pierwszym i najsilniejszym na świecie afrodyzjakiem, a jego ostry, lekko pikantny smak rozgrzeje każdego. Już w starożytności uważano go za najprostszy środek na przeziębienia. Imbir gotowano z wodą i serwowano z cytryną by wzmocnić odporność, poprawić ukrwienie, wspomóc pracę mózgu i zwiększyć koncentrację. Napary imbirowe nie tylko wspaniale smakują, ale również wzmacniają i rozgrzewają. A mnie tego właśnie było trzeba
Z Kuchni Do KuchniCiastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę
Oryginalny smakZięba Rządca..Składniki:½ kg dyni (waga po obraniu),½ kg jabłek (waga po obraniu), ½ szklanki cukru, 1 cytryna, szczypta cynamonu. Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę(...)Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny
Anioły w kuchnipuszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Mienta bloggarście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold 2 jajka na twardo 2 pomidory Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1 mały ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć
Proste Potrawyczęści, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy trochę wody i soku z cytryny Smarujemy wierzch ciasta kremem serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie
Proste PotrawyPROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami
Moje Kuchenne Rewelacjestopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą.Nie masz co zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę
Niezły MłynekPost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojelecie można zmiksować go z kostkami lodu. Składniki na 2 koktajle: 2 kiwi 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży) 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 - 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą. Można odkroić kilka plasterków
Ze smakiem i z pasjąSkładniki:1/2 średniego arbuza1 szklanka wodysok z 1/2 cytrynyłyżka miodu Wykonanie:Z arbuza odkrój skórę i wybierz pestki.Pokrój w kawałki.Zmiksuj z pozostałymi składnikami.Najlepiej
kolorowotorcikowopęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem
Pasja Smaku