Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody, sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem: 3 galaretki agrestowe, 600ml śmietanki 36%, 3 czubate łyżki cukru pudru, 2 płaskie łyżki żelatyny, 3 czubate
Z miłości do słodkościtegorocznych kwiatów, już jako dojrzała, a my rozkoszujemy się jej niesamowitym smakiem :) Składniki:Kwiaty czarnego bzu – całe baldachy, (tyle, żeby zapełnić naczynie – w tym przypadku dwulitrowy słój),2-3 cytryny,woda,cukier (ok. 5-6 łyżek na litr wody),spirytus.Kwiaty po zerwaniu pozostawiamy na jakiś czas, żeby wszelkie przebywające w nim robactwo samo wypełzło - niestety mszyce nie wypełzną, więc trzeba(...)takich kwiatów pozbyć. Nie myjemy, nie strząsamy pyłku, który nada nalewce intensywny zapach i smak – oczywiście należy unikać zbierania kwiatów przy ruchliwej ulicy. Przekładamy baldachy plastrami pokrojonej cytryny i zalewamy syropem (przegotowana wody + cukier w proporcjach jak wyżej lub wg uznania). Wystawiamy na słońce i codziennie po kilka razy potrząsamy. Gdy zacznie fermentować (kwiaty wyraźnie podniosą się ku górze), należy
Delicious Titbitstylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej(...)dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: pomarańcza 6 sztuk, woda 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, żelfix 2 łyżki pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać zimną wodą moczyć skórki 2 dni i każdego dnia zmieniać wodę 4 razy(...)pozbywamy się spryskanych chemikalii ze skórki z tak wymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem tak jak filetowanie np. ryby do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka
W Mojej Kuchni Lubięniektórym może tylko przypomnę co się robi jak nam rzodkiewka zwiędnie). Odświeżanie rzodkiewki: rzodkiewka ( u mnie 5 pęczków- ale może być i kilka sztuk) szczypta soli lodowata woda cytryna Odciąć od rzodkiewek zwiędnięte liście (odcinając korzonek i miejsce zaczepienia liści). Liście wyrzucić, a rzodkiewki umyć. Ułożyć w jakimś zamykanym naczyniu ( większe rzodkiewki przekroić na pół). Zalać zimną wodą. Lekko posolić(...)brak czasu liście od rzodkiewki wyrzuciłam zamiast na spokojnie je posegregować i pozostawić te nie zżółknięte . Można listki odświeżyć tak samo jak rzodkiewkę ( w lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową
Buniabaje w kuchnidrobnego cukru 1 jajko Na krem 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty Wszystkie(...)składniki na ciasto dokładnie zagnieść i schładzać w lodówce ok. 30 minut. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, cukrem, wodą różaną i sokiem z cytryny (ilość wody różanej lub soku z cytryny można zmniejszyć lub zwiększyć, to zależy od Waszych preferencji smakowych). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy
KUCHARNIAPiersi z kurczaka:* pierś z kurczaka- 3 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół łyżeczki* ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki* pieprz- do smakuSos:* woda- 250 ml* miód- 4 łyżki* cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka)* imbir- łyżeczkaOpłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym(...)dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę).Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron.Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę.W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka.Zagotować i dusić na małym ogniu przez 5 minut.Zdjąć pokrywę, ustawić palnik na średni płomień i smażyć, aż sos zgęstnieje, czyli około
Kraina Miodem PłynącaMożemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć
CoolinarniePLbiałka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze(...)czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt, ale kontury i ostre krawędzie będą bardziej rozmyte i zaokrąglone. Taki lukier nadaje się idealnie do robienia drobnych
Karo in the Kitchenwypróbuje ten przepis na pewno nie pożałuje, wszyscy co próbowali są powiem nieskromnie zachwyceni... także do dzieła. Składniki: 1/2 l spirytusu 6 cytryn 300 ml miodu 400 ml wody Wykonanie: Cytryny kroimy na pół, wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 h. Na drugi dzień odlewamy spirytus w którym moczyły się cytryny. Cytryny dokładnie wyciskamy, następnie(...)mieszamy z wodą i miodem. Do odlanego spirytusu w którym moczyły się cytryny dodajemy sok z wodą i miodem i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na 24 h najlepiej do lodówki. Po 24 h wszystkie składniki się przegryzły i wódeczka gotowa jest do spożycia. Miłego imprezowania:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUoparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki. składniki 2 kg jabłek (najlepiej kwaśne) woda cytryna cukier przygotowanie Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować pod przykryciem przez
RAROSSALemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki. inspiracją był ten przepis składniki 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty 1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej(...)miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki. Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać
Stare Garydyni z kompotu to mój przysmak, są słodziutkie, a jednocześnie cynamonowo – goździkowe :) Składniki: 500g dyni (obranej) 700ml wody ½ laski cynamonu 6 goździków 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, laskę cynamonu, goździki i cukier. Gotujemy około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny
Smakowy Rajtego typu przypadłości. Gdy wypiję taki eliksir, to następnego dnia już czuję się o wiele lepiej :)Składniki:ząbek czosnkułyżeczka miodusok z połowy cytrynywodaDo wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i miód. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i pijemy
Kuchenny Skrawek Niebagrube gładkie szkło, nie ma wąskiej szyjki, więc idealnie nadaje się nie tylko do schładzania i podawania samych napojów, jak widzicie u mnie spokojnie można w niej zrobić wodę z wkrojoną cytryną i wiele innych napojów. Wreszcie mam naczynie, w którym będę mogła ładnie zaprezentować różne napoje! Jak powstała moja woda? Jak tylko otrzymałam karafkę nie mogłam się powstrzymać(...)koniecznie chciałam zrobić wodę z ogórkiem, cytryną i miętą, a tu jak na złość w żadnym sklepie nie było mięty! Do wyboru miałam melisę i bazylię - postawiłam na bazylię i to był strzał w dziesiątkę. Dlaczego bazylia? W zeszłym roku robiłam kompot z rabarbarem i bazylią i wyszedł pyszny, więc w tym wypadku powiedziałam sobie, czemu nie i tak podaję
Blondynka Gotuje