem czarnuszki który nadaje jej odpowiedniego smaku. Możemy ją przygotować do grilla lub na kolację jako samodzielne danie

Bajeczna Kuchnia
Zupa z czerowonej soczewicy z frankfurterkami 231

Pożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki 178

Po raz pierwszy cieciorkę jadłam kilkanaście lat temu w Turcji na wakacjach. Lubię jej smak, który podobny jest do zielonego groszku. Najczęściej używam tej konserwowej do

Moja smaczna kuchnia
Łaciata babka Gellwe 221

Wczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do

W kuchni bez szafek
A na kolacje kukurydza :) 154

Hej :) Kukurydza dojrzewa, wiec chcemy wam polecić częstsze jej jedzenie. Zwłaszcza teraz kiedy jest super świeża. Zobaczcie jak pięknie się prezentuje :) Miłego wieczoru :) pozdrawiamy

vegetanie
Pączki 184

Przepis na te pączki dostałam od mojej mamy i musze przyznać, że nie było łatwo, bo to jej od lat sprawdzony przepis na te cudne słodkości

Zainspirowana w kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję