łyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego
Z miłości do słodkościłyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony
Świat Ciastawymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany(...)Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem
Mia Cucina SofietaZostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryna 1 litr wody(...)około 2h. Po tym czasie oglądamy każdy kwiatek i upewniamy się, czy wszyscy nieporoszeni goście opuścili swoje legowiska. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki , kwiatki zalewamy litrem wody i dodajemy wcześniej przygotowaną cytrynę. Całość odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień przelewamy płyn przez gazę do czystego garnka, a kwiatki i cytrynę dokładnie odciskamy. Ważne aby płyn
w mojej kuchnimiękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości
w mojej kuchniłyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie lekko podgrzać, by się rozpuściła i energicznie połączyć ze zmiksowanymi owocami. Wstawić do lodówki
KUCHARNIAwarzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody - łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone) - sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić(...)miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. 3. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
w mojej kuchnioczywiście można przygotować samemu w domu!Potrzebujemy :LUKIER:* sok z cytryny – 3 łyżki* ciepła woda – 2 łyżki* cukier puder – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Sok z cytryny mieszamy z wodą.Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy.Polewamy natychmiast!Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASIZapraszam
Ostra na Słodkomała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie: Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy(...)dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki
Aga w kuchnipięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować
Moje domowe kucharzenieSkładniki : 200 g melisy 500 g cukru 700 ml wody sok z 2 małych cytryn Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek. Przygotowanie : Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze(...)Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Według mnie dobra na "wsio" :) Jeśli syrop przecedzimy przez gazę będzie bardziej klarowny
Proste Potrawytylko będą zachwyceni! SKŁADNIKI :( 4 porcje )* filet z kurczaka – 400 g* olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron(...)ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty
Ostra na Słodkomascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem(...)Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat
Maślane ciasteczkooczyścić z ziaren.Z cytryny wycisnąć sok.W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką.Tak samo przygotować lemoniadę z melona.Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego
kolorowotorcikowo