MIZERIA 162godzin ,aby puściły wode i skruszaly.Po tym czasie odlewamy wodę .W kubeczku mieszamy śmietane ,dodajemy pieprz ,cukier i sok z cytryny do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy odcedzone z nadmiaru wody ogórki
w mojej kuchni
Rolady w modrej kapuście 250cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka. Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką
Maminek kulinarny
Świeży makaron z pesto bazyliowym i fasolką szparagową 274250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości. W między czasie robimy pesto: do blendera wrzucamy dużą garść liści świeżej bazylii, orzeszki oraz przeciśnięty przez(...)praskę ząbek czosnku. Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i ok. 2 łyżekoliwy z oliwek, w razie konieczności rozrzedzenia pesto dodajemy wodę z gotującej się fasolki.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dokładamy do dania. Możemy również
Pudełko rozmaitości
Makaron w sosie śmietanowym z łososiem 491100g łososia wędzonego200 ml śmietany 30%½ pęczku koperku250 g makaronu np. kokardkiSólPieprzŁyżka soku z cytrynyOlejPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Łososia pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany koperek. Ugotowany makaron wymieszać z tak przygotowanym sosem.SmacznegoAnulla
Fabryka pomysłów
Tort piernikowy 432mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie:Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić(...)przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć
Ala piecze i gotuje
Gozleme ze szpinakiem i fetą 253podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej(...)jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego
Stare Gary
Potrawka z pora na kwaśno. 222Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie
Kulinarny karnet Christophera
Lekka sałatka z komosą ryżową 232szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy(...)Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 342cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić. Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej można odsączyć(...)sicie z nadmiaru wody lub osuszyć za pomocą ręcznika papierowego), pokrojonego w kostkę ogórka, tuńczyka, drobno pokrojony szczypiorek i ostudzony ryż. W razie potrzeby można dodać pozostały sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem
Pasja Smaku
Śledzie cytrynowe w oleju rzepakowym 244angielskiego 2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1½ szklanki oleju rzepakowego Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez około 4 godziny, zmieniając w tym czasie dwa razy wodę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule
Pełny talerz
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 232skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną
Blondynka Gotuje
Lemoniada z całych cytryn 660mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam na ogrodowe przyjęcia. Składniki: 4 duże, niewoskowane cytryny (najlepiej ekologiczne) 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki minus jedna łyżka cukru trzcinowego 1 litr lekko gazowanej wody łodyżka mięty (można pominąć) kilkanaście kostek lodu Cukier zalewamy połową szklanki wrzątku i intensywnie mieszamy aż się rozpuści – stworzy się(...)wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zawartość sitka wyrzucamy, a do soku dodajemy syrop cukrowy. Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Lemoniadę dekorujemy łodyżką mięty lub bardzo cienko pokrojonymi plastrami cytryny lub limonki (np. na szatkownicy). Napój chowamy do lodówki lub od razu rozlewamy do szklanek z lodem i podajemy. Post Lemoniada z całych
Poezja smaku
Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 276kaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka 1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę
Szefowa kuchni
Pieczone skrzydełka z indyka 239marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy
Kolizje Smaków
Nalewka z płatków róży 236różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży: 1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy cytryny 1 szklanka cukru 3/4 l wódki 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte płatki róży smażymy w cukrze, stopniowo dodajemy wodę, aż płatki staną się przezroczyste. Przekładamy płatki do słoja. Wlewamy sok z cytryny, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 264lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem
SzczyptaSmaQ