przynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt. Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoMożna z nerkowców, migdałów, można ze słonecznika, a można też z płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić(...)przelać wodę, można ratować sytuację dosypując płatków i zostawiając na jeszcze chwilę. I teraz tak - w zależności od konsystencji "twarożku", jaką chcemy uzyskać: - albo blendujemy całość na kremową masę, - albo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdrożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawić(...)temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika, po 10 min. odwrócić i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Grzbietem łyżki rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
zabawa smakiemposiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę(...)smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż
Ostra na Słodkołyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle(...)użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować. Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać, aby nie rozgotować. Kilka cząstek jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki. Resztę jabłek wymieszać z sosem i podawać na ciepło
Kulinarny karnet Christopherasklepie. I jeszcze jedno post powstał dzięki mojej koleżance z pracy Halince, to ona zdradziła mi recepturę. SKŁADNIKI: na 1 słoiczek skórka z 2 pomarańczy lub cytryn woda 3/4 szklanki cukru A jak to zrobić: Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć, następnie obrać ze skóry. Skórki włożyć do garnuszka lub słoika i zalać ciepłą wodą (może być z kranu
Kuchnia w opałachPrzepis na słodkie ciasto arabskie odnalazłam w sieci, zainspirował mnie konkretnie ten: http://www.wielkiezarcie.com/recipe2000.html. Nic prostszego i przyjemniejszego na leniwe popołudnie :)Składniki
Emcia PichciLemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny
Bernika - moj kulinarny pamietnikformy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa :1 sniezka1 l smietany do ubicia- double cream2 biale czekolady4 lyzki zelatany.Ciasto nasaczamy- cytryna, woda I aromatem rumowym lub migdalowymRozpuszczamy zelatyne w 2/3 szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade.Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade.Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta otrzymujemy
Smaki EdytySYROP RÓŻANY Pełen aromatu, o pięknym kolorze, smaku i zapachu. Idealny do herbaty i lodów. 40 g świeżych płatków róż 120 g cukru 250 ml wody sok z połowy cytryny 10 suszonych pączków róż - wykorzystałam ususzone podczas zeszłorocznych zbiorów Wodę i cukier połączyć w rondelku i wstawić na średni ogień do momentu aż cukier się rozpuści, a woda(...)użyłam miodu) 65 g płatków róż wrząca woda ok. 1-1,5 l lub do smaku - zależy do tego jak bardzo słodkie lubicie napoje - sok z 2 cytryn Z wody i płatków przygotować napar i odstawić na 24 godziny, a następnie przefiltrować - najlepiej przy użyciu gazu, choć Leonardo da Vinci sugerował ponoć użycie płótna malarskiego! Dodać cukier lub miód
KUCHARNIAosób Czas przygotowania: 10 minut + czas schłodzenia Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/2 szklanki gorącej wody 3-4 łyżki cukru 2 cytryny 1 limonka Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę, z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy(...)plasterki. Do dzbanka wlewamy wodę z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę. Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki lodu i listki melisy
Kulinarne przygody Gatityłyżki gorącej wody 290 g bezów Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wódki 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody 4 łyżeczki żelatyny Kakao do posypania Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek(...)dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić
VioletoweKucharzenieniej zrobić cytrynowe kostki lodu do drinków.Składniki: woda,2 plasterki cytryny,kilkanaście kropel soku z cytryny.Przygotowanie: Do każdego otworu w kształcie serca włożyłam kawałek plasterka cytryny. Zalałam wodą i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Można pozamrażać różne owoce, na pewno swój urok będzie miała truskawka, która po przekrojeniu ma kształt serca (niestety niedostępna o tej porze roku
Aga w kuchniporcja = 470 kcal 1 cytryna 4 listki laurowe(...)margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby
Przepisy i porady kulinarnełyżki mąki ziemniaczanejsok z połowy cytryny 3 łyżki cukruOdlać 1/4 szklanki wody , rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotować z pozostałą wodą , cukrem i sokiem z cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.Galaretka wiśniowa300 ml śmietany kremówkiGalaretkę rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkęsok wiśniowy lub nalewka
Malinowa Kawiarenka