jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:17/252)

Makowo kokosowe z żurawiną 3196

powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę

Ala piecze i gotuje
Syrop różany 180

kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy.  Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem cukrowym, przemieszać i od razu przelewać

Cakes By Kejt
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 220

wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego)garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych(...)dała się modelować.    Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki  przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej wody i łyżeczkę soku z cytryny.  Torcik jest gotowy! Najlepiej aby postał całą

Symfonia Smaków
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 152

mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie takich cytryn(...)niedługo, więc zdążycie jeszcze je zrobić. Na świątecznym stole, podane wraz z filiżankami pysznej herbaty będą stanowiły oryginalny dodatek.Składniki:około pół litra wody,szklanka cukru,około półtorej szklanki cukru,2 cytryny o cienkiej skórce,dodatkowo cukier do obtaczania.Cytryny wyszorować dokładnie i porządnie przelać wrzątkiem. Przestudzić i pokroić niezbyt grube plastry. Wodę z cukrem zagotować, żeby cukier rozpuścił

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lemoniada z miętą pomarańczową 150

wody mineralnej gazowanej100 g cukru 2 cytrynygarść listków mięty pomarańczowejkilka kostek loduSposób przygotowania:Wodę gazowaną wsadzamy do zamrażalki na około 20 - 30 minut.Do dzbanka wsypujemy cukier. Cytryny wyparzamy, zalewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym - kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do naczynia - miażdżymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone listki mięty - mieszamy i odstawiamy.Do dzbanka wrzucamy kostki lodu

Słodkie Przyjemności
Syrop z kwiatów mlecza ( majówek ). 145

Syrop z kwiatów mlecza ( majówek ). Składniki : 120 szt. kwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać

Przepisy i porady kulinarne
Lubicie ciasta piaskowe...? 160

przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W tym czasie przygotować syrop: w garnku z grubym dnem umieścić cukier, skórkę i sok z cytryny, drobno posiekany tymianek oraz wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie polać ciepłym syropem. Całość ostudzić na kratce.Smacznego!Wydaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z musem truskawkowym 309

połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną

Bullio
Chatka z piernika 132

łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami(...)piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej i lepiej się sklei. Poszczególne części domku sklejamy lukrem ustawiając

Kulinarne Inspiracje
Chleb śliwkowy na miodzie 162

wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka(...)orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki  zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką

Apetyczna babeczka
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 153

warzywo jest o tyle dobre, że zawiera dużo witaminy C, dzięki której pobudzamy organizm do spalania zbędnych kalorii, tkanki tłuszczowej, jak również powinniśmy pić do posiłków ciepłą wodę z cytryną. Przyśpiesza ona trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Jak zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, bo tak to nazwijmy, to zasadą główną było nie głodzenie się, a jedzenie regularnie 5 posiłków dziennie(...)Jarmużu SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - 1 pęczek Jarmużu - 6 ząbków czosnku - pęczek natki z pietruszki - mały pęczek koperku - 2 plasterki cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi posypujemy solą i pieprzem  z każdej strony

Zainspiruj się kuchnią
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 208

łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa  1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny sok z 1 cytryny Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto 1 słoik powideł z cynamonem płatki z 2 róż (kolor według uznania) Wykonanie: Jajka razem(...)dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem

kgwjanczewo
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 185

cytryn dodajemy do miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ½ pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy. 4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym(...)oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy. Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda. 2 cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę. Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki

Brzuszki Łakomczuszki
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 207

masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub z pomocą malaksera(...)dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi

Mania Gotowania
Pierniczki drożdżowe 321

więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie(...)sprawdzić stan upieczenia, przełamując jeden z pierników - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić - można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego - pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania