Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą(...)zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia. Farsz: Szpinak płuczemy, osuszamy i dość grubo kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak. Powinien on zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje
Poezja smakutorebka ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 400ml kubek mleka 2 kubki wiórków kokosowych 1 laska wanilii 0,5 kubka brązowego cukru 0,5 kubka rumu sok z 1 cytryny 2 łyżki budyniu waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy Mango(...)miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał. ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym Smacznego! P.S deser można
Luźna KuchniaPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W sklepach i marketach znajdziecie pstrąga tęczowego pochodzącego z hodowli, jednak nie musicie się obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych(...)pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
W kuchni Katiedosmaczona koperkiem. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - małe jabłko - kilka plasterków wędzonego boczku - odrobina soli do smaku - kminek mielony - koperek świeży - kilka kropel cytryny, lub octu - łyżeczka mąki Wykonanie Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą, zagotować. Dodać jabłko pokrojone w cienkie plasterki i całą, obrana cebulę. Doprawić solą. Kiedy kapusta już zmięknie(...)wyjąć cebulę,odlać nadmiar wody.Na patelni zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę, dodać łyżkę mąki i trochę wody z kapusty, mieszać aż powstanie lekka zasmażka. Zasmażkę dodać do kapustki. Doprawić do smaku kminkiem, koperkiem i cytryną lub octem. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego, sól morska, pieprz czarny, tymianek, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)garnka wkładamy masło, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, wrzucamy posiekaną pietruszkę, wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
My Culinary Artdodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek ajerkoniaku, 2 łyżki wody, łyżka żelatyny, 50 g startej czekolady, 50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając
Z miłości do słodkościkonserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill) włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami(...)Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania. Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić cytryną i................. Smacznego
Gaździnka warzyszparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz pół kostki fety Gotujemy kaszę w wodzie bądź bulionie. Do gotowania dodajemy sól, pieprz i 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. 3 minuty przed zakończeniem gotowania(...)szparagami i gotujemy 3 minuty. Po ugotowaniu wyjmuje kaszę, rozkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, mięte, lekko podprażone nasiona, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z suszonych pomidorów. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy posypujemy fetą. Przepyszne! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić(...)ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali się
Smaczne Zdroweopakowanie mielonej curry- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne- połowę pora i mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.Smaż chwilę(...)Teraz zamieszaj 2-3 razy.Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut.Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe.Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości. Podczas gdy kalafior
Pasje Jolkibecome Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy
Martyna Cooksnabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.plżelatyny + 50 ml gorącej wody 2 fixy do śmietany 150 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Poncz 150 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1.Żółtka oddzielamy od białek.2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą. 3.Białka ubijamy na sztywną pianę
ciemna strona patelni