jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:58/252)

Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty 115

Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik

Bon Appetit Małgorzaty
Marmolada z pigwy 126

nadaja sie na przetwory.I warto przetworzyc pigwe,bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dlugiego gotowania,okolo 30-40 minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies(...)ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic w plaskim szerokim rondlu i zasypac cukrem.Odczekac okolo 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 179

zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki(...)kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku

Smakowy Raj
Nalewka z owoców czarnego bzu 192

łodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały(...)wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące

Pyry na Gaz
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 200

odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser awayuki. 199

białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową  i  złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe  Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury

Kulinarny karnet Christophera
Jak chronić i czyścić blaty z marmuru. 148

szklanek czy filiżanek bez podstawki. Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować

Przepisy i porady kulinarne
Pączki angielskie „yum yum” 233

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko Dodatkowo: olej, do smażenia Lukier: – 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach…   1. Do miski lub na blat przesiać

UgotujmyTo.pl
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 170

puszki ananasów - 1 łyżka mąki pszennej - 3/4 margaryny - sok z cytryny (połówki) - łyżka czubata cukru W rondelku gotujemy zmiksowane ananasy, dodajemy sok z cytryny i cukier, mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do gotującej sie masy, ciągle mieszając, utworzy nam się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty(...)cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być

SMYKWKUCHNI
Cytrusowe smoothie z awokado 159

cytryny sok z ½ pomarańczy 1/2 łyżeczki syropu z agawy/miodu/cukru brązowego 1/2 szklanki mleka migdałowego 50 ml soku z owoców goji Oleofarm 1/4 szklanki wody Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, filtrujemy przez sitko w celu wyelimoowania pestek. Awokado myjemy, kroimy na na pół,  usuwamy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ.   Miąższ z awokado, mrożony banan, jogurt(...)cytrusow i owoców goji, oraz mleko wrzucamy do kielicha blendara i dokładnie miksujemy.    Jeśli zachodzi taka potrzeba i smoothie wydaje się troszkę za gęste, możemy dolać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec słodzimy do smaku i jeszcze raz dokładnie miksujemy

Mia Cucina Sofieta
Wafelki cytrynowe 218

wody 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z 1 - 2 cytryn 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Masło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek

Smakowy Raj
Domowy kisiel- na Halloween i na co dzień 210

dzień.Polecam!3 pełne szklanki:* sok z czarnej porzeczki- 150 ml** woda- 450 ml* skrobia ziemniaczana- 3 łyżki z małą górką* jabłko- 1 szt.* cytryna- sok 1 łyżka* żelki- do ozdoby300 ml wody wraz z sokiem wlać do garnka i zagotować.Pozostałą część wody wlać do kubeczka, dodać skrobię i dokładnie wymieszać rózgą.Skrobiową mieszankę przelać do garnka i mieszać

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 719

jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo(...)proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wigilijna zupa grzybowa 196

wody. Rano dodać ok 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną,  dodajemy sporo włoszczyzny bez kapusty, i ziarenka pieprzu. Gotujemy zupę jeszcze przez 25 - 30 minut. Zupę cedzimy przez gęste sito, doprawiamy solą  i  sokiem z cytryny, można lekko zabielić śmietaną (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy, mieszamy

Stare Gary
Torcik rafaello 219

formyMASA KOKOSOWAmasło lub margaryna - 250 gwiórki kokosowe - 200 gcukier - 4 łyżkimąka ziemniaczana - 3 łyżkimąka pszenna - 4 łyżkicukier waniliowy - 3 opakmleko - 3 szklżółtko - 1 sztPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytryny -1,5 łyżkiherbata - 1 saszetkacukier - 1 łyżkaspirytus -3 łyżkiDEKORACJA8 kulek rafaelloPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek.Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.Do ubitej piany dodawać po jednym(...)zagotowania masy. Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z masłem.PONCZ Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać.Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami

Kuchnia Danusi