Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1
Kuchnia domowa Aniwiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina czerwonego 2 łyżeczki żelatyny Nasączenie: ok 700 ml wody cukier sok z cytryny Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie(...)patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;) Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając
Malinowe Pocałunkiróżowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny 250 g odsączonej ciecierzycy 70-80 ml przegotowanej wody sól Przygotowanie: 1. Ziarna sezamu uprażyć 2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek. 3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny
KreatywnePinyproszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też(...)szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Jadło i czytadłoszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Pierwszy płat biszkoptu nasączamy 1/2 części
paapilotkaamożna je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli(...)zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód
Kuchnia Łukaszawzmocni nasz organizm , ale również nasyci na długo! SKŁADNIKI: * jarmuż – 1 garść * jabłko – 1 szt * szpinak baby – 1 garść * woda kokosowa – ok. 200 ml * miód prawdziwy – 1 łyżka * sok z limonki i cytryny – 1 łyżka * kiełki słonecznika -1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż przelewamy(...)wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce. Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki i cytryny – wszystko razem dokładnie miksujemy ( w razie potrzeby dosładzamy ). Podajemy mocno schłodzone! Pycha! W przyrządzeniu tego koktajlu z jarmużu pomógł mi Zupowar Soup&Blend
Ostra na Słodkopodwójnej porcji.Miód jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie:Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki.Do garnka wlać wodę dodać płatki oraz pokrojone w plasterki cytryny.Całość gotować
Ala piecze i gotujewyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc). Do tego odrobina płatków chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie. Polecam! Składniki: 2 jędrne bakłażany 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku, starte duża szczypta soli(...)sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki cynamonu świeżo mielony pieprz sól Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji
Food Squarekonserwantów ani tym podobnych. Zapewni on Wam poranny zastrzyk energii. Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy
Kulinarne przygody Gatityminut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach
Powiedz dietom niefolię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki Berenikikakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową. Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy
kawawszklancetylko, że są z ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń Zalewa: 2 litry wody 2 szklanki cukru sok wyciśnięty z dużej cytryny 1. Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy
Apetyczna babeczkawaniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki
Malinowe Pocałunkirzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy
Ciastkozercypianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam 100 g mąki, wymieszałam i rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam
Blondynka GotujeŚwietnie smakuje z ogórkiem kiszonym albo ketchupem. Składniki: ½ szklanki żółtego grochu (połówki) 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki musztardy trochę wody i soku z cytryny ½ łyżeczki kurkumy sól Ugotuj groch. Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe! Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka Rzeź Polańskiego (2011) opowiada o dwóch małżeństwach, które spotykają się
Qlinarnie i QlinarnieZimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny
W SMAKcały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt
Powiedz dietom nieNatomiast osadzający się wokół otworu zlewozmywaka kamień można skutecznie usunąć nacierając go sokiem z cytryny, a następnie zmyć wodą po kilku minutach. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnegarnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem z cytryny. Wszystko zalać gorącą wodą (tak, aby nie całkiem zakrywała mięso) trzymać na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zmięknie. W między czasie wyjąć warzywa, aby się nie rozgotowały. Miękkie mięso
Gaździnka warzyCrema di limoncello - przepis podstawowy 500 ml spirytusu 95%, 500 g cukru, 6-8 cytryn, 1000 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light (4%) * . Przygotowanie: Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce. Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić
SzczyptaSmaQprzepysznym sosie musztardowo - miodowym - palce lizać!! składniki opakowanie rukoli 2 gruszki ser brie uprażone pestki słonecznika sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki wody sok z całej cytryny 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Rukolę umyć i przełożyć do miski/ naczynia. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na rukoli. Ser pokroić w kostkę i poukładać
Cukier&PuderCiekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50
Lawendowe Niebowcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Banana obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego
Słodkie Przyjemnościlekko, by przekonać się, czy w środku jest jeszcze mleczko- wysuszone jądro koksa jest niejadalne. Olej kokosowy na dobre zagościł w mojej codziennej, porannej rutynie - Piję WODĘ Z MIODEM I CYTRYNĄ, oczyszczam twarz naturalnym, delikatnym peelingiem z miodu i sody oczyszczonej, przemywam cerę octem jabłkowym, a na koniec smaruję twarz olejem kokosowym jako naturalnym kremem. Poświęcam szczególną uwagę skórze przy
Gotowanie to kochaniePamiętacie scenę z filmu "Miś" ? "Wuzetka i kawa jest obowiązkowa" :)jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki
Bon Appetit Małgorzatymąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.Smacznego
Oryginalny smakskładniki:115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)100 g mąki2 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej115 g cukru2 jajka5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni
UgotujmyTo.plwszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa
Chilli Czosnek i Oliwapierwszym i najsilniejszym na świecie afrodyzjakiem, a jego ostry, lekko pikantny smak rozgrzeje każdego. Już w starożytności uważano go za najprostszy środek na przeziębienia. Imbir gotowano z wodą i serwowano z cytryną by wzmocnić odporność, poprawić ukrwienie, wspomóc pracę mózgu i zwiększyć koncentrację. Napary imbirowe nie tylko wspaniale smakują, ale również wzmacniają i rozgrzewają. A mnie tego właśnie było trzeba
Z Kuchni Do KuchniCiastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę
Oryginalny smakZięba Rządca..Składniki:½ kg dyni (waga po obraniu),½ kg jabłek (waga po obraniu), ½ szklanki cukru, 1 cytryna, szczypta cynamonu. Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę(...)Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny
Anioły w kuchnipuszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Mienta bloggarście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold 2 jajka na twardo 2 pomidory Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1 mały ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć
Proste Potrawyczęści, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy trochę wody i soku z cytryny Smarujemy wierzch ciasta kremem serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie
Proste PotrawyPROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami
Moje Kuchenne Rewelacjektóry przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół
Czerwień i błękitstopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą.Nie masz co zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę
Niezły Młynekzwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być
Czerwień i błękitPost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojelecie można zmiksować go z kostkami lodu. Składniki na 2 koktajle: 2 kiwi 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży) 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 - 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą. Można odkroić kilka plasterków
Ze smakiem i z pasjąSkładniki:1/2 średniego arbuza1 szklanka wodysok z 1/2 cytrynyłyżka miodu Wykonanie:Z arbuza odkrój skórę i wybierz pestki.Pokrój w kawałki.Zmiksuj z pozostałymi składnikami.Najlepiej
kolorowotorcikowopęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem
Pasja Smakunaczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym. Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem. Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc
Pasja Smaku