jajka - nie pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę(...)formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiwierzch.Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż ten biszkopt łatwo rozerwać/złamać.Składniki na poncz:* 1,5 szkl. przegotowanej wody* 1 łyżka cukru* sok z 1 cytryny Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.Dodać sok z cytryny - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu.Krem do tortu:* 200 g białej czekolady* 300 g śmietanki kremówki
kolorowotorcikowojako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie
Codzienna kuchnia niecodziennagałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące. Składniki: 4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek) 3 kg cukru 4 l wody 2 cytryny Wykonanie: Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić). Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze
IMPRESJA SMAKUprzygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody
Moja smaczna kuchniaminut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto: 3/4 słoiczka powideł 1 czubata łyżeczka cynamonu starta skórka z 1 cytryny opcjonalnie 2 łyżki whisky Wykonanie(...)lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy startą skórkę cytryny oraz tężącą się galaretkę delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. Powidła mieszamy z cynamonem skórką z cytryny oraz whisky. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą na to wykładamy masę śmietanowo
kgwjanczewoposiekanych orzechów włoskich 1 mango 3 garście młodego bobu ok 50g gotowych grzanek do zupy Na sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru 1/3 cytryny sól i pieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec gotowania, nie wcześniej- żeby nie stwardniał, a po ugotowaniu polewamy zimną wodą(...)Nasza nędzna rukola Nasz bób A do sałatki... BŁYSKAWICZNA RÓŻANA LEMONIADA 2 cytryny 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego garść płatków róży butelka gazowanej wody mineralnej Wodę schładzamy w lodówce. Cytryny myjemy i kroimy na duże kawałki (razem ze skórką). Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny
les mirabellespieczenia,2 łyżeczki sody oczyszczonej,3 żółtka,4 łyżki śmietany 30%,lukier na bazie białka:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie ciasta na pierniki:Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą(...)więcej cukru pudru.Jeżeli dodamy do lukru barwnika lub aromatu w płynie, dodajemy większą ilość cukru pudru.Lukier można przygotować również miksując cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny i wodą. Rada:Pierniki przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach.Lukru przygotowujemy w zależności od potrzeby. Smacznego
Moniki Smakołykiulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki(...)pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości, jaka dla nas da najodpowiedniejszy smak sosowi. Energicznie mieszamy. Układamy na sałacie składniki w dowolnej kolejności. Polewamy całość sosem. Najładniej sałatka będzie
Sagneska - gotowanie i lifestyledługości)1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego imbiruNajpierw przygotować gruszki:Owoce obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, razem z sokiem, wodą i cukrem umieścić w garnku. Kardamon rozgnieść, laskę cynamonu połamać, dodać do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem(...)przecież po prostu go wylać... Dlatego dodatkowo go jeszcze odparowałam, żeby smak był intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny Brzoskwinie oddzielić od pestki, pokroić: ja pokroiłam w naprawdę drobną kostkę. Skórki nie trzeba zdejmować - sama się rozpadnie w czasie gotowania. Pokrojone brzoskwinie wrzucić do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas, żeby nic nie przywarło do dna. Po godzinie dodać brązowy cukier i gotować jeszcze około 45 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: BISZKOPT: jajka 2 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, sok z cytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba(...)galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć do formy dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą na wierzch poukładać gruszki i dać połowę tężejącej galaretki truskawkowej - przykryć drugim blatem lekko docisnąć i do lodówki polewę czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięgodzinach cytryny zalewamy litrem spirytusu i znow odstawiamy na kolejna dobe. Oczywiscie w tym czasie tez wszystko mieszamy bardzo dokladnie.Wlasciwie nasza cytrynowka po tym czasie jest juz gotowa. Nalezy ja tylko przelac do butelek. Jesli wydaje sie zbyt mocna albo gdy po prostu lubimy slabszy alkohol, mozemy przed rozlaniem jaj do butelek dolac pol szklanki wody i wymieszac
Przysmaki KarolkiCzerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki. Do garnka włożyć rabarbar(...)wsypać cukier, zalać 150 ml wody i sokie z cytryny. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać czereśnie, gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać truskawki i poziomki, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do kisielu, wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać na ciepło lub zimno ze śmietaną. Smacznego! Przepis dodaję do dwóch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow: 300g pianki 750g cukru pudru 3 łyżki wody Masa serowa: 400g serka mascarpone 150g serka waniliowego sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna) Pracę nad tortem zaczynamy od upieczenia biszkoptu(...)Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy na 3 lub 4 części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi wilgotny biszkopt to może go nasączyć np. wodą z cytryną, herbatą, kawą. My nie nasączyłyśmy niczym, a ciasto i tak wyszło pyszne. Masę serową nakładamy także na samą górę, poniewać ciasto z pianek lepiej bedzie układało się na masie
Kolizje Smaków