Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki
Szefowa kuchniimprowizacji i szukania własnych smaków i połączeń. Hanna Lis, Paweł Lis „Kuchnia Słowian” – język polski Na Jarmarku Świętojańskim w Krakowie dane mi było poznać panią Hannę i przepadłam. Przesympatyczna kobieta, z olbrzymią wiedzą na temat tego, co kiedyś jadano w naszym kraju. Słuchało się jej z przyjemnością i chciałoby się więcej i więcej. Dzięki temu wiem, że z zielska
ladykitchenjednak możliwe! Wiadomo, że świat mody promuje wychudzone sylwetki, więc Robyn naprawdę osiągnęła wielki sukces. Co prawa - kiedyś chciała być szczupła i głodziła się z tego powodu, lecz jej miłość do gotowania była większa... Pasja kulinarna! Robyn poza pozowaniem właśnie dla Chanel - poszukuje przepisów na wyjątkowe dania z całego świata, które później przyrządza dla swojej rodziny i wspaniałych przyjaciół. Zanim(...)australijski, francuski i amerykański. W każdym można odnaleźć coś z tradycji i nowoczesności. Moim zdaniem to udany miks kuchni z całego świata. Wszystkie przepisy sprawiają, że człowiek momentalnie robi się głodny. Całość przeplatana jest apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia
Di gotujeNie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam się nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań
Różne smaki w kuchniNiedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakrela wędzona jest częstym gościem w moim domu, ale zazwyczaj prosto ze sklepu ląduje do żołądka :) Jednak tym razem postanowiłam spróbować użyć jej jako dodatek
Zainspirowana w kuchniJest to pierwsza książka przetłumaczona na język polski a wydana na podstawie programu telewizyjnego. Ktoś kto uwielbiał Nigelli program
Zainspirowana w kuchnipierwszą edycję BlogerChefa. Jej blog nie jest tylko o potrawach z roślin strączkowych, wprost przeciwnie, ale w jej pierwszej książce rządzą właśnie strączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska(...)podobnie do mnie ma tam sporo zwykłych rzeczy typu żeby wydoić krowę, albo zjeść egzotyczny owoc. Ja jeszcze nie odważyłam się, żeby wrzucić moją listę na bloga, używam jej tymczasem jako listy prezentów urodzinowych, żeby znajomi wiedzieli jakie doświadczenie chciałabym dostać. Ad strączki! Maria Banach uczy nas jak długo trzeba je namoczyć i gotować, oraz zwraca uwagę, żeby
Ugotowane pozamiatanestało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną koneserką. Mąż jednak jest. Jego zamiłowanie do tego szlachetnego napoju zaowocowało wkrótce specjalnym zaopatrzeniem kuchni. Pojawiły się różnej wielkości czajniczki, zaprzacze, puszeczki do przechowywania szlachetnych gatunków i mieszanek, a przede wszystkim nastały czasy rytualnego picia
I tu będę miała takie teczekoladowe, ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego, ze zaraz znalazla sie przy mnie Viki. Jak zawsze byla gotowa na wylizywanie miski. Buzia od razu sie Jej rozpromienila :DPrzyznam, ze i ja chetnie powyjadalam to pyszne ciasto, jak zawsze zreszta. Wlalam zawartosc miski(...)szczescie szybko uratowalam ciasto zanim cale wycieklo na blat.W krotce tortownica znalazla sie w piekarniku. Zrobilo sie cieplej. Z kolejna filizanka herbaty w dlonich znow zasiadlam na kanapie. Z kuchni dochodzil przyjemny aromat czkolady i cieplo bijace od piekarnika. Zrobilo sie tak przyjemnie, ze zupelnie odlecialam. Zapomnialam o calym swiecie rozkoszujac sie cudowna wonia ciasta. I nagle slysze "Kochanie
Przysmaki Karolkiczerwonego wina. A jako dodatek skrobiowy wymyśliliśmy kaszę bulgur z orientalna nutą, której nadaje jej świeża kolendra, chili i sok z limonki. Efekt naszych kombinacji? Dla nas bomba! :) SKŁADNIKI: Danie dla 3 osób. Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry
W kuchni Katiesamo zdrowie, po drugie być może po prostu nie potrafią jej przyrządzić, a po trzecie cebula jest tak uniwersalna, że można ją obrobić na naprawdę dowolny sposób, tak że np. straci swój naturalny cebulowy smak, a zyska przyjemną słodycz. Cebula znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Łupiny cebuli doskonale sprawdzają się jako barwnik do farbowania jajek
Marder&Marder Manufacturemąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry, bo wyszły naprawdę pyszne. Oczarowały mnie też swoim wyglądem i z dziećmi nazywamy je babeczkami tygryskami :) Robi się je naprawdę błyskawicznie, a zajada ze smakiem. Tak więc mąka ryżowa pozostaje w mojej kuchni na stałe. Jeśli nie macie
kuchnia doskiważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy na 4, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki(...)łyżki Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. W misce/garnku ziemniaki wyrównać, podzielić na równe 4 części, z czego jedną część wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrobić. Mięso zmiksować, a jeżeli będzie suche- podlać 3-4 łyżkami bulionu (lub mniej/więcej, w zależności od mięsa), doprawić i wymieszać. Z masy ziemniaczanej uformować
Kraina Miodem Płynącasmaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów(...)mnie trochę nieczytelna, szczególnie gdy nazwa przepisów ułożona jest pionowo lub jest w języku greckim, mam trudności z jej rozczytaniem. Doceniam jednak porządny papier, twardą okładkę oraz wbudowaną w książkę zakładkę, która ułatwia odnalezienie interesującego nas przepisu. Podsumowując , książka "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa pokazuje nowatorskie podejście do greckiej kuchni. Polecam ja osobom, które nie boją się eksperymentować w kuchni
Chilli Czosnek i Oliwa