soliWykonanie:Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy
Kulinarne przygody Gatityparboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa
Fabryka pomysłówprzygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku. Składniki: 1 - 1,5 kg aronii 0,5 - 0,75 kg cukru sok z 1 - 1,5 cytryny ok. 1,5 l wody kilkanaście liści wiśni Wykonanie: Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy. Liści dokładnie szorujemy. Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą
Sto kolorów kuchniskarmelizuje i calosc bedzie rzadka i bedzie miala piekny ciemnozloty kolor (nie przypalic - nada to gorzkiego posmaku). Zdjac z palnika. Ponadto: * 1 kg cukru * 600 g wrzacej wody * 2 lyzki soku z cytryny (mozna dac wiecej) Ostroznie do goracej mieszaniny dodac wrzaca wode (reakcja bedzie prawie wybuchowa - nalezy byc bardzo ostroznym!). Wsypac cukier i dodac soku z cytryny. Wymieszac, zagotowac
w mojej kuchnipestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku(...)kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat
Ratunku obiadmałą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny Na samym początku rozpuścić kostkę masła. Ostudzić. Za pomocą dna tortownicy (jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta. Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy(...)nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w 180. Upieczoną baklawę ostudzić. W międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony
Ugotowaćowocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale szumowiny.I tak przez 3 kolejne dni,3xdziennie przesmazac(...)ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym konserwantem .Jednak,jesli macie taka potrzeba,mozecie oczywiscie zapasteryzowac.Badz w garnku z goraca woda,badz w piekarniku.Opis moze wydawac sie przydlugi i moze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fresano 3 łyżki tahini 6 łyżek wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól himalajska Piątnica pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Nasiona ciecierzycy należy zalać wodą i odstawić na noc (godzinowo od 12-24 h). Następnie odlać pozostałą wodę, przepłukać nasiona i ugotować do miękkości, około 1,5 godziny. Kiedy cieciorka jest już
Zdrowie na języku :Pmniszkiem. Ostatnio było na słono , tym razem czas na bombę słodkości czyli DROŻDŻOWE NALEŚNICZKI Z SYROPEM MNISZKOWYM Potrzebne Na syrop rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (pełen litrowy garnek) 2 cytryny 5 łyżek miodu 0,5kg cukru Na naleśniczki 20g drożdży 250g mąki 50g cukru 1szkl mleka 1 jajko 1 żółtko 30g masła 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego Niestety niemożliwe(...)potrawy na raz. Zaczynamy od syropu mniszkowego. Koszyczki mniszka układamy na kartce i zostawiamy na jakąś godzinę w celu eksmisji robactwa. Następnie zalewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy sok z obu cytryn (pestki nas nie martwią bo i tak będziemy przecedzać), zagotowujemy, gotujemy 5-10 minut i zostawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach jak najdokładniej odcedzamy kwiatki przez
les mirabelleszimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli(...)składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie (w ten sposób masa nie będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj
Szybko Szybkowarpokroić i dodać do potrawy. Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu
Chilli Czosnek i Oliwazależności od własnych upodobań ) 4 opakowania cukru waniliowego 400 ml śmietany 30 % 8 łyżeczek żelatyny . Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego , Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym. Do jogurtu dodac żelatynę , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki. Połączyć(...)żelatyny 1 łyżka soku z cytryny. Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół. Postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści . Wlać sok z cytryny i rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę Zagotować . Zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie . wymieszać ,żeby żelatyna się rozpuściła. Schłodzić . Wyłożyć na masę jogurtową i wstawić do lodówki
Malinowa Kawiarenkasera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach(...)ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy
W kuchennym oknie Ewylekko słodka. Wygląda zwyczajnie, ale jest przepyszna. Polecam. Składniki: ćwierć małej kapusty białej 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko oliwa miód sól, pieprz sok z połowy cytryny Kapustę cienko poszatkować. Zalać szklanką wrzącej wody i wsypać łyżeczkę soli. Wymieszać i ugnieść łyżką. Odstawić na 10 minut, aby kapusta puściła soki i zmiękła. Marchewkę, cebulę i jabłko zetrzeć na tartce(...)grubych oczkach. Kapustę odcisnąć z wody. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Dodać oliwę, łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comgałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery
Kulinarny karnet Christophera