 Pomarańczowiec 277
Pomarańczowiec 277pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec
Kuchnia domowa Ani Biały Barszczyk babci Jadzi 224
Biały Barszczyk babci Jadzi 224będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne
Tanio szybko zdrowo Pomarańczowy krem batatee 257
Pomarańczowy krem batatee 257dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając
SzczyptaSmaQ Jak wzmocnić odporność? 198
Jak wzmocnić odporność? 198tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu
Powiedz dietom nie Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 180
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 180łyżek masła, krojonego na drobne kawałki ¼ szklanki miodu (dałam więcej) 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny 2 jajka, roztrzepane ¼ szklanki ciepłej wody 2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych
KUCHARNIA Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 207
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 207Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że
kulinarnyJa Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 215
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 215patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę
Moniki Smakołyki Farfalle z łososiem wędzonym 303
Farfalle z łososiem wędzonym 303oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu. Doprawić cytryną. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć
Stare Gary Marchewkowa galaretka 267
Marchewkowa galaretka 267marchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać
Kulinarny karnet Christophera Pij zielone-koktajl z jarmużu i ananasa 205
Pij zielone-koktajl z jarmużu i ananasa 205ulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki na 2 porcje:kilka lisci jarmuzu1/4 ananasakawalek swiezego imbiru1 szklanka wody mineralnej1 lyzka soku z cytryny lub limonkiWykonanie: Skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac .Wypic bezposrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 200
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 200stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu
UgotujmyTo.pl Puree z selera 244
Puree z selera 244puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtemPodstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem
Codzienna kuchnia niecodzienna Kostka arbuzowo-jogurtowa 204
Kostka arbuzowo-jogurtowa 204Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy
Food Square TROSZKĘ INNY RABARBAREK 142
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 142Jak pojawia się sezon na rabarbar to musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale
Z Majeczką w kuchni SzaFran Spaghetii 212
SzaFran Spaghetii 212dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste, śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK
Pasje Jolki Zupa PHO z kurczakiem 485
Zupa PHO z kurczakiem 485wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy
Taste Of My Day Sok z płatków róży 173
Sok z płatków róży 173Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną.Zalewamy 1 litrem przegotowanej letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy
Anioły w kuchni Ciasto daktylowe z melasą 233
Ciasto daktylowe z melasą 233cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu
Apetyczna babeczka Biszkopt z jabłkami 403
Biszkopt z jabłkami 403Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier
Kuchnia Danusi Tort urodzinowy 248
Tort urodzinowy 248Uwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos
Kuchnia Danusi Jajko w koszulce, z wędzonym łososiem i figą! 206
Jajko w koszulce, z wędzonym łososiem i figą! 206pistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie pysznie! ;-D Buziak
SMYKWKUCHNI Galaretka cytrynowo- imbirowa 233
Galaretka cytrynowo- imbirowa 233cytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do syropu z cukrem i skórkami cytryny, dosypać resztę
Proste Potrawy Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 255
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 255rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko
Kulinarne przygody Gatity Sernik na zimno z czarnej porzeczki 223
Sernik na zimno z czarnej porzeczki 223cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół
Z miłości do słodkości Racuszki bananowe 176
Racuszki bananowe 176Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Przeczytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzie Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami 583
Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami 583The post Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje MOJITO MELONOWE NA PIERWSZY DZIEŃ LATA. 213
MOJITO MELONOWE NA PIERWSZY DZIEŃ LATA. 213pochodzi z portalu, dla którego prowadzę dział kulinarny - Elegancka.pl MELONOWE MOJITO. /zainspirowany TYM przepisem; / 1/3 świeżego melona 1/2 pęczka mięty sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny) 200 ml rumu cukier brązowy woda gazowana lód Melona obieram, kroję na małe kawałki i wraz z miętą, cukrem brązowym i sokiem z limonki miksuję blenderem. Dodaję rum. W szklankach układam kostki lodu
W kuchni Karmel-itki Gruszki w kremie angielskim 200
Gruszki w kremie angielskim 200łyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy
Zainspirowana w kuchni Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem 254
Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem 254wody lub bulionu drobiowego1-2 cytryny1 duża marchewkakawałek selera1 cebula2 łyżki masłasól z pieprzem Kamis100 ml słodkiej śmietankinatka pietruszki do posypaniaPierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny
Monia miesza i gotuje Sałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i żółtym serem 221
Sałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i żółtym serem 221Post Sałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 215
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 215zależy od tego jak duży jest garnek, czy owoce są dojrzałe i słodkie, a przede wszystkim od tego, jaki sami lubicie. W garnku zagotować wodę z cukrem, wanilią i goździkami. Wrzucić połówkę cytryny. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować ok. 5 minut. Podawać schłodzony. Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje wprost z chochli(...)słojach, na zimę/ Należy zebrać jak najmniejsze papierówki, najlepiej jeszcze nie do końca dojrzałe, prosto z drzewa. Umyć i układać ciasno w wyparzonych słojach. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i goździkami. Zdjąć z ognia i przelać do słoi tak, by zakryła ułożone w nich owoce. Dokładnie zamknąć. Kompoty pasteryzuję sposobem Babci - po kilka słoi przekładam
KUCHARNIA Biały barszcz na kiełbasie 180
Biały barszcz na kiełbasie 180masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu około
kgwjanczewo Barszcz czerwony na domowym zakwasie 207
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 207marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskieliść laurowykminek mielonymajeranek1 ząbek czosnkusok z cytryny lub ocetSposób wykonania:1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek
Kuchnia domowa Ani Pierwszy mazurek 197
Pierwszy mazurek 197skończy;) Składniki na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru 60 g masła 70 g mąki przennej 2 żółtka starta skórka z cytryny Masa kajmakowa 125 g cukru 2 łyżki wody 3 łyżki śmietany 25 g masła Dodatkowo 60 g orzechów włoskich Sposób przygotowania Orzechy włoskie zmielić na pół grubo, połączyć z połową cukru i zmielić(...)Dodać mąkę z skórką cytryny i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię, przy bokach nanieść więcej ciasta, by wychodziły na ok 0,5 cm wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 25 min. Przygotować maskę kajmakową - na rozgrzaną patelnie wsypać cukier i dać 2 łyżki wody, przemieszać ruszając patelnią. Podgrzewać
pink envelope Jaglane pralinki z białą czekoladą, Quincy Jones 223
Jaglane pralinki z białą czekoladą, Quincy Jones 223zbożowe, itp.) do obtoczenia: wiórki kokosowe lub kakao Ugotuj kaszę na sypko. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w misce z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodaj do miski kaszę, sok z cytryny, słodziwo i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj wiórek kokosowych (ciastek zbożowych/herbatników). Formuj małe kulki. Następnie obtaczaj je w wiórkach lub kakao
Qlinarnie i Qlinarnie Karpatka z kremem cytrynowym 421
Karpatka z kremem cytrynowym 421Czas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka
kulinarnyJa Woda smakowa - cytrusowa z kiwi 244
Woda smakowa - cytrusowa z kiwi 244kiwi i listkami świeżej pietruszki. Lubię takie inne smaki, a jeśli Was ona interesuje to oczywiście polecam przygotować sobie coś tak orzeźwiającego. Składniki :* woda mineralna lekko gazowana * 3 plasterki pomarańczy* 3 plasterki cytryny * 3 plasterki kiwi* kilka listków pietruszki Przygotowanie :Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do butelki bądź szklanki. Zalać wodą i odstawić na 20 minut
Magiczne Życie Marty Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3066
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3066zawiera dużo tłuszczu,jest najsmaczniejsze.Łuski zachowaj na szczęście.Składniki :1 karp 1.200 kgcebula 2-3 sztuki 1 jajkobułka tartamasło gheesok z cytrynyWykonanie: umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj).Rybę poporcjuj(...)pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 250
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 250ładniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany 18% 100 ml majonezu 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżka koperku (posiekanego) 1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam(...)Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu. Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki
KUCHARNIA