jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:72/252)

Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 169

schabu sok z 1/2 cytryny   3 ziemniaki  szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy :  pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu

Parowar Faceta
Ryba po grecku 143

słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w lodówce, a następnie lekko odcisnąć i pokroić w kwadraty Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć

Czerwień i błękit
Czarno biała babka 141

czubate szklanki cukru,3 szklanki mąki,4 łyżeczki proszku do pieczenia,6 jajek,6 łyżki śmietany 18%  2 cytryna,4 łyżeczki kakao. Do garnka dać wodę, masło i cukier. Wymieszać i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Przestudzić i dodać pozostałe składniki oprócz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do dwóch keksówek

Praktyczna pl
Wiosenna z makaronem ryżowym 339

kukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie :Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam.Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty

Mechanik w kuchni
Kaczka w sosie śliwkowym 167

miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć

Stare Gary
Dżem z aronii 147

żeby puściła trochę soku.Na patelni podsmażamy obrane jabłka i pokrojone w kostkę. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy aronię. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Możemy podlać trochę wodą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i odwracamy do góry dnem

Aga w kuchni
Kopiec kreta 162

łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao125 ml wody350 ml śmietanki 30 %4 kostki gorzkiej czekolady2 łyżki cukru waniliowego3 bananydo skropienia bananów sok z cytryny1 mix do śmietanyDo rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie(...)piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec.Posypać okruchami ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Tortownica może być

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaczki z dynią 138

angielskiego1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździkówPolewa (lukier):3/4 szklanki cukru pudrusok z połowy cytryny 1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne(...)temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Źródło: http://kuchniaalicji.blogspot.co.uk

UgotujmyTo.pl
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 379

słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią Kamis cukier puder Wykonanie:Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest już gotowe. Odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min.  Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok do smaku. Pierwszy blat karpatki układamy wzniesieniami do dołu na to wykładamy część kremu. Na krem układamy upieczone rulony z wiśniami i przykrywamy je pozostałym kremem. Układamy

Malinowe Pocałunki
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 179

szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa(...)lodówce  W gorącej  wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier

Ciasteczkowy Potwór
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 158

przypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :)Przepis z pamięci na słój dwulitrowy:Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :)3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu,0,7 litra wody,o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy

Delicious Titbits
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 148

bananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie(...)kawałków. Układać w formie blisko siebie - mogą się stykać.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto.Smacznego!Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza. Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne.Na piknik - idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz wigilijny postny 202

samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić  obrane i umyte warzywa (włoszczyzna  + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody  i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy  przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego(...)miazgę buraka.  Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić,  dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego

Stare Gary
KoktajLOVE: Mrożona, aromatyczna herbata 134

cytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna- sok z 1 dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta

Kraina Miodem Płynąca
Sok z aronii 193

Kilka dni temu na moim fanpage chwaliłam się Wam , że ciocia obdarowała mnie aroniami!Na początku było 3 kg … a na drugi dzień dołożyła kolejne

Ostra na Słodko