jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:96/252)

Rogaliki dyniowe z konfiturą 243

Zwijać rogaliki do środka.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem. Źródło: Moje pasje  Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Grillowany łosoś z sosem agrestowym. 185

łososia Marynata do łososia. 1 łyżeczka przyprawa do ryb 1 łyżka olej 0,5 łyżeczki papryka 1 ząbek czosnku bazylia 1 łyżeczka sok z cytryny Sos agrestowy. 10 dag agrest 3 łyżki woda 1 łyżeczka miód 50 ml śmietana 36% sól Dodatkowo. 20 dag fasolka szparagowa 2 łyżki bułka tarta 4 dag masło 10 pomidorki koktajlowe tymianek sól cukier Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 257

zamrażarki!) na 40 minut.       W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut.        Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru

sama złodycz
Muffinki z kawową nutą 121

szklanki kakao* 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru* pół łyżeczki sody oczyszczonej* pół łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* szklanka wody* 1/4 szklaki oleju rzepakowego* łyżka soku z cytryny* pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie :Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć

Magiczne Życie Marty
Zupa spalająca tłuszcz 112780

można zrobić sałatkę :)Skroiłam kapustę, paprykę, marchew i seler.Popłukałam kalafior, pokroiłam szczypior.Wszystkie warzywa dodałam do rosołu.Doprawiłam kminkiem i sokiem z cytryny. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy wrzącej wody. Dodać puszkę pomidorów i natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i pod przykrycie na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec

Smaki Edyty
Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint 333

zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów 1 galaretka o smaku cytrynowym 50 dag twarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona(...)niego pokruszone biszkopty, dokładnie wymieszaj i gotową masę przełóż do małej tortownicy dokładnie przyciskając. Wstaw do lodówki.     Galaretkę rozpuść w ¼ l wody, odstaw do przestudzenia.  Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym.  Ubij śmietanę, drobno posiekaj miętę. Do tężejącej galaretki dodaj twaróg, 3/4 ubitej śmietany i miętę. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
RYBA PO JAPOŃSKU. 388

słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 171

łyżkach gorącej wody,  2 łyżki nasion chia (opcjonalnie), 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny.   Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop z agawy lub cukier do smaku.  Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema

SzczyptaSmaQ
KOKTAJL POMARAŃCZOWY 124

pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Pomarańcze i cytrynę obrać ze skóry, przy pomocy nożyka, odcinając również białe, wierzchnie błonki. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego (zazwyczaj kupowane w zestawie z blenderem

Kuchnia w opałach
Tatar z łososia na rukoli 171

przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI:300 g świeżego łososia1/2 czerwonej cebulirukola1 cytrynaoliwa z oliweksól, pieprzPieczywoPRZYGOTOWANIE:Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szatkujemy łososia za pomącą bardzo ostrego noża. Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy składniki. Porcjujemy naszego tatara i układamy na rukoli. Podajemy z posiekaną czerwoną

kulinarnyJa
Świąteczny barszczyk 156

uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała(...)się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu

Zakręcony Widelec
Makaron w cytrynie i śmietanie. 174

łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.  Takie

Kulinarny karnet Christophera
Gdzie maliny rządzą.. Domowy SOK MALINOWY. 147

garnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem.  Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut.  Następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. Ponownie(...)zagotowuję raz jeszcze, dodaję sok z cytryny, ewentualnie  dosładzam, jeśli jest taka potrzeba. Przelewam do wyparzonych butelek, zakręcam i odstawiam do góry dnem. Studzę, a zimne postawiam już w normalnej pozycji. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Zastosowanie: baardzo szerokie! Idealny na upały, z lodem. Na chłody, z ciepłą lub gorącą wodą. Idealny do herbatki na przeziębienie, czy też

W kuchni Karmel-itki
Botwinka zabielana śmietaną 136

pszennejMłode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty

Monia miesza i gotuje
Sałatka pieczarkowa 560

pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty