jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:13/100)

Pasta pomidorowo - paprykowa 229

                           Taką

Kuchnia Prezydentowej
BABKA CZEKOLADOWA 177

Mocno czekoladowa, taka w sam raz na słodkość. nie może jej zabraknąć i na Waszym stole świątecznym.   Składniki:   kostka masła  18 dag cukru

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kiełkami i kaszą kuskus - dietetyczna 259

Jedna z moich ulubionych sałatek, prawdziwy raj dla podniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna

Szefowa kuchni
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 654

Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiemSkładniki:1,5 szkl kuskusupuszka tuńczyka w

Z Majeczką w kuchni
Kruche babeczki 188

   Kilka dni temu dostałam silikonową foremkę z otworami w kształcie serc.  Po jej przetestowaniu mogę szczerze powiedzieć, że jest rewelacyjna. Nie wymaga natłuszczania

Aga w kuchni
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 163

mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie usprawnić działania w kuchni. W naszym przypadku była to sól z dodatkiem suszonych papryczek chilli , ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 256

Zgodnie z obietnicą ze strony: Wzornictwo w stylu vintage i szeroki wybór kolorów sprawiają, że chłodziarka ta jest wyjątkowym detalem zdobiącym Twoje wnętrza. Jej wygląd sprawia, że doskonale sprawdzi się ona w każdym otoczeniu. Może w kuchni o romantycznym wystroju? Albo w modnym, miejskim mieszkaniu? Tak samo dobrze będzie prezentować się w stylowym lofcie. Każda urządzenie serii Retro charakteryzuje się

karmelowy
Bułeczki a'la Diva 363

żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem aż taką maniaczką kuchni, żeby szaleć po północy ;)Ja swoje bułki nieco zmodyfikowałam - możecie wejść na jej stronę >KLIK< i porównać obie wersje :)Bułki upiekłam sama według tego przepisu >KLIK< Nie rozdzielałam bułek, lecz przekroiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 336

dobrze zacznijmy od początku. W niedzielę zrobiłam sobie niespodziankę i zakupiłam książkę do której od dawna się zbierałam - "Kuchnia - przepisy z serca domu" Nigelli Lawson. Ubóstwiam tę kobietę! Niesamowicie bawiły mnie jej programy telewizyjne, zawsze gdy rozpoczynała sezon jej ubrania były w rozmiarze, jak na prawdziwą kobietę przystało - 40, natomiast końcówka każdej serii, to już rozmiary 44-46. I potem

Brzuszki Łakomczuszki
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 153

Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie(...)pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 205

Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj(...)właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę . Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula

codojedzenia
Książki kucharskie 159

niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules -„Mamuszka” – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne przepisy i piękne zdjęcia. A przepis na zakwas chlebowy(...)zdjęciach zobaczycie, jak dużo pozaznaczanych stron mam w książkach. Jak dużo można się dowiedzieć o kulturze innych narodów, jak ciekawe historie niesie ze sobą historia jedzenia. Następna część to kuchnia Bliskiego Wschodu i miks europejski. Dajcie znać, czy macie swoje ukochane książki takie, które czytacie jak najlepszą powieść, z wypiekami na twarzy. Może dzięki Wam odkryję coś nowego? Szukajcie, czytajcie

ladykitchen
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 821

Utopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie  špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę

zadanie-gotowanie
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 176

Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać,  zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin

Wanilia i Kardamon
Tort Jej Wysokość Zosia 308

Tort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty