jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:71/252)

Makaron w sosie śmietanowym z łososiem 431

100g łososia wędzonego200 ml śmietany 30%½ pęczku koperku250 g makaronu np. kokardkiSólPieprzŁyżka soku z cytrynyOlejPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Łososia pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany koperek. Ugotowany makaron wymieszać z tak przygotowanym sosem.SmacznegoAnulla

Fabryka pomysłów
Tort piernikowy 367

mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie:Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić(...)przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Gozleme ze szpinakiem i fetą 191

podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej(...)jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony.  Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić  na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego

Stare Gary
Potrawka z pora na kwaśno. 168

Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie

Kulinarny karnet Christophera
Lekka sałatka z komosą ryżową 184

szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy(...)Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam.  3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 276

cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu  sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia.  Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić.  Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej można odsączyć(...)sicie z nadmiaru wody lub osuszyć za pomocą ręcznika papierowego), pokrojonego w kostkę ogórka, tuńczyka, drobno pokrojony szczypiorek i ostudzony ryż. W razie potrzeby można dodać pozostały sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem

Pasja Smaku
Śledzie cytrynowe w oleju rzepakowym 183

angielskiego 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1½ szklanki oleju rzepakowego Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez około 4 godziny, zmieniając w tym czasie dwa razy wodę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule

Pełny talerz
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 181

skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną

Blondynka Gotuje
Lemoniada z całych cytryn 546

mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia. Składniki: 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne) 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego 1 litr lekko gazowanej wody łodyżka mięty (można pominąć) kilkanaście kostek lodu Cukier zalewamy połową szklanki wrzątku i intensywnie mieszamy aż się rozpuści – stworzy się(...)wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zawartość sitka wyrzucamy, a do soku dodajemy syrop cukrowy. Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Lemoniadę dekorujemy łodyżką mięty lub bardzo cienko pokrojonymi plastrami cytryny lub limonki (np. na szatkownicy). Napój chowamy do lodówki lub od razu rozlewamy do szklanek z lodem i podajemy. Post Lemoniada z całych

Poezja smaku
Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 233

kaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka  1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę

Szefowa kuchni
Pieczone skrzydełka z indyka 188

marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy

Kolizje Smaków
Nalewka z płatków róży 175

różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży:  1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy cytryny 1 szklanka cukru 3/4 l wódki 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte płatki róży smażymy w cukrze, stopniowo dodajemy wodę, aż płatki staną się przezroczyste. Przekładamy płatki do słoja. Wlewamy sok z cytryny, a następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 200

lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem

SzczyptaSmaQ
Ogórkowe "spaghetti" 177

nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu  wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowe Mojito - zapowiedź konkursu 95

czym mówię ! Potrzebujesz: łyżeczkę cukru trzcinowego, kieliszek białego rumu (albo i dwa), 4 truskawki, listki mięty, pół limonki (u mnie limonkę zastąpiła godnie cytrynka), woda gazowana, lód. Miętę z cukrem i kawałkami cytryny ugniatamy na dole szklanki. Wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Zasypujemy lodem, wlewamy alkohol i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy kruszonym lodem :) P. S. W oryginalnym przepisie znajduje się

Mój Smak na Życie