jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:25/252)

Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego 165

wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę  cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia.  Jabłka  kroimy  na połówki

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki lebkuchen 191

zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy

Kulinarne przygody Gatity
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 191

jajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy(...)mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam

Mia Cucina Sofieta
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 154

minimuffinki wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę.Białka z cukrem umieścić w szklanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 86

dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z 2 cytryn 4 żółtka 5-6 łyżek cukru na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej(...)cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty. Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć

Kuchnia w opałach
Lemoniada bazyliowa 107

truskawkową i  z czarnego bzu. Lemoniada bazyliowa Czas przygotowania: 15 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 2 cytryny 4 gałązki bazylii 2 łyżki cukru 1 litr wody mineralnej Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a  następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe

Kulinarne przygody Gatity
Zielone Smoothie 218

cytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny 5-6 kostek lodu woda 2 plasterki ŚWIEŻEGO ananasa1 kiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera(...)wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć miąższ przez sitko. Napój przelewamy

Słodkie Przyjemności
Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 143

tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą

Bon Appetit Małgorzaty
Hummus 141

gotować ciecierzycę 2-3 godziny do miękkości, bez soli) 5 łyżek sezamu* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku sok z połowy cytryny 100 ml wody * sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy możemy zrobić ją sami  Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie(...)blenderze uprażony sezam mielimy na proszek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem na pastę. Znowu dodajemy garść ciecierzycy i odrobinę wodę i mielimy blenderem. Doprawiamy solą za każdym razem do smaku

Mango Papaja
Tort czarno-biały z pumpernikla 134

ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.Przygotować krem. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady

Kulinarny karnet Christophera
Miękkie i puszyste pierniczki 228

miękkiego masła łyżeczka sodyłyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżka kakao1,5 szklanki cukru pudru2 jajka posypka cukrowaLukier:szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wody2 łyżeczki soku z cytryny Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach. Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde.Lukier:Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem.Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki cukrowej.GOTOWE! :) Przepis pochodzi ze strony I love bake

Czerwona Porzeczka
Lemoniada truskawkowa 140

upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej kostki lodu, mięta do dekoracji     Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem.  Dodajemy sok z cytryny i mieszamy z wodą.  Ewentualnie dosładzamy do smaku.  Lemoniadę truskawkową schładzamy.  Podajemy z kostkami lodu i miętą

Sto kolorów kuchni
DRINK Z LIKIEREM TRUSKAWKOWYM 189

orzeźwienie z cytryny i limonki... Polecam!Składniki:likier truskawkowywoda mineralna gazowanalódplasterki limonki i cytrynymiętaWykonanie:W shakerze mieszamy likier truskawkowy z wodą mineralną. Kieliszek napełniamy po brzegi lodem, zalewamy zawartością shakera. Dorzucamy plasterki wcześniej wyparzonej limonki i cytryny oraz świeżą miętę

Walijskie Pichcenie