 Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 240
Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 240się "przegryzła". Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek
My Culinary Art Jajka w sosie chrzanowym + film 257
Jajka w sosie chrzanowym + film 257natki pietruszki do ozdoby szczypta cukru szczypta soli przepis Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek . Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie polewamy sokiem z cytryny. Do startego na tarce jabłka dodajemy śmietanę oraz chrzan, doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ostudzone jajka kroimy na ćwiartki
Smakowite Dania Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 233
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 233przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można
Pyry na Gaz Metrowiec w kratkę 1269
Metrowiec w kratkę 1269pieczenia Składniki na krem:3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa:200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakaoNajpierw przygotować ciasto jasne. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę(...)fot.1). Następnie powoli dolać olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta lekko mieszając drewnianą łyżką. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm. Wyłożyć na dnie papier do pieczenia i wlać do niej wcześniej przygotowane ciasto (fot.2). Piec
Świat Ciasta Fasolka szparagowa z rybą na ostro 176
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 176curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową
Powiedz dietom nie Kuskus szafranowo-cytrynowy 237
Kuskus szafranowo-cytrynowy 237pietruszki+szafran); 1 łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy od ugotowania bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje
Życie na widelcu Sałatka lodowa z tuńczykiem. 208
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 208średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę , pokrój na grube plasterki, dodaj do sałaty. Tuńczyka osącz
Przepisy i porady kulinarne Dietetycznie: barszcz ukraiński. 257
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 257pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i dajemy jej odpocząć przez 2h. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku(...)wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy
Brzuszki Łakomczuszki Wiosenny rubin czyli botwinka 189
Wiosenny rubin czyli botwinka 189ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół. Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej
Garniec Magalie Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 174
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 174ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki(...)wyrabiamy kilka minut. Zagniatamy w kulę smarujemy olejem. Garnek zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami
BaRepas Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 197
Dżem czekoladowy z wiśniami i bananami 197cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy cukrem- odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia
Proste Potrawy sok a’la bobo frut 204
sok a’la bobo frut 204się! Sok robi się szybko, wychodzi go sporo, można go spokojnie pasteryzować. SKŁADNIKI 2 średnie marchewki 2 średnie jabłka 1 banan sok z połowy cytryny 2 płaskie łyżki cukru (wg uznania) 600-700 ml wody PRZYGOTOWANIE Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody i gotować ok. 5 min. Jabłka
zabawa smakiem Marchewka po libijsku, Koneser 258
Marchewka po libijsku, Koneser 258książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore) - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką
Qlinarnie i Qlinarnie Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 198
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 198minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć
Powiedz dietom nie ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 212
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 212masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno
W kuchni Karmel-itki