Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę
prawdziwe jedzenieszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia(...)uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec
Dzieje kuchennej WiewióryFilet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę z cytryny, liść laurowy, ziele, pieprz i tymianek. Dolać 1,5l wody i zagotować, w miarę możliwości usuwając szumowiny.Warzywa z włoszczyzny pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w osobny rondelku lub na patelni. Dodać do gotującego(...)zmiksować blenderem ręcznym. Dodać filet z łososia i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać odcedzoną marchewkę i dolać porto.Podawać na talerzach lub w miskach z plasterkiem cytryn
W kuchni wieczoremZapraszam wszystkich na lemoniadę...Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie;Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu
Anioły w kuchniFrużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy(...)napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą sok. Podgrzewamy wiśnie na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wiśni sok z cytryny, rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z palnika. Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących wiśni, mieszamy. Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDuża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie ! Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy
noteskulinarnyfigawszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka kroimy na połówki
W kuchennym oknie Ewyzostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy
Kulinarne przygody Gatityjajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy(...)mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam
Mia Cucina Sofietaminimuffinki wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę.Białka z cukrem umieścić w szklanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzedalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z 2 cytryn 4 żółtka 5-6 łyżek cukru na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej(...)cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty. Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć
Kuchnia w opałachtruskawkową i z czarnego bzu. Lemoniada bazyliowa Czas przygotowania: 15 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 2 cytryny 4 gałązki bazylii 2 łyżki cukru 1 litr wody mineralnej Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe
Kulinarne przygody Gatitycytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny 5-6 kostek lodu woda 2 plasterki ŚWIEŻEGO ananasa1 kiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera(...)wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć miąższ przez sitko. Napój przelewamy
Słodkie Przyjemnościtego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą
Bon Appetit Małgorzaty