jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:58/252)

Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 324

przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10(...)przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła-  do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest

Smakołyki Bereniki
Sałatka ze zielona soczewica i pieczonym burakiem 185

oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli  garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki oczyszczamy(...)zebrał sie we naczyniu żaroodpornym przygotowujemy dressing do sałatki- dodajemy do niej ocet balsamiczny i miód. Dokładnie mieszamy. Naczynie możemy postawić na kuchence i odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety

Okolice Palnika
Surówka z czerwonej kapusty II 172

cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę

Kuchnia domowa Ani
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 194

cukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 147

włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek(...)około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty

SMYKWKUCHNI
Konfitura z jabłek 139

cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy

Anioły w kuchni
Mrożona herbata melon mint 151

dużą ilością kostek lodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie: W przegotowanej wodzie zaparzyć herbatę. Letnią osłodzić brązowym cukrem , u mnie 2 łyżeczki ale słodzimy wg uznania

Ala piecze i gotuje
Deser kokosowy z borówkami 1406

wiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- jogurt rozmieszać, dodać cukier

Smakołyki Bereniki
Lazurowe wybrzeże z jabłkiem 185

Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie 1 galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody  orzechy(...)połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę. W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę soku z cytryny. Do masy jablkowej ,dodajemy galaretkę .Prażymy kilka minut. Gotową masę studzimy. Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, zalewamy galaretka .Gdy zastygnie

w mojej kuchni
I znów coś słodkiego 274

połowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie

Przysmaki Karolki
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba 154

Widziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc

UgotujmyTo.pl
Marchewka słodko-kwaśna 141

kwaśna SKŁADNIKI:marchewka - 4 sztmąka ziemniaczana- 1 łyżeczkamasło - 2 łyżkicukier do smakusok z cytrynysólPRZYGOTOWANIE:Marchewki obrać, opłukać, pokroić w grubszą kostkę, zalać niewielką ilością wody, osolić, gotować do miękkości. Następnie dodać masło, sok z cytryny i cukier, jeszcze razem poddusić przez chwilę. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną, rozmieszać w odrobinie zimnej wody i dodać do marchewki, mieszając doprowadzić do zagotowania

Kuchnia Danusi
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 274

kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło:  klik, klik; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny, wcześniej sparzonej sok z 1 cytryny2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubiajania cukier waniliowy, aby piana była lśniąca. W osobnej misce: olej, wodę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka

W kuchni Karmel-itki
Sernik z żurawiną. Idealny 301

Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić w lodówce przed nałożeniem musu.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żurawinę (mrożonej nie rozmrażać) umieścić w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem. Gotować pod przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 123

małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris i Hanna, oraz Jack

Qlinarnie i Qlinarnie