uszka)kilka grzybów2 liście laurowe4 ziela angielskiesok z cytryny lub kwasek cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała(...)się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu
Zakręcony Widelecłyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą. Takie
Kulinarny karnet Christopheragarnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem. Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut. Następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. Ponownie(...)zagotowuję raz jeszcze, dodaję sok z cytryny, ewentualnie dosładzam, jeśli jest taka potrzeba. Przelewam do wyparzonych butelek, zakręcam i odstawiam do góry dnem. Studzę, a zimne postawiam już w normalnej pozycji. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Zastosowanie: baardzo szerokie! Idealny na upały, z lodem. Na chłody, z ciepłą lub gorącą wodą. Idealny do herbatki na przeziębienie, czy też
W kuchni Karmel-itkipszennejMłode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty
Monia miesza i gotujepieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam(...)pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Kuchenne zapiski EdytyTo danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować owoce. Z pomarańczy wyciąć fileciki, banany pokroić w plasterki, kiwi
Kulinarny karnet Christopherawłasnym łyżeczka soku z cytryny pół czerwonej papryki 10 zielonych oliwek majonez (1-2 łyżki) Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i po odcieknięciu przełożyć do miski. Dodać tuńczyka (wcześniej odlać sos) i sok z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę,oliwki na pół i dodać warzywa do makaronu z tuńczykiem. Wymieszać z majonezem. Jeżeli sałatkę przygotowuje się dzień
Pasja SmakuSKLADNIKI 1-2 łyżki inuliny 1-2 łyżki pektyny 1 kg winogron jasnych 0,8 kg cukru sok z cytryn 2-3sztuki WYKONANIE(...)garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze 10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc do słoiczków i pasteryzować
w mojej kuchniSpód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć
Stare Garysolonych filetów z matiasa4 duże cebule2 listki laurowe4 ziarna pieprzu4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można zmieniać wodę co jakiś czas. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam
W kuchni Karmel-itkiKlasyczna potrawa na świąteczny stół. Czasem robię też sałatkę śledziową z jabłkiem.Składniki:5-6 filetów śledziowych a'la matias2 kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok
Kuchnia domowa Anichilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier(...)pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą
W Mojej Kuchni Lubię