łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne(...)cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem 5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany. Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder. 2. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut
KreatywnePinyLondon's plum, marinated in Earl Grey Składniki. 30 dag śliwek suszonych 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty Earl Grey czarnej 25 dag cukru 250 ml octu czerwonego Ponti 0,5 cytryny 7 goździków 3 ziarna ziela angielskiego 3 cm kory cynamonowej szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Wykonanie. Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski. Zaparzyć
Kulinarny karnet Christopheragalaretka cytrynowa i u mnie 1 wiśniowa ( wybór smaków dowolny, może być jeden) 1/2 kg cukru sok z 1 sporej cytryny Przygotowanie: Obraną i dość drobno pokrojoną cukinie umieściłam w sporym, żeliwnym garnku i podlałam pół szklanki wodą , gotowałam do miękkości - często mieszając. Trwało to ponad 35 min. Po lekkim przestudzeniu całość dobrze zmiksowałam i dodałam cukier
Proste PotrawyObiecałam wam kiedyś, że ustosunkuję się do „dzieła wiekopomnego”, jakim jest „50 Twarzy Graya”. Najpierw miałam się wypowiedzieć o książce, która uznałam za gniot pierwszej wody, zawierający elementy porno w wersji hard. Jednak potem dane mi było obejrzeć film… W życiu nie przypuszczałam, że będę bronić książki, ale od początku. Z dziełem zetknęłam się dzięki jednemu znajomemu, który przesłał(...)łyżki soli kilkanaście ziarenek pieprzu cytryna pokrojona w grube plastry Na glazurę: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju sok z cytryny Żeberka kroimy na mniejsze porcje. W wielkim garze gotujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy wszystkie składniki (żeberek nie wrzucamy). I gotujemy na mocnym ogniu przez pięć minut. Wyłączamy. I wsadzamy żeberka. Zostawiamy na całą
ladykitchenząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty(...)cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie
Poezja smakuSkładniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę(...)cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe
Mango Papajaparze)Wykonanie:Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można
Anielska Kuchnia Animasła2 łyżki maki2 szklanki mlekaszczypta gałki muszkatołowejsólbiały pieprzPrzygotowanie:Szpinak przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy, aż woda odparuje. Szpinak studzimy i dokładnie mieszamy z ricottą, parmezanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy rurki (nie gotujemy) za pomocą rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy, wypełniamy farszem duży woreczek do mrożonek
Oryginalny smakSposób przygotowania; 1. Kroimy pomidory, cebulkę, oliwki( na pół) w dowolne kawałki, mieszamy z miksem sałat i rukolą. 2. Gotujemy Wodę do wrzątku i wrzucamy Nasz makaron około 8-10 minut. 3. Łososia zakrapiamy cytryną, przyprawiamy przyprawami, dajemy na pieczenie na 10 minut przy 140 stopniach lub gotujemy na parze. 4. Do rondla wlewamy miód
pichcisztocytryny1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków75 g cukru150 ml wodyCukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje.W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków.Jabłka dokładnie wymieszać z gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię "przegryzła". Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek
My Culinary Artsię "przegryzła". Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek
My Culinary Artnatki pietruszki do ozdoby szczypta cukru szczypta soli przepis Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek . Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie polewamy sokiem z cytryny. Do startego na tarce jabłka dodajemy śmietanę oraz chrzan, doprawiamy cukrem oraz solą i całość mieszamy. Ostudzone jajka kroimy na ćwiartki
Smakowite Daniaprzygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można
Pyry na Gazpieczenia Składniki na krem:3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Polewa:200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakaoNajpierw przygotować ciasto jasne. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę(...)fot.1). Następnie powoli dolać olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta lekko mieszając drewnianą łyżką. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm. Wyłożyć na dnie papier do pieczenia i wlać do niej wcześniej przygotowane ciasto (fot.2). Piec
Świat Ciasta