porad co zrobić by mieć piękniejsze i mocniejsze włosy domowym sposobem 1. Włosy gęstsze, grubsze, szybciej rosną 1/4 opakowania drożdży, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, żółtko jajka, szklanka wody. Można dodać olejek rycynowy, naftę, a zamiast wody użyć mleko. 2 . MASKA NABŁYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA 1/3 szklanki oleju roślinnego podgrzej i „zaparz(...)herbaty rumiankowej i pokrzywowej (można użyć też ziół „sypkich”, ale miksturę trzeba będzie odcedzić). Po około 5 – 10 minutach wyjmij torebki i dodaj żółtko, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 2 krople olejku rozmarynowego. Mieszankę wetrzyj dokładnie we włosy. 3. MASKA DO WŁOSÓW ŁAMLIWYCH Roztrzepane widelcem jajko dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki piwa. Miksturę rozprowadzić na umytych włosach
Panda i jej światwłoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody
W poszukiwaniu inspiracjiokoło 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa śmietankowa 50g czekolady deserowej2 łyżki wody1 jajko150ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka cukry pudru1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki wody Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich(...)banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła- czekoladę zostawić
Smakołyki BerenikiDwójniaksok z cytrynyPrzygotowanie:Szpajza: Żelatynę musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ubijamy pianę z białek, partiami dosypujemy cukier, nie przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie
Smakowity Blog Kulinarnyposól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA: Sałatę myjemy, osuszamy. W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy sałatę, mieszamy, podajemy od razu. SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA MÓJ
SMYKWKUCHNIszklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Masa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką
Malinowa Kawiarenkaczosnkugarść koperkusok z cytrynysól, pieprzolej rzepakowyPrzegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy na grzankach (ja wycięłam z nich kółka szklanką) Grzanki
Bon Appetit Małgorzatyowoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Grejpfrut Pomarańcze Jabłko 2 banany 2 mandarynki 2 brzoskwinie z puszki 3 plasterki ananasa Pół cytryny 2 łyżki rodzynek Rodzynki wkładamy do ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak i rozkładamy na dwie części. Łyżką delikatnie wydrążamy środek, który kroimy na kosteczkę. My przygotowując grejpfrut(...)kawałki. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. Ananasa i brzoskwinie również kroimy w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Odsączamy rodzynki i dorzucamy do owoców. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy nim owoce. Ilość soku zależy od owoców. W przedstawionej sałatce jest duża ilość kwaśnych produktów, dlatego soku dajemy mniej ( około 2 łyżek) Latem, gdy będzie
Kolizje Smakówchłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól(...)pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie
Zdrowie na języku :Pobsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie.Nie wylewajmy sosu jaki powstanie
Smaki Brazyliirumiano na patelni lub 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odsączamy i odstawiamy by przestygła. W miseczce łączymy oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy i powstałym sosem zalewamy kaszę. Dokładnie mieszamy. Brokuł zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3 minuty.. Odsączamy i zalewamy lodowata
Dzieje kuchennej Wiewióryporcje 2 jajka 2 pory 30 dag brukselki 3 łyżki twarożku homogenizowanego 1/3 szklanki mleka sól 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny przepis Jajka gotujemy na twardo, studzimy drobno siekamy. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki. Twarożek homogenizowany mieszamy z musztardą, mlekiem doprawiamy solą i dodajemy sok z cytryny, tak powstały sos mieszamy z warzywami
Smakowite Dania