jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:7/252)

kostki lodu cytrynowe i testowanie 146

niej zrobić cytrynowe kostki lodu do drinków.Składniki: woda,2 plasterki cytryny,kilkanaście kropel soku z cytryny.Przygotowanie:  Do każdego otworu w kształcie serca włożyłam kawałek plasterka cytryny. Zalałam wodą i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Można pozamrażać różne owoce, na pewno swój urok będzie miała truskawka, która po przekrojeniu ma kształt serca (niestety niedostępna o tej porze roku

Aga w kuchni
Lin z warzywami. 174

porcja = 470 kcal 1 cytryna 4 listki laurowe(...)margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby

Przepisy i porady kulinarne
Wiśniowy "murzynek" w pajęczynie ... 193

łyżki mąki ziemniaczanejsok z połowy cytryny 3 łyżki cukruOdlać 1/4 szklanki wody  , rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotować z pozostałą wodą  , cukrem i sokiem z cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.Galaretka wiśniowa300 ml śmietany kremówkiGalaretkę rozpuścić  w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkęsok wiśniowy  lub nalewka

Malinowa Kawiarenka
Sorbet z kiwi 142

Czyli ich dietetyczną wersję, składającą się najczęściej z wody i owoców. Orzeźwiający, nie za słodki, przepyszny :)  Składniki: 1 kg kiwi 4 łyżki cukru (lub więcej) sok z cytryny ½ szkl. wody Przygotowanie: Kiwi obrać i pokroić na mniejsze części. Zmiksować razem z sokiem z cytryny na puree. Wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (cukier powinien się rozpuścić!) Mieszankę

Nastoletnie Wypiekanie
Gruszki w syropie z miodem. 187

Składniki : 2 kg twardych gruszek 1 kg cukru 4 łyżki miodu naturalnego ( około ) 8 szklanek wody  ( 2 l ) sok z cytryny kawałek imbiru kilka goździków Sposób wykonania : Gruszki umyć, obrać cieniutko ze skórki, pokroić w ćwiartki lub połówki, usunąć gniazda(...)nasienne. Wodę zagotować ( 4 szklanki ) z sokiem z cytryny i włożyć do niej na 2 minuty obrane gruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać

Przepisy i porady kulinarne
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem 220

Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu!Placuszki (9 sztuk):* twaróg- 300g (użyłam półtłustego)* kasza manna- 1 szklanka* jajka- 1 szt.* cukier- 3 łyżki* masło klarowane/oliwaKisiel cytrynowy:* cytryna- (sok + skórka)* woda- 1 szklanka* cukier- 4 łyżki** skrobia- 1 łyżka**Placuszki:Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier.Wymieszać.Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami(...)wydaje się mało słodki, to wystarczy dosypać cukru i ponownie podgrzać- do rozpuszczenia.** jeżeli kisiel wydaje się za rzadki/gęsty, to należy odpowiednio dosypać skrobi/dolać odrobiny wody z cytryną

Kraina Miodem Płynąca
CYTRYNOWIEC 119

szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę(...)blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem. Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniem i żółtkiem, wlać całość do gotującej się w garnku "cytrynowej" wody i gotować, ciągle mieszając, do momentu

Kuchnia w opałach
Miód z mniszka lekarskiego 149

także minerały - potas, krzem, żelazo, magnez. Jednakże miód jest bardzo słodki, dlatego nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Składniki:  500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego,  litr wody,  2 cytryny,  1 kg cukru. Wykonanie Kwiaty umyć, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać jedną cytrynę obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki

Z miłości do słodkości
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 200

bardzo lub wcale, bardzo, bardzo  słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki(...)zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowe trio 1859

formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody(...)zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia - ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze spodu papier - przygotować poncz: sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszać - biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem BUDYŃ TRUSKAWKOWY - truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny

Smakołyki Bereniki
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 245

przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia.Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić(...)schłodzeniu dodać rum.Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem.Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową. Smacznego

kolorowotorcikowo
WODA DLA OCHŁODY 173

przegrzania czy nawet udaru cieplnego. Wychodząc pamiętajmy o nakryciu głowy, ochronie oczu, kremie z filtrem i butelce z wodą np taką jak moja ;)   Składniki: : 1 litr niegazowanej wody połowa cytryny kilka gałązek mięty ewentualnie cukier do dosłodzenia- ja nie dodaję Wykonanie: Cytrynę sparzamy, kroimy na plastry. Liście świeżej mięty płuczemy. Do dzbanka wlewamy wodę, ddoajemy plastry cytryny i miętę

Z Majeczką w kuchni
Napój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. 153

Napój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. Składniki : 1 duża pomarańcza 1/2 cytryny 150 ml wody mineralnej 4 łyżeczki glukozy Sposób wykonania : Wyciśnij sok z pomarańcza i cytryny. Dodaj wodę mineralną, glukozę i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Podawać z chłodzone. Doskonały naturalny orzeźwiający napój

Przepisy i porady kulinarne
Galaretka z granatu z parowaru 168

siebie :)  Składniki :  1 granat  1/2 łyżeczki agar-agar 2 łyżeczki cukru trzcinowego  200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym  1 łyżka soku z cytryny  50g wody  Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy(...)pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut. Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;) Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia

Parowar Faceta
GRUSZKI W OCCIE 130

gruszek sok z 1 cytryny                                                                                        Zalewa Składniki: 1,5 l wody 30 dag cukru(...)kilka goździków 1 laska cynamonowa 0,5 l octu Wykonanie Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu

RAROSSA